Naast de prachtige natuur, bergdorpen, oude Karavanserais zal Azerbeidzjan, gelegen in de Kaukasus, je ook doen verassen met een rijkelijke en smakelijke keuken. Azerbeidzjan kent veel invloeden vanuit de Turkse en Centraal Aziatische keuken maar heeft toch altijd wel zijn uniekheid bewaard weten te houden. Bekende gerechten zijn bijvoorbeeld typische stoofschotels geserveerd met rijst, gegrilde groenten, gevulde druivenbladeren, Plov (lees: voer voor foodies Oezbekistan) of kruidige kebab-spiesen.
Het nationale gerecht van Azerbeidzjaan zijn de Lyulya Kebab-spiesen. De kebabs worden geroosterd op stalen spiesen op een hele lange barbecue. Lyulya Kebab wordt ook veel gegeten in de Kaukasus en Centraal Azië, maar overal worden weer andere bereidingswijzen en kruiden toegepast. In Azerbeidzjaan wordt Lyulya voornamelijk gemaakt van lamsvlees. Het vlees wordt gemalen met ui, peper en zout en andere kruiden in een vleesmolen; de kebab krijgt zijn juiste vorm door het rondom de spies te kneden. Na ongeveer een kwartier bakken en braden op de barbecue zijn de spiesen klaar. De Lyulya kebab wordt in sommige plaatsen ook wel met rundvlees of kippenvlees bereid. De kebab-spiesen worden meestal geserveerd met een vers gebakken lavash (platbrood), heerlijke gepofte paprika’s en gegrilde, zoete tomaten. Ook erg lekker is om een dikke klodder romige yoghurt erbij te eten. Overal op straat, in kleine restaurantjes of snackbarretjes zijn de Kebabs te vinden: het eet makkelijk, smaakt altijd goed en kan voor zowel middag -als licht avondmaal worden gegeten.
Met een goede oven of grillpan zijn de Kebabs niet erg moeilijk om zelf te maken. De kebabs zijn niet spicy, maar mocht je daar van houden kan je altijd wat meer Cayenne pepers toevoegen
Ingrediënten:
800 gr. Gemalen lamsvlees
2 medium uien (geraspt of in kleine stukjes gesneden)
4 teentjes knoflook, geperst
1 theelepel gemalen komijn
2 theelepels gedroogde muntflink wat verse peterselie, gesneden
halve theelepel Cayenne peper
theelepel zout
1 theelepel peper
1 theelepel paprikapoeder
Te serveren bij de Lyulya Kebabspies(en)
Lavash (platbrood) / pita brood of wrap
rode ui ringengesneden tomatenplakjes (of gegrild uit de oven, erg lekker!)
verse peterselie, munt of dragon
yoghurt
Bereidingswijze:
Meng de uien, knoflook, komijn, munt, peterselie, cayennepeper, zout, peper en paprikapoeder in een grote kom. Voeg vervolgens het lamsvlees toe en kneed tot dat de kruiden helemaal zijn opgenomen in het gehakt. Vorm vervolgens je gehaktmengsel tot kebab-spiesen om de saté prikkers heen (je kan eventueel ook twee satéprikkers gebruiken voor één kebab-spies, dit rolt vaak wat makkelijker). Zet vervolgens een grote grillpan op het vuur en bak de spiesen totdat ze medium-bruin zijn. Serveer met yoghurt en wat verse groenten. Yum!
Tip: Hoe kouder het gehaktmengsel hoe beter, dan kan je de kebab-spiesen makkelijker vormen. Je kan eventueel ook het gehaktmengsel een hele nacht in de koelkast laten staan: dan trekken de smaken van het kruidenmengsel nog beter in het gehakt.
De website van Dimsum Reizen maakt gebruik van cookies. Deze cookies onderscheiden we in de categorieën functionele, analytische, advertentie en Social Media Cookies.