Reisverslag Sri Lanka Joeri Bauer 2015

Bijzondere groepsreizen en individuele reizen Azië, Tibet, Bhutan, China en Vietnam

Travelblog Sri Lanka Joeri Bauer 2015

Door Dimsum reisspecialist Joeri Bauer

Aan het einde van de zomer van 2015 maakt ik dan eindelijk een reis naar Sri Lanka! Ik had er al zo veel goede verhalen over gehoord, van vrienden, collega Lucy en Dimsum reizigers. Tijd om dit prettige land zelf te gaan ontdekken. Ik maakte een reis waarbij de combinatie van cultuur en natuur perfect was samengesteld. In het noorden vooral cultuur gesnoven, in het zuiden de natuur in gedoken. En uiteraard overal in Sri Lanka heerlijk gegeten! De ene curry is nog lekkerder dan de andere... 

Mijn route: Colombo - Anuradhapura - Polonnaruwa - Sigiriya - Kandy - Kitulgala - Sinharaja Rainforest - Yala Nationaal Park - Galle - Colombo

Esala Poya

Mijn eerste dag in Sri Lanka is direct een feest!  Vanaf het vliegveld, ten noorden van de hoofdstad Colombo, reis ik naar Anuradhapura. Onderweg stop ik bij het Munneswaram Tempelcomplex. Omdat het vandaag Esala Poya is,(de viering van de aankomst van de Tand van Boeddha in Sri Lanka) is het een drukte van belang. Het tempelcomplex bestaat uit een boeddhistische tempel en een Hindoe tempel. Alle geloven zijn vandaag aanwezig; kleurrijk geklede Hindoe vrouwen, Tamil mannen met ontbloot bovenlijf en de neutraal geklede Boeddhisten. Het gaat allemaal harmonieus met elkaar samen. Mensen kopen manden met fruit om als offer te brengen aan Shiva, parade koetsen worden in gereedheid gebracht en versierd met kleurrijke bloemen, terwijl gezinnen al biddend met een brandende kokosnoot langs de heilige altaren lopen. Ik word helemaal blij van het fascinerende schouwspel; van de kleurrijke kleding, bloemen en de geur van wierrook die hier wijdverspreid te ruiken is! Ik voel me nu al helemaal ondergedompeld in de cultuur van Sri Lanka en kijk al uit naar mijn lunch. Daarover heb ik goede verhalen gehoord en sta te trappelen dit zelf te ervaren. Mijn gids stuur ik direct naar een lokaal tentje.  “I like spicy food”, zeg ik nog. Dat is natuurlijk de klassieke beginnersfout, maar de heerlijke geuren van de verschillende curries kunnen deze uitspraak niet tegenhouden. De geuren hebben niet gelogen en het eten is verrukkelijk; maar op de eerste dag groene bonen onderscheiden van groene pepers…

Tempels, stupa’s en ruïnes

In Anuradhapura bezoek ik de oude stad. Een uitgestrekt bosrijk en groen gebied met vele ruïnes en overblijfselen van wat ooit de bloeiende eerste hoofdstad van Sri Lanka is geweest. Maar waar het hier echt om draait, zijn de stupa’s, de één nog groter en hoger dan de ander. Vooral de Jetavanaramaya stupa is een schitterend roodkleurig exemplaar. Met zijn 120 meter hoog, is dit één van de hoogste stupa’s ter wereld . Deze dagen is het enorm druk vanwege Poya. Veel Sri Lankanen trekken er vandaag op uit om tot Boeddha te bidden. Men is in het wit gekleed en overal in het gebied, bij elke grote of kleine stupa en Boeddhabeelden worden offers gebracht (vaak lotussen of fruitmanden) en wordt er gebeden. Jong, oud, man, vrouw en families. Iedereen grijpt deze dag aan om te bidden voor gezondheid en geluk. Ik baan mezelf een weg door de enorme mensenmassa naar één van de heiligste plekken van Anuradhapura: ‘de heilige vijgenboom’. Rond 288 voor Christus bracht Sangamitta, de dochter van keizer Asoka en oprichter van een orde van boeddhistische nonnen in Sri Lanka, de boom vanuit India naar Sri Lanka. Voor de boeddhisten in het land is dit een heilige plek. Als ik om me heen kijk zie ik mensen geknield op kleedjes of zittend tegen de muren van de tempel bidden. Er hangt een zoete geur van de lotussen en wierook. Ik hoor een constant gemompel van de gebeden om me heen. Er worden geschenken gegeven aan de ‘wachters’  van de boom om deze zo dicht mogelijk bij de heilige plaats te kunnen neerleggen voor geluk en gezondheid. Ik neem de tijd om dit mooie schouwspel in me op te nemen.

Naast de oude stad is ook Mihintale, even buiten Anuradhapura, een absolute must om te bezoeken. Mihintale is wederom een schitterend tempelcomplex met een aantal ruïnes van wat ooit een welvarende boeddhistische stad geweest moest zijn. Het hoogtepunt is letterlijk de spierwitte stupa op de top van de berg. Maar voordat ik die bereik moet ik wel meer dan 1500 treden nemen waarvan de laatste paar honderd op blote voeten. Het is namelijk niet toegestaan de heilige boeddhistische plaatsen op schoenen of slippers te betreden. Het is af en toe even doorbijten want onze voeten zijn duidelijk niet aan de ruwe, zanderige en soms hete ondergrond gewend. Eenmaal boven zijn alle inspanningen direct vergeten. Niet alleen de stupa is indrukwekkend, maar het uitzicht is overweldigend. Om me heen een groen bebost, vlak landschap, waar de stupa’s van Anuradhapura boven uitsteken. Hier en daar ook rookpluimen van offers en landbouwactiviteiten. Ik voel me machtig en klein tegelijk.

Na al het culturele geweld, tijd voor een mooie safari! Minneriya Nationaal Park is daarvoor dé plek in deze omgeving. Onderweg wordt mijn chauffeur opgebeld en meedegedeeld dat de olifanten, waar het in dit park vooral om te doen is, richting het Kaudula Nationaal Park lopen en dat we daar de meeste kans maken ze tegen te komen.

Safari op z’n Afrikaans

Ik stap in de jeep en de eerste olifant is al snel gespot. Althans, ik moet wel enorm mijn best doen om dit toch enorm grote beest te zien. Verscholen in het bos, in de schaduw van de bomen zie ik iets wat op een olifant moet lijken. “Hij neemt een verfrissende douche”, zegt mijn chauffeur en doet wild gebarend een douchende olifant na. Ik zie het nog steeds niet…  We rijden verder en even later rijden we een enorm uitgestrekte groene vlakte op.  Als we stilstaan hoor ik alleen de stilte. Er is niets anders te horen dan de wind en het vrolijke gefluit van overvliegende vogels. Wanneer we verder rijden en boven op een heuvel aankomen verschijnt er een kudde van wel 50 olifanten…  Wauw! Wat een adembenemend gezicht.  Zoiets heb ik nog nooit gezien, zelfs niet in Afrika. We rijden richting de kudde en stoppen redelijk dicht bij. Motor af. Stilte…. Niets anders dan in alle stilte  een kudde grazende olifanten voor mijn neus. Het zijn voornamelijk vrouwtjes en kleine baby’s. Ondanks dat er niet veel spectaculairs gebeurt, blijft het een enorm fascinerend schouwspel. Af onderbreekt het gebrul van een mannetje dat de aandacht zoekt van een mooi vrouwtje de stilte. Verder is er niets.

Kitulgala

Tijd voor actie! Kitulgala staat bekend om haar outdoor-activiteiten. Ik heb mijn zinnen gezet op white water rafting. Met twee ervaren lichtgewichten als stuurmannen, stap ik in de raft in en neem plaats op de rand van de boot. Voordat we de uitdaging aangaan, oefenen we op een rustig stukje water de mogelijke situatie. “Left”! Alleen de mensen aan de linkerkant van de boot moeten paddelen. “Back!” Nu met z’n alleen achterwaarts paddelen. Na een minuut of vijf alle mogelijkheden rustig te hebben doorgenomen gaan we het avontuur aan. De eerste ‘rapids’ dienen zich al snel aan en zijn nog een ‘makkie’, maar ik kom er niet ongeschonden, dat wil zeggen droog, vanaf! Dan volgen een paar flinke jongens; de ene stroomversnelling is nog uitdagender dan de ander. Tussen de rapids door geniet ik van de schitterende bergachtige omgeving, spot ik nog een ijsvogel en andere tropische vogels. We passeren badplaatsen waar kinderen en volwassenen een verfrissende douche nemen en ons enthousiast begroeten. Even verderop wordt de kleding gewassen. Uiteindelijk wordt de rivier rustig en dobberen we in alle stilte over de rivier. Even bijkomen van al het wild-water-geweld. Het is tijd om te genieten van de prachtige omgeving en een duik te nemen.

“Watch out for leeches!”

Naar mijn volgende bestemming heb ik erg uitgekeken: Sinharaja Rainforest. En ja, zoals de naam al doet vermoeden, regent het. De regen viel voornamelijk in de nacht, waardoor het droog is tijdens mijn ochtendwandeling door de jungle. “Watch out for leeches!”,  adviseert de zeer vriendelijke manager van het hotel.  “En…  de spinnen en slangen dan?” bedenk ik. Ik leen een paar anti-bloedzuiger-sokken, trek kleding met lange mouwen aan, smeer me in met anti-mug en krijg voor de zekerheid nog een poncho mee. Dat kan niet meer fout gaan. Daar ga ik dan, helemaal ingepakt loop ik door het laatst overgebleven stuk jungle van Sri Lanka. We lopen geleidelijk omhoog. Door de hoge luchtvochtigheid valt het eerste stuk van de wandeling me best tegen en al snel stroop ik mijn mouwen op. Mijn gids vertelt me enthousiast over de planten, vogels en insecten die hier leven. Ik kijk ondertussen zoekend om mee heen, want ik hoop toch wel slangen en spinnen te zien. Maar de jungle is vooral voor vogelliefhebbers een paradijs! Ik ben zelf niet de grootste vogelliefhebber, maar vind het wel leuk om deze beestjes proberen te spotten. Met de nadruk op proberen, want ik hoor ze overal vrolijk fluiten, maar het spotten ervan gaat me een stuk lastiger af… De nationale vogel van Sri Lanka, de junglefowl (kwartel), is echter niet te missen. Samen met haar drie kleine, vrolijk tjilpende rakkers loopt ze rustig een stukje met ons mee. Blijkbaar totaal niet bang voor mensen. Omdat het vroeg in de ochtend nog heeft geregend, zijn helaas alle spinnenwebben kapot en hebben de spinnen en andere dieren een schuilplek gezocht waar ze nog niet uit zijn gekomen. Toch krijg ik aan het einde van de wandeling nog een mooi geel/zwart exemplaar te zien. Ze heeft net haar web hersteld en wacht nu rustig op een prooi. En de bloedzuigers? Ook zij hielden zich gelukkig schuil.

The ‘Secret’ of Yala

Waar je in het noorden van Sri Lanka vooral tempels en ruïnes bezoekt en de reis een cultureel karakter heeft, staat een bezoek aan het zuiden van het eiland in het teken van de natuur. Na het bezoek aan Sinharaja Rainforest, reis ik door naar wellicht het meest bekende nationale park van Sri Lanka: Het Yala National Park. Maar voordat ik weer ‘op safari’ ga, verblijf ik een nachtje in The Secret Yala. Een zeer bijzondere accommodatie, bestaande uit slechts vijf luxe tweepersoonstenten. De tenten staan midden in de duinen en zodra je voor je tent zit heb je het gevoel alleen in de natuur te zijn. De tenten zijn zo geplaatst dat je je buren niet ziet of hoort. Het uitzicht over zee maakt het plaatje helemaal compleet! Oja, vergeet ik bijna te zeggen dat je een eigen butler tot je beschikking hebt die je desgevraagd voorziet van een drankje en je naar je romantische diner op het strand begeleidt. (Verdwalen gaat hier vrij makkelijk…) Dan is het tijd voor mijn safari in Yala NP. Ik word bij de accommodatie opgehaald en mijn eigen chauffeur gaat mee als gids. Mijn butler wenst me veel geluk. “Look out for leopards!”.  Luipaarden zijn dé dieren waarvoor je naar Yala gaat. En hoewel het park absoluut geen garantie biedt ze te zien, is de kans zeker aanwezig. De natuur in het park is werkelijk schitterend. De eerste krokodillen, gevlekte herten, antilopen en roofvogels zijn al snel gespot. Dan staan in een van de smalle zandwegen een heleboel jeeps stil en wordt er luidkeels gefluisterd en druk gewezen in de richting van het bos. Hier moet iets te zien zijn! Er blijkt een luipaard gespot te zijn. Helaas zijn wij te laat. We rijden verder en plots trapt mijn chauffeur hard op de rem, rijdt achteruit en wijst naar links. Ik krabbel op en kijk de bosjes in. Vanachter de struik komt een luipaard aangelopen… niet één, niet twee, maar drie luipaarden achter elkaar! Een moeder met haar twee pubers lopen op zo’n 10 meter langs de jeep en kijken ons nieuwsgierig aan. Ge-wel-dig! Langzaam lopen ze verder en verdwijnen ze weer in het bos. “Three leopards! You are lucky, you are só lucky”, schreeuwt de chauffeur enthousiast uit! Ik kan in ieder geval met een goed gevoel terugkeren naar het geheim van Yala.

Meet a Local in Galle

Via de zuidelijke kust reis ik door naar Galle, de oude koloniale handelsnederzetting van de Nederlanders in Sri Lanka. Er zijn nog enkele gebouwen, waaronder de Nederlandse Markt, die nog herinneren aan de tijd van de overheersing. Maar de meest in het oog springende stille getuige is het fort. Oorspronkelijk gebouwd door de Portugezen, maar door de Nederlanders verder versterkt. Binnen het fort vind je oude huizen, Nederlandse  straatnamen en kerken met Nederlandse graven. Het VOC-logo is op vele gebouwen en graven terug te vinden. Helaas zit mijn reis door dit veelzijdige land er bijna op. Voor vanavond heb ik nog een afspraak met Shyamen om bij haar thuis met haar gezin te eten. Vooraf hebben we al even contact gehad over wat ik lekker vind en wat absoluut niet. Ik laat me verrassen. Ik word opgehaald bij mijn hotel en naar een dorpje net buiten Galle gereden. Daar  heet de voltallige familie met hartelijk welkom. Schoonouders, schoonzus, twee schattige dochtertjes en uiteraard Shyamen zelf. Haar man is nog aan het werk, die sluit later deze avond aan. Trots laat ze me haar huis zien en vraagt het kleine grut direct alle aandacht van me. Ze zijn duidelijk niet verlegen. Het eten is heerlijk! Er staan zo’n zes tot zeven curries voor m’n neus en ik krijg er vers geperst mangosap bij geserveerd. De hele familie eet mee. Wat me vooral opvalt is de gezelligheid en openheid van deze familie. Ik kan alles aan ze vragen en andersom vragen ze me het hemd van mijn lijf: “Do you like Sri Lanka?” Uiteraard kan ik dat alleen maar met “YES!” beantwoorden. De schoonouders spreken dan niet zo goed Engels, maar doen hun uiterste best zich verstaanbaar te maken. De kids rennen, springen en vliegen ondertussen het huis door. De ene curry is nog lekkerder dan de anderen en ook de curry met de groene bonen en pepers staat weer optafel. Omdat ik zo opga ik de gesprekken,  vis ik er onbewust, uiteraard met de handen, een groene peper uit. En dan blijkt dat na tien dagen spicy food mijn smaakpapillen zich aan deze heerlijke keuken hebben aangepast!

Sri Lanka bouwstenen

Met onze vijf soorten belevingsactiviteiten wordt uw rondreis gegarandeerd ingericht naar uw smaak.

Big Game Camps: kamperen bij Nationale Parken

Wilpattu Nationaal Park - Yala Nationaal Park - Udawalawe Nationaal Park
  • 2 dagen
  • €50 prijs op aanvraag

Oost Sri Lanka: Gal Oya

Best Kept Secret of Sri Lanka
  • 3 dagen
  • €335 per persoon

Verschrikkelijke verwennerij tussen theestruiken

Verblijf in een superdeluxe bungalow tussen de koloniale theeplantages
  • 3 dagen
  • €815 Per persoon

Beleef Sri Lanka met Dimsum Reizen

Met onze vijf soorten belevingsactiviteiten wordt uw rondreis gegarandeerd ingericht naar uw smaak.

Ontvang onze nieuwsbrief

Uw e-mail adres:

Cookies en privacy

De website van Dimsum Reizen maakt gebruik van cookies. Deze cookies onderscheiden we in de categorieën functionele, analytische, advertentie en Social Media Cookies.

Cookiebeleid Dimsum Reizen
Privacy policy