Lhasa - Samye - Drepung - Sera - Tsetang - Yumulagang

Geen Tibet reiziger kan om Lhasa heen, nog steeds het kloppend hart van Tibet. Veel - heel veel - Tibetanen vanuit de verste uithoeken van Tibet komen naar hun hoofdstad op pelgrimstocht om de Jokhang Tempel, het heilige centrum voor de Tibetaanse gelovige, te bezoeken. U ziet vaak daarom de Khampa Tibetanen uit Oost-Tibet, hun haren versierd met rode koorden, barnsteen en turkoois, hier om de biljartafel hangen.

U bezoekt Lhasa met natuurlijk het Potala paleis en de Jokhang. Maar ook de omringende kloosters Sera en Drepung. En iets verder weggelegen kloosters van Samye en het oudste klooster Tibet bij Yumbulagang.

Deze Tibet bouwsteen is een ideaal startpunt voor uw verdere reis door Tibet, maar kan ook als korte reis op zich geboekt worden.

Lees meer

Lhasa - Samye - Drepung - Sera - Tsetang - Yumulagang

Geen Tibet reiziger kan om Lhasa heen, nog steeds het kloppend hart van Tibet. Veel - heel veel - Tibetanen vanuit de verste uithoeken van Tibet komen naar hun hoofdstad op pelgrimstocht om de Jokhang Tempel, het heilige centrum voor de Tibetaanse gelovige, te bezoeken. U ziet vaak daarom de Khampa Tibetanen uit Oost-Tibet, hun haren versierd met rode koorden, barnsteen en turkoois, hier om de biljartafel hangen.

U bezoekt Lhasa met natuurlijk het Potala paleis en de Jokhang. Maar ook de omringende kloosters Sera en Drepung. En iets verder weggelegen kloosters van Samye en het oudste klooster Tibet bij Yumbulagang.

Deze Tibet bouwsteen is een ideaal startpunt voor uw verdere reis door Tibet, maar kan ook als korte reis op zich geboekt worden.

Kort Reisplan Lhasa en Omringende kloosters (7 dagen / 6 nachten)

Dag 1: Aankomst Tsetang

Dag 2: Tsetang / excursies Yarlung en Chongye vallei

Dag 3: Tsetang - Samye

Dag 4: Samye - Lhasa via Dorjee Drak

Dag 5: Lhasa / excursie Sera en Drepung

Dag 6: Lhasa / excursie Potala en Jokhang

Dag 7: Vertrek Lhasa

Kort reisplan & reisbeschrijving

Kies een dag

Aankomst Tsetang

U komt aan op Gongkar, de luchthaven van Tibet. Een prachtige tocht bij helder weer met spectaculair zicht op de pieken van de Himalaya. Bij aankomst op de luchthaven van Gongkar wordt u verwelkomd door de lokale chauffeur en gids die u de komende tijd zullen vergezellen. Per privéauto reist u naar Tsetang. Onderweg bezoekt u het weinig bezochte klooster van Mindroling. Dit is een van de belangrijkste nyingmapa kloosters van Tibet. Het uit de 17e eeuw stammende klooster bestaat uit verschillende verdiepingen vol thanka’s, fresco’s en Boeddhabeelden.In Tsetang kunt u alvast even acclimatiseren aan de Tibetaanse hoogte, de stad ligt op 3100 meter. Het is een moderne, Chinese stad met een oude Tibetaanse wijk. Het Ngamcho klooster is een bezoekje zeker waard.

Tsetang / excursies Yarlung en Chongye vallei

Tsetang ligt in de Yarlungvallei, een vallei die gezien wordt als de bakermat van de Tibetaanse cultuur. Vandaag gaat u op zoek naar de oorsprong van de Tibetaanse cultuur. Als eerste reist u naar de vallei van Chongye. Hier maakt u kennis met de pre-boeddhistische periode. U vindt hier enkele koningsgraven, waarvan we er een zullen bezoeken. U bezoekt de indrukwekkende grafheuvel van één van Tibet’s bekendste heersers, Songtsen Gampo. Van bovenop het graf, waar ook een kloostertje staat, heeft u een mooi uitzicht op de vallei van Chongye en het klooster en de dzong van Riwo Dechen, die helaas niet bezocht mogen worden. In de Yarlungvallei bezoekt u het oudste gebouw in Tibet, de Yumbulagang, eigenlijk vooral een toren op een heuvel. Vooral de mythes rondom Yumbulagang maken dit oorspronkelijke fort tot iets bijzonders. Het zou immers onderdak hebben verleend aan de Tibetaanse held Koning Nyentri Tsenpo die neerdaalde vanuit de hemel. Het gebouw zelf is allang niet meer het oorspronkelijke gebouw, maar is een in de jaren ’80 gebouwde replica van het originele gebouw. Bezoek ook zeker het belangrijke klooster Tandruk. Stammend uit dezelfde tijd als Jokhang en Ramoche is het een van de tempels die de demonen gevangen hield die de definitieve vestiging van het vajrayana boeddhisme in Tibet tegenhielden. Het is een van de 12 tempels die als in een mandala-vorm om Lhasa heen ligt.

Tsetang - Samye

Per privéauto reist u verder naar Samye, het oudste klooster van Tibet en tegelijkertijd een van de meest indrukwekkende kloosters. De weg naar Samye gaat langs de oever van de Yarlung Zangbo, ook wel de heilige Bhramaputra genoemd. Onderweg passeert u diverse zandverstuivingen met soms grote zandduinen, een merkwaardig natuurfenomeen, een stukje woestijn op grote hoogte met soms besneeuwde toppen op de achtergrond.Het Samye Klooster werd in 779 gesticht door Tritsong Detsen, de tweede religieuze koning, daarbij geholpen door de boeddhistische leermeester uit India: Padmasambhava.Het klooster is gebouwd in de vorm van een driedimensionale mandala. Bezoek niet alleen het centrale klooster, maar loop ook eens over het kloosterterrein. Er zijn diverse kleinere tempeltjes, stupa’s en manimuren te bewonderen.Naast een bezichtiging van dit bijzondere klooster kunt u kiezen voor een stevige wandeling naar de top van de Hepori-heuvel. Vanaf deze heilige heuvel is het uitzicht op het klooster en de omgeving indrukwekkend. Vanuit Samye kunt u op eigen gelegenheid de hermitage grotten van Chimpu bezoeken. Hiervoor moet u ter plaatse een tractor huren om de berg op te rijden. Op een heuvel bevinden zich diverse kloostertjes, waaronder een nonnenklooster. Op de heuvel bevinden zich wel 100 kluizenaarsgrotten waar gelovige asceten zich voor langere tijd terugtrekken. Indien u graag wandelt kunt u op zoek gaan naar de Rots van Guruta waar een voetprint van Padmasambhava te zien is. Dit is wel een stevige wandeling omhoog.

Samye - Lhasa via Dorjee Drak

’s Ochtends vroeg vinden er vaak gebedsdiensten plaats die u kunt bijwonen, mits u stil en discreet op de achtergrond blijft en geen foto’s maakt. Vervolgens reist u verder naar Lhasa langs de Brahmaputra rivier. Onderweg bezoekt u het klooster van Dorjee Drak. Nog steeds is Lhasa het kloppend hart van Tibet. Veel - heel veel - Tibetanen vanuit de verste uithoeken van Tibet komen naar hun hoofdstad op pelgrimstocht om de Jokhang tempel, het heilige centrum voor de Tibetaanse gelovige, te bezoeken. U ziet dan ook veel pelgrims uit Amdo en Kham, vaak prachtig gekleed, in het centrum van Lhasa lopen. Het oude centrum van Lhasa wordt gedomineerd door het Potala paleis, de eeuwenoude verblijfsplaats van de Dalai Lama’s en nog steeds een van de meest imponerende bouwwerken ter wereld.

Lhasa / excursie Sera en Drepung

Vandaag maakt u een excursie per auto naar de kloosters van Drepung en Sera. Het Drepung Klooster ligt acht kilometer ten westen van Lhasa. Het bestaat uit een reeks witte gebouwen die opgestapeld zijn tegen de Gyengbuwudze Berg. Drepung is gesticht in 1416 en was ooit het grootste en rijkste klooster ter wereld. Ook politiek is Drepung lange tijd een invloedrijk centrum geweest. Als u geluk heeft kunt u hier nog een dienst bijwonen met reciterende monniken, rinkelende bellen, schallende trompetten en doffe monotone trommelslagen. Het Nechung Klooster, dat op twintig minuten lopen van Drepung ligt, is zeker een bezoek waard. Hier huisde eeuwenlang het Staatsorakel van Tibet die invloed had op alle staatsbeslissingen. De wandeling van Drepung naar Nechung is zeker de moeite waard. U volgt een stuk van de kora van Drepung tezamen met vele pelgrims en uitzichten over de vallei van Lhasa. Sera ligt drie kilometer ten noorden van Lhasa aan de voet van de Tatipu-heuvel. Het is kleiner dan Drepung, maar was ooit bijna even rijk en machtig. Sera was beroemd om z’n tantrisch onderwijs. ‘s Middags kunt u soms een bijeenkomst in de ‘debattuin’ meemaken. Tientallen monniken staan hier met elkaar te debatteren, wat met veel handgeklap gepaard gaat. 

Lhasa / excursie Potala en Jokhang

Vandaag bezoekt u onder begeleiding van een gids te voet de Jokhang, Barkhor en het Potala paleis. Een van de mooiste plaatsen om met het religieuze Tibetaanse leven kennis te maken is de Barkhor. Het plein, de heilige Jokhang Tempel, de markt en de pelgrimsroute om de tempel zijn altijd druk. Het pelgrimscircuit is vol winkels, kraampjes en straatverkopers die gebedsvlaggen, bontmutsen, tempelklokken, gebedssnoeren, thanka’s, beelden, schoenen, yakboter en nog veel meer verkopen. Vooral ‘s morgens en in de namiddag is het zo druk dat u vanzelf met de pelgrims in de goede richting loopt, namelijk met de klok mee.  De Jokhang Tempel is tussen 638 en 647 gebouwd in opdracht van koning Songtsen Gampo om er een boeddhabeeld in te plaatsen die naar Tibet werd gebracht als de bruidschat van koningin Bhrikuti, zijn Nepalese bruid. Na zijn dood zou in opdracht van zijn andere bruid, de Chinese prinses Wencheng, het boeddabeeld Jowo Sakyamuni vanuit de Ramoche Tempel hier naar zijn overgebracht. Tot op de dag van vandaag staat dit imposante boeddhabeeld, bezaaid met edelstenen, in de Jokhang als middelpunt van de pelgrimage.  U bezoekt ook het indrukwekkende Potalapaleis. Nog steeds bepaalt het Potala Paleis met z’n dertien verdiepingen en meer dan 117 meter hoge muren, het stadsbeeld van Lhasa. De Potala is de winterresidentie van de Dalai Lama’s. Het complex bestaat uit een wit en een rood paleis met een klein geel gebouw ertussen. Het witte paleis was voor seculier gebruik. Het bevat woonvertrekken, kantoren, het seminarium en de drukkerij. Het rode paleis met haar vele tempels had een religieuze functie. Naast talloze tempels bevat het rode paleis ook gouden tombes van vorige Dalai Lama’s. Deze tombes worden nog steeds bezocht door duizenden pelgrims die hier hun yakboter offeren. De yakboterlampjes branden hier in overvloed.  Naast de audiëntie hal vindt u op de bovenste verdieping de slaapvertrekken van de huidige Dalai Lama, zijn studeervertrekken en een kleine bibliotheek. Verder kunt u over de binnenplaats wandelen waar vroeger grote religieuze festivals werden gehouden. Helaas is deze binnenplaats vandaag de dag meestal leeg, op een enkele pelgrim of toerist na.

Vertrek Lhasa

Vandaag verlaat u de Tibetaanse hoofdstad. 

De Reisroute

Onze keuze uit hotels in Tibet

Onze Dimsum Tibet reisspecialist kiest fijne liefst karakteristieke hotels uit voor u. Wilt u meer comfort of een verblijf op een écht onvergetelijke locatie? Kijk dan naar onze extra comfortabele opties.

  • Tibet, Lhasa, Yak Hotel

   Een sfeervol hotel in traditionele stijl, midden in het centrum van Lhasa. Gelegen op loopafstand van het Barkhorplein. Het hotel beschikt over één van de gezelligste restaurants van Lhasa; het bekende Dunya Restaurant.

   Inbegrepen bij uw rondreis

  • Tibet, Samye, Samye Hotel

   Eenvoudig hotel met standaardkamers. Op loopafstand van Samye klooster.

   Inbegrepen bij uw rondreis

  • Tibet, Tsetang, Snow Pigeon Hotel

   Standaard hotel met ruime kamers. Het oogt wat ouderwets maar is lekker rustig gelegen en toch niet te ver van meerdere restaurantjes in de omgeving.

   Inbegrepen bij uw rondreis

  • Tibet, Lhasa, St. Regis Hotel

   Een van de meest comfortabele hotels in de stad. Compleet met alle faciliteiten, waaronder zwembad en spa. En natuurlijk de bekende St. Regis butler service.

   + € 200 per persoon per nacht

Excursies in Tibet

Deze optionele excursies zijn met zorg door onze reisspecialisten uitgekozen om nog meer beleving aan uw reis toe te voegen.

Tibet, Lhasa, dagexcursie Namtso meer

 • € 150 per persoon

Tibet, Lhasa, dagexcursie Namtso meer

€ 150 per persoon

Op een heldere dag is het een van de meest magische plekken in Tibet; het hoog gelegen Namtso meer. Dit is een van de vier heilige meren van Tibet. Het meer is omgeven door hoge bergketens en ligt zelf op 4718 meter. Om er te komen moet u een bergpas over van 5150 meter. Het is een uur of drie rijden naar Namtso over de Highway naar Qinghai, een prachtige route. Onderweg passeert u de warmwaterbronnen van Yangpachen. Het landschap daarna wordt steeds indrukwekkender met hoge bergketens en velden vol yaks en nomadententen. Het landschap wordt doorkruist door de spoorlijn van Lhasa naar Beijing en grote kans dat u de hoogste trein ter wereld ziet rijden. Vanaf het plaatsje Damxung rijdt u richting het Namtso meer. Bovenop de pas ziet u het meer al liggen. Eenmaal beneden aangekomen stopt u bij het schiereiland Tashi Dor. Hier kunt u naar de oevers van het meer wandelen voor een adembenemend uitzicht over het blauwe water en de witte bergketens op de achtergrond. Rondom het meer staan veel drokpa’s, Tibetaanse nomaden die hier ’s zomers kamperen om hun kudden yaks te laten grazen. Er is een klein kloostertje en u kunt een kora lopen, een prachtige wandeling van een uurtje.’s Middags keert u over dezelfde weg terug naar Lhasa.

Tibet, Lhasa, dagexcursie naar Ganden en Drak Yerpa

 • € 50 per persoon

Tibet, Lhasa, dagexcursie naar Ganden en Drak Yerpa

€ 50 per persoon

Een van Tibet's bekendste kloosters is het prachtig gelegen klooster van Ganden, een uurtje rijden buiten Lhasa. Dit klooster van de Gelukpa orde ligt hoog (4300 meter) op een bergkam. Rondom het klooster kunt u een indrukwekkende kora lopen, met prachtige vergezichten. Het klooster is in 1409 gebouwd door Tsongkapa.Een van de mooiste plekken buiten Lhasa zijn de kluizenaarsgrotten bij Drak Yerpa. Tot voor kort alleen te voet bereikbaar, nu loopt er ook een weg naar toe. U heeft er een prachtig uitzicht over de bergen en rondom de plaats zelf hangt een mystieke sfeer. U kunt een wandeling maken langs diverse kloostertjes en kluizenaarsgrotten (o.a. Guru Rinpoche heeft hier gemediteerd) en kijk niet raar op als u hier daadwerkelijk monniken ziet mediteren.

Tibet, Lhasa, dagexcursie Tsurphu

 • € 50 per persoon

Tibet, Lhasa, dagexcursie Tsurphu

€ 50 per persoon

Een bijzonder klooster op zo'n 60 kilometer buiten Lhasa is het Tsurphu klooster. Dit klooster behoort niet tot de Gelukpa (de geelkappen), maar tot de Karmapa orde (de zwartkappen). Het hoofd van de karmapa's woont nu in India. Ook rond dit klooster kunt u een mooie kora lopen, zo'n twee uur wandelen.

Tibet, Lhasa, Pabonka wandelexcursie

 • € 50 per persoon

Tibet, Lhasa, Pabonka wandelexcursie

€ 50 per persoon

We hebben een bijzondere wandeling rondom Lhasa in het programma. Deze wandeling wordt georganiseerd door Highland Trekking Initiatives. Deze organisatie probeert de nomaden van Tibet te steunen. Een deel van de opbrengst van deze excursie gaat dan ook naar nomadengemeenschappen van Tibet. De opbrengsten worden vooral gebruikt voor medische voorzieningen, microkredieten en duurzame, ecologische projecten.U wandelt in de heuvels achter het Sera klooster en begint bij één van de oudste kloosters rondom Lhasa, dat van Pabonka. U wandelt ongeveer 15 kilometer op zo'n 4100 meter hoogte. Van Pabonka wandelt u naar het Choling klooster en verder naar de kluizenaarsgrotten, hoog boven het Sera klooster. Onderweg geniet u van prachtige vergezichten. U eindigt de wandeling bij het Putjok klooster bij het dorpje Dogdi.Inbegrepen in de excursie is een gids, transport naar en van de wandeling en een lunch.

Bouwstenen

Heeft uw ruimte voor nog meer beleving? Dan kunt u uw reis naar Tibet uitbreiden met de volgende bouwstenen:

Langmusi, Songpan en Huanglong NP

 • 5 dagen
 • vanaf € 565 per persoon

Onbekende kloosters Tibet reis

 • 5 dagen
 • vanaf € 995 per persoon

Tibet Friendship Highway reis

 • 8 dagen
 • vanaf € 1695 per persoon

Reissom

Lhasa en Omringende kloosters

7 dagen

vanaf €895,-

Reissom vanaf € 895,- per persoon, op basis van twee personen in een tweepersoonskamer.

Het arrangement is inclusief:

- 6 nachten tweepersoonskamer standaard hotel
- transfer van luchthaven naar hotel
- auto met chauffeur voor dag 1-3
- excursie Drepung en Sera (vervoer en gids)
- excursie Potala en Jokhang (gids)
- permit Tibet voor betreffend arrangement 

Het arrangement is exclusief:

- maaltijden
- entreegelden
- transfer bij vertrek

Offerte aanvragen

Ontvang onze nieuwsbrief

Uw e-mail adres:

Cookies en privacy

De website van Dimsum Reizen maakt gebruik van cookies. Deze cookies onderscheiden we in de categorieën functionele, analytische, advertentie en Social Media Cookies.

Cookiebeleid Dimsum Reizen
Privacy policy

Social media