Mongolië staat natuurlijk bekend om de prachtige uitgestrekte natuur en fascinerende nomadencultuur. In eerste
instantie denk je niet zo snel aan de lokale keuken. Toch kan de fijnproever hier heerlijk eten en is
er ruim keuze uit verschillende bijzondere
gerechten. Het Mongoolse menu bestaat voornamelijk uit: vlees, vlees, en
nog meer vlees gecombineerd met deeg, aardappels of noodles. Als vegetariër kun
je je buik vol eten met de bijgerechten of met Russische rode kool! De
invloeden uit de Russische- en Chinese keuken zijn in Mongolië goed
merkbaar.
Na
vele kopjes zure Airag (gefermenteerde paardenmelk) en zelfs schapenkop te
hebben geprobeerd, kwam ik het gerechtje tegen dat ik het állerlekkerste vond,
namelijk: Huushuur, gefrituurde
vleespasteitjes.
Deze
kleine hapjes waar je je vingers bij
aflikt, heb ik meerdere keren gegeten tijdens mijn reis. De lekkerste at ik
in Ongi. Na uren over hobbelige zandpaden door uitgestrekte steppes te hebben
gereden, kwam ik aan bij het prachtig gelegen Ger kamp (Ongi Energy). Het leek
wel een oase, witte traditionele gers gelegen aan een stromende rivier tussen
de heuvels. Ik nam plaats aan een tafeltje bij het buitenterras waar ik op de
eerste rij zat voor dit overweldigende uitzicht.
Bij
het Mongoolse buffet schepte ik een groots portie van deze pasteitjes op. Zo
lekker! Heerlijk gekruid schapenvlees in
een jasje van gefrituurd deeg. Het vlees was heerlijk klaargemaakt met een
vleugje zout, knoflook en kleine stukjes ui. Deze lekkernij smaakte nóg beter
na het in de soja saus te dopen, niet volgens origineel Mongools recept, maar
wel extra lekker!
De
Mongolen eten graag vette gerechten in
de winter. De keuken is namelijk ingericht op het leven van de nomaden. In
de winter eten ze zo vet en vullend mogelijk en ’s zomers juist weer wat
lichtere maaltijden. Deze vleespasteitjes zijn dus precies geschikt voor
tijdens de wintertijd, maar omdat ze zó lekker zijn, mogen ze tijdens het Nadaam festival niet ontbreken!
Huushuur wordt vaak gegeten tijdens speciale
feestgelegenheden, je zou het bijna kunnen vergelijken met een vette
oliebol tijdens Oudjaarsavond.
Omdat
deze lekkere hapjes zo populair zijn, zijn ze nu overal wel te verkrijgen. Voor
vele Mongolen behoort deze specialiteit tot één van de lievelingsgerechten!
Benieuwd
hoe deze lekkere hapjes gemaakt worden? Kijk dan mee hoe Dimsummer Rosalie een
kijkje in de keuken neemt in Mongolië.
Zin in deze lekkere hapjes gekregen? Lees hieronder verder hoe je dit zelf thuis
kunt maken.
Ingrediënten voor de vulling:
- 1kg schapengehakt /
rundergehakt (niet de magere variant!)
- 3,5 theelepel zout
- 1 fijngesneden ui
- 2 teentjes knoflook
- Water om te mixen
Ingrediënten
voor het deeg:
- 4,5 kopjes bloem
- 0,5 theelepel zout
- Water om te mixen
Bereiding:
De
ingrediënten voor de vulling stop je bij elkaar in een kom en roer het door.
Hierna ga je aan de slag om het deeg te maken. Mix de ingrediënten voor het
deeg bij elkaar in een kom en kneed er een zacht deeg van. Verdeel het deeg in
kleine stukjes en rol deze op tot cilinders met een diameter van ongeveer drie
cm en een lengte van 4 cm. Rol de cilinders uit tot een ronde vorm van ongeveer
8-10 cm groot. Schep ongeveer 2,5 theelepel van de vulling op de deegplakjes en
laat wat ruimte over bij de randen. Hierna begint het moeilijke werk! Vouw het
deeg dicht in een halve maan vorm, vouw steeds een stukje van de rand om tot
het dicht is.
Zodra
alle pasteitjes klaar zijn is het tijd om te frituren! Dit kan in een
frituurpan of een gewone pan. Als je voor een gewone pan kiest, laat dan de
frituurolie goed opwarmen. Voeg de deegpasteitjes toe en keer ze af en toe om.
Na ongeveer 5 à 10 minuten zijn ze gaar zodra ook de buitenkant goudbruin
kleurt! Hierna schep je de deegpasteitjes uit de pan en laat ze even uitlekken
op keukenpapier. Vervolgens tijd om te smullen!
Tip:
dip de pasteitjes in soja saus!
Rosalie, augustus 2018
De website van Dimsum Reizen maakt gebruik van cookies. Deze cookies onderscheiden we in de categorieën functionele, analytische, advertentie en Social Media Cookies.