Wit-Rusland natuurreis | Op zoek naar groot wild in de oerbossen van Europa

Maak een natuurreis door Wit-Rusland en ga op zoek naar bizons, elanden, wolven en beren. Individuele reis die geheel op maat samen te stellen is.

Natuurreis Wit-Rusland

Het is nog niet zo bekend, maar Wit-Rusland is een van de beste landen in Europa om wild te spotten. In de oerbossen en moerassen leven wolven, beren, elanden, lynxen, herten, dassen, otters, bevers, bizons en vele vogelsoorten. Ga op natuurreis door Wit-Rusland. U bezoekt de natuurreservaten van Belovezhskaya Puscha, bekend om z'n oerbossen en kuddes bizons, het moerasgebied bij Pripyat, de wildernis in de PSRER (de exclusiezone van Tsjernobyl, nu een groot natuurreservaat) en het Naliboki bos, waar u midden in het bos slaapt en op zoek gaat naar wolven.

Aanpassingen in de route en het aantal dagen is uiteraard mogelijk. Wij maken uw reis persoonlijk 100% op maat!

Lees meer

Natuurreis Wit-Rusland

Het is nog niet zo bekend, maar Wit-Rusland is een van de beste landen in Europa om wild te spotten. In de oerbossen en moerassen leven wolven, beren, elanden, lynxen, herten, dassen, otters, bevers, bizons en vele vogelsoorten. Ga op natuurreis door Wit-Rusland. U bezoekt de natuurreservaten van Belovezhskaya Puscha, bekend om z'n oerbossen en kuddes bizons, het moerasgebied bij Pripyat, de wildernis in de PSRER (de exclusiezone van Tsjernobyl, nu een groot natuurreservaat) en het Naliboki bos, waar u midden in het bos slaapt en op zoek gaat naar wolven.

Aanpassingen in de route en het aantal dagen is uiteraard mogelijk. Wij maken uw reis persoonlijk 100% op maat!

Beleef Europa op onze manier!

100% op maat, persoonlijk en verzorgd, buiten het massatoerisme, kleinschalig en duurzaam waar het kan.

Wilt u persoonlijk reisadvies van onze Wit-Rusland reisspecialist Wim?

Wij bellen u op het afgesproken tijdstip. Komt u langs op kantoor, dan staat de koffie al klaar!

Kort reisplan & reisbeschrijving

Kies een dag

Dag 1 aankomst Minsk

Dag 1 aankomst Minsk

Aankomst op de nationale luchthaven van Minsk, ontmoeting met uw gids en transfer naar een hotel. U kunt alvast Minsk verkennen. Deze stad is absoluut in ontwikkeling, van een grauwe sovjetstad is het nu een hele, aangename stad geworden. Door de politieke situatie in Wit-Rusland, waar als een van de weinige landen, alle oude sovjet-elementen niet zijn verwijderd, maar nog in ere worden hersteld, kun je hier op zoek naar het oude sovjet-verleden. Lenin staat nog op zijn sokkel, de straten zijn nog steeds genoemd naar Lenin, Marx en Engels, de hamer en sikkel zijn zichtbaar in vele gebouwen. Langs de Praspect Niezaleznasci (Onafhankelijkheids Avenue) een enorme hoeveelheid aan stalinistische architectuur. En vele monumenten die herinneren aan de Grote Patriottische Oorlog ( de Tweede Wereldoorlog).

Op zoek naar het hippe Minsk? Ga dan naar Oktiabrskaja street. Een wijk met oude verlaten fabrieken, nu gevuld met brouwerijen, hippe cafe's, mobiele restaurants en kunstgalerijen. Ook vind je hier veel streetart, veel muren zijn beschilderd met prachtige muurschilderingen.

Dag 2 Minsk - Belovezhskaya Puscha

Dag 2 Minsk - Belovezhskaya Puscha

U vertrekt naar wat een van de hoogtepunten van elk bezoek aan Wit-Rusland is, het natuurpark van Belovezhskaya Pushcha. Dit park staat op we Werelderfgoederen lijst van de UNESCO. Het, op de grens met Polen gelegen, park bestaat uit de laatste oerbossen van Europa met eikenbomen van 500 jaar oud en 250 verschillende diersoorten. Meest in het oog springend is de zubr, oftewel de Europese bizon, het grootste zoogdier van Europa.
Bij de ingang van het park is een klein museum gewijd aan geschiedenis, flora en fauna van dit park. Ook is er een dierenpark waar u de in het park levende dieren kunt zien.

Wilt u het park zelf verkennen, dan kunt u een van de wandeltochten maken, of een fiets huren en een fietsroute volgen. Ook kunt u een rondleiding per auto door het park krijgen.

Mocht u bizons in het wild willen zien, deze zijn het best te spotten in de wintermaanden. Dan komen ze van diep in de bossen meer naar het centrum van het park op zoek naar voedsel.
Het is ook mogelijk om ('s zomers) een excursie met een boswachter (in alle vroegte) te boeken, waarbij u op zoek gaat naar de bizons. Dat moet wel vantevoren aangevraagd worden.

U slaapt in een hotel in het park. Hiervandaan kunt u makkelijk de wandelroutes en/of fietstochten maken.

Dag 3 Belovezhskaya Puscha - Brest

Dag 3 Belovezhskaya Puscha - Brest

's Ochtends vertrekt u naar Brest. Deze stad ligt vlakbij Polen en de Oekraïne en heeft daardoor de internationale sfeer van een grensplaats. U bezoekt het indrukwekkende fort van Brest, dat een belangrijke rol heeft gespeeld in de Tweede Wereldoorlog. Het fort werd gebouwd in de 19e eeuw en werd een belangrijk bastion van de Russen in de strijd tegen de Duitsers. Hier vielen de Duitsers het sovjetrijk binnen, ondanks het niet-aanvalsverdrag tussen Hitler en Stalin. De nazi's hadden gepland het fort binnen 8 uur in te nemen, maar de soldaten hielden uiteindelijk 8 dagen stand.
's Avonds kunt u wandelen over Saveckaja Street, vol gezellige restaurants en cafés.

Dag 4 Brest - Pripyat Natuurreservaat

Dag 4 Brest - Pripyat Natuurreservaat

Een lange reisdag brengt u door de regio Polesië. Dit is een etnografische regio die zich uitstrekt van West-Polen via het zuiden van Wit-Rusland tot aan Rusland toe. Ook het noordelijke deel van de Oekraïne (gelegen rond de Pripyat rivier) hoort hierbij. 
Het gebied is eeuwenlang erg afgesloten geweest, doordat het een enorm moerassig gebied is geweest, gelegen rondom de Pripyat rivier. Pas afgelopen eeuw zijn vele moerassen drooggelegd, maar nog steeds is het een regio met een geheel eigen karakter.
U vindt er o.a. vele mooie houten kerkjes.
Vanuit Brest rijdt u naar Pinsk, de grootste stad in de regio en dan via allerlei kleine dorpjes verder naar het natuurreservaat van Pripyat.
U overnacht hier in een mooi gelegen hotel aan de Pripyat rivier.

Dag 5 Pripyat - Khoiniki

Dag 5 Pripyat - Khoiniki

's Ochtends bezoekt u het reservaat van Pripyat. U maakt een boottocht door het stelsel aan waterwegen en hopelijk kunt u vele vogels spotten.

s Middags reist u naar het kleine stadje Khoiniki. Dit stadje ligt vlakt bij de grens met de Oekraïne en is de toegangspoort de exclusiezone van Tsjernobyl, de PSRER. Het stadje zelf is een typisch Witrussisch stadje, met Lenin op het centrale plein nog fier op z'n sokkel, de arbeiders van de maand worden iets verder opo tentoongesteld. In het stadje zelf oude flatgebouwen met sovjetleuzen, afgewisseld met oude houten huisjes. Zodra u het stadje uitrijdt ziet u nog de borden van oude kolchozen en sowchozen.In het stadje zelf kunt u een museum bezoeken, gewijd aan de Tsjernobyl ramp.

Dag 6 Khoiniki / bezoek PSRER

Op 26 april 1986 vond de nucleaire ramp bij de kernreactor van Tsjernobyl in de Sovjet-Unie (nu Oekraïne) plaats. Een van de grootse kernrampen te wereld, waarvan de gevolgen nog steeds niet geheel te overzien zijn. Destijds helemaal niet. Aanvankelijk werd er vooral ontkennend gereageerd door de bewindvoerders, maar al snel zag men de ernst van de ramp in. De stad Pripyat en omgeving werd enkele dagen later geëvacueerd.
Nu, ruim 30 jaar later is Pripyat een toeristische attractie aan het worden (mede door de HBO film over Tsjernobyl). Het is dan ook huiveringwekkend en fascinerend om te zien, een stap terug in de tijd. Verlaten steden uit de sovjettijd in een desolate omgeving.
Veel minder bekend is dat Wit-Rusland eigenlijk het grote slachtoffer van de ramp was, de wind stond immers noordwaarts gericht en de kernreactor ligt op 5 kilometer van de grens met Wit-Rusland. De meeste radioactieve neerslag is hier terechtgekomen.
Ook hier werd een heel gebied geëvacueerd, met tientallen dorpen. Maar pas enkele dagen later, men wilde de 1-mei viering niet verstoren. Daarna werd de inwoners van de dorpen verteld om voor drie dagen het huis te verlaten en alleen het hoogstnoodzakelijke mee te nemen. De autoriteiten wisten dat die mensen nooit meer terug zouden keren, maar waren bang dat als ze dat zouden vertellen de evacuatie een stuk moeilijker zou verlopen.

Deze evacuatie zone is de PSRER geworden, de Polesie State Radioecological Reserve.
Sinds mei 1986 verlaten. En, anders dan Pripyat, pas sinds begin 2019 toegankelijk geworden. Ook hier een stap terug in de tijd, overwoekerde dorpen, wegroestend landbouwmachines, verlaten schoollokalen, concertzalen waar de herinneringen aan de laatste 1-mei viering liggen te verstoffen, een roestende ferry die voorheen passagiers naar Kiev bracht.

Het gebied is nog amper bezocht, nog geen 100 buitenlanders zijn hier geweest. Maar net als Pripyat en Tsjernobyl aan de overkant van de grens, heeft dit alles in zich om een belangrijke trekpleister te worden. De straling waaraan je wordt blootgesteld tijdens een bezoek van een aantal uur is vergelijkbaar met die van een intercontinentale vlucht.

U maakt een dagtocht door dit gebied, onder begeleiding van een gids. In een oud sovjetbusje rijdt u door het de exclusiezone. U bezoekt een klein museum, enkele oude voertuigen die gebruikt zijn bij de bestrijding van de ramp, diverse (overwoekerde) dorpen, oude fabrieken, de oude haven, sovchozen, een oude school, het cultuurhuis, een wachttoren (met uitzicht naar Tsjernobyl). Het is een bijzondere ervaring om door dit rampgebied rond te reizen, waarbij u een stap terugdoet in de tijd.

In het cultuurhuis zijn de herinneringen aan de laatste 5 mei viering uit 1986 nog zichtbaar. Oude sovjetpamfletten, leuzen, banieren zijn de stille getuigen van deze laatste viering. Twee dagen later werden de inwoners geëvacueerd.


Dag 7 Khoiniki / natuursafari PSRER

Dag 7 Khoiniki / natuursafari PSRER

De exclusiezone is nu ook een van de grootste natuurreservaten van Europa. Doordat hier al ruim 30 jaar geen mensen meer komen, hebben vele wilde dieren zich hier gevestigd. Bizons, wolven, elanden, herten, beren, lynxen. Een uniek gebied is dit geworden, waar de natuur de overhand over de mens gekregen heeft.
U gaat 's ochtends op safari door dit gebied op zoek naar groot wild en vogels (o.a. zwarte ooievaars en diverse roofvogels). Houdt er rekening mee dat u in de wintermaanden veel meer kans heeft om wild te spotten.
's Middags reist u naar Mozyr om daar te overnachten.

Dag 8 Mozir - Naliboki

Dag 8 Mozir - Naliboki

Een reisdag vandaag. U keert terug naar het centrale deel van WIt-Rusland. Vanuit Mozir rijdt u naar Minsk en dan is het nog een goed uur rijden naar het Naliboki bos. Eenmaal van de hoofdweg af rijdt u over zandpaden verder, diep het bos in, tot u aankomt bij de plek waar u overnacht en de gids met zijn gezin woont. 

Dag 9 Naliboki

Dag 9 Naliboki

De komende dagen gaat u op pad met een van de meest vooraanstaande wolvenexperts ter wereld. Vadim woont midden in het Naliboki bos en bestudeert het gedrag van de wolven al 30 jaar. Zijn vrouw Irina is al net zo gedreven en gespecialiseerd in het leven van de dassen. 
Het zijn echter niet alleen wolven en dassen die hier leven, het Naliboki bos is ook de thuisbasis voor bizons, elanden, lynxen, herten, otters, bevers, zwarte ooievaars, vele uilensoorten, diverse spechtensoorten, korhoenders, kraanvogels, nachtzwaluwen  en andere vogels.
U staat 's ochtends in alle vroegte op en gaat op safari om groot wild te spotten. Tegelijkertijd leert u sporen ontdekken en vertelt Vadim van alles over het ecosysteem van het bos.
Overdag maakt u wandeltochten door het bos, om de vele cameratraps af te gaan, die geplaatst zijn in het bos. Einde van de middag weer een safari.
De kans om wild te spotten is niet gegarandeerd, maar wel erg groot. Afhankelijk van het seizoen is de kans op welke dieren uiteraard verschillend. Zo is de kans op wolven en lynxen te zien in de wintermaanden groter en de kans op otters en bevers in de zomermaanden groter.

Dag 10 Naliboki

Dag 10 Naliboki

Nog een natuurdag in het Naliboki woud. Overdag krijgt u presentaties over het bos en haar flora en fauna. Ook kunt u zelf e.e.a. lezen in de diverse boeken die in de kleine bibliotheek staan. Of geniet van een kop kruidenthee rondom het kampvuur.

Dag 11 Naliboki - Minsk

Terugreis naar Minsk. Een laatste middag in de hoofdstad van Wit-Rusland.

Dag 12 vertrek Minsk

Uw Wit-Rusland reis uitgestippeld

Excursies in Wit-Rusland

Bouwstenen

Meer tips voor uw Wit-Rusland reis

Veenwandelen in Wit-Rusland

unieke natuurwandeling
 • 2 dagen
 • €250 per persoon

PSRER, exclusiezone Tour

bezoek de exclusiezone van Tsjernobyl
 • 4 dagen
 • €795 per persoon

Minsk Sovjet reis

Reis terug in het sovjetverleden
 • 5 dagen
 • €625 per persoon

Reissom

Wit-Rusland Natuurreis

12 dagen
vanaf €2995,-

Corona reisadvies

Reissom vanaf € 2995,- per persoon, op basis van twee personen in een tweepersoonskamer.

Het arrangement is inclusief:
- accommodatie in Dimsum standaard hotels inclusief ontbijt
- prive transfers: luchthaven - hotel v.v.
- auto met chauffeur voor gehele reis
- Engelssprekende gids
- 3 x lunch, 4 x diner
- entree en excursie Belovezhskaya Puscha
- entree en excursie Pripyat
- tweedaagse excursie PSRER
- excursie Brest
- twee dagen safari Naliboki


Het arrangement is exclusief:
- internationale vlucht
- overige niet genoemde maaltijden en drankjes
- tips en fooien
- persoonlijke uitgaven
- entreegelden bezienswaardigheden tenzij anders vermeld
- optionele bij te boeken excursies (zie tabblad excursies)
- toeslag (optionele) comfortabele hotels (zie tabblad hotels)

In offertemandje

Reissom

Wit-Rusland Natuurreis

exclusief internationale vluchten

Reissom vanaf € 2995,- per persoon, op basis van twee personen in een tweepersoonskamer.

Het arrangement is inclusief:
- accommodatie in Dimsum standaard hotels inclusief ontbijt
- prive transfers: luchthaven - hotel v.v.
- auto met chauffeur voor gehele reis
- Engelssprekende gids
- 3 x lunch, 4 x diner
- entree en excursie Belovezhskaya Puscha
- entree en excursie Pripyat
- tweedaagse excursie PSRER
- excursie Brest
- twee dagen safari Naliboki


Het arrangement is exclusief:
- internationale vlucht
- overige niet genoemde maaltijden en drankjes
- tips en fooien
- persoonlijke uitgaven
- entreegelden bezienswaardigheden tenzij anders vermeld
- optionele bij te boeken excursies (zie tabblad excursies)
- toeslag (optionele) comfortabele hotels (zie tabblad hotels)

Toevoegen aan offertemandje

Nog meer inspiratie voor uw reis

U kunt nu direct een offerte aanvragen of deze reis toevoegen aan uw offertemandje en weer verder plannen of inpsiratie opdoen.

Verder plannen

Klaar om op reis te gaan naar Wit-Rusland?
onze reisspecialist maakt uw reis verder 100% op maat!

Reistips

Last minute tips en tricks

Bekijk alle tips

Reistips

>
Toegevoegd aan offertemandje

Wit-Rusland Natuurreis

12 dagen

Reis door de oerbossen van Europa

€ 2995 per persoon

Maak uw reis compleet!

Bekijk de adviezen van onze reisspecialist om uw reis naar Wit-Rusland onvergetelijk te maken!

Bouwstenen

  Minsk Stedentrip

  stedenreis naar Minsk
  • 5 dagen
  • €595 per persoon

  Minsk zomerreis

  Stedenreis naar Minsk en verblijf in datsja
  • 5 dagen
  • €750 per persoon

  Kayakken in Wit-Rusland

  Relaxen in de natuur
  • 1 dagen
  • €150 per persoon

Excursies

  Wit-Rusland, Minsk, Stalinlinie

  € 35 per persoon

  Niet ver buiten Minsk ligt de Stalinlinie, een verdedigingslinie van loopgraven en bunkers uit het interbellum waarmee Stalin indringers hoopte tegen te houden.
  Nu is het een soort openlucht museum, waar u door loopgraven kunt wandelen, bunkers bezoeken en heel veel militair materieel uit de sovjetperiode kunt bewonderen. Van tanks uit de Tweede Wereldoorlog tot kruisraketten. En liefhebbers kunnen zelf met diverse soorten geweren schieten of zelfs met een tank rondrijden (niet goedkoop!)
  Ook vinden hier vaak interessante evenementen plaats, gewijd aan de Tweede Wereldoorlog. 

  Wit-Rusland, Minsk, Nationaal Bolsjoj Opera en Ballet Theater

  € 20 per persoon

  Het gebouw van het National Academisch Bolsjoj Opera en Ballet in Minsk is zowel van binnen als van buiten prachtig. Bovendien is het omgeven door een elegant park met grote fonteinen. Tijdens deze excursie krijgt u een  rondleiding door het gebouw en maakt u kennis met de geschiedenis van de Wit-Russische opera en ballet. Met een beetje geluk heeft u ook de kans om de repeterende dansers te bekijken! Natuurlijk kunt u in de avond terugkomen voor een operaconcert of balletoptreden.

  Wit-Rusland, Minsk, de Mir en Nesvizh kastelen

  € 170 per persoon

  Ontdek de twee meest populaire Wit-Russische kastelen die op de lijst van werelderfgoed staan van UNESCO. Tijdens deze tour zal u eerst een bezoek brengen aan het kasteel van Mir, een kasteel dat in de vroege 16e eeuw in gotische stijl gebouwd werd. Toen het kasteel in handen kwam van de beroemde Radziwill-familie heeft de familie het in renaissancestijl aangepast. Tijdens de tour leert u over de complexe en droevige geschiedenis van deze plek en zal u enkele heerlijke Wit-Russische drankjes uitproberen!

  Daarna bezoekt u het Nesvizh kasteel en het prachtig omliggende park. Ook dit kasteel behoorde ooit aan de familie Radziwill toe. Het is door de jaren heen meerdere malen gerestaureerd en is tegenwoordig een mengeling van architectonische stijlen: renaissance, classicisme, barok en rococo, om er maar een paar te noemen... In het kasteel bevinden zich een museum, hotel en restaurant. Deze plek is omgeven door legendes, zoals die van Barbara Radziwill, 'de zwarte dame van Nesvizh', die vermoedelijk vergiftigd was en van wie nu de geest nog in het kasteel schijnt rond te dwalen... In de avond wordt u weer teruggebracht naar Minsk.

  Wit-Rusland, Minsk, Gedenkplaats Kathyn

  € 20 per persoon

  Vandaag de dag zult u het Wit-Russische dorpje Kathyn niet meer kunnen vinden op de meest gedetailleerde landkaart: In het voorjaar van 1943 werd namelijk het gehele dorp door fascisten verwoest. Khatyn is een symbool geworden van de tragedie van het Wit-Russische volk, een treurige bladzijde in de geschiedenis van de Grote Patriottische Oorlog. Op de plek waar vroeger het dorp lag – en waar het bloedbad heeft plaatsgevonden – ligt sinds 1969 een groot herdenkingscomplex. Het belichaamt het idee van moed en rebellie van de mensen die hun leven hebben opgeofferd omwille van de overwinning. Het complex herdenkt elke derde burger (230 000 Wit-Russen) die in de oorlog zijn omgekomen.

  NB : prijs is exclusief transport

  Wit-Rusland, Minsk, Tractorfabriek

  € 55 per persoon

  Breng een bezoek aan de tractorfabriek die meer dan drie miljoen tractoren heeft geproduceerd! Bekijk hier hoe de Wit-Russische tractoren worden gemaakt. De Wit-Russische tractor is een erkend nationaal merk en is in veel landen bekend. Deze machinebouw, die na de Tweede Wereldoorlog in Wit-Rusland werd ontwikkeld, werd lange tijd beschouwd als de parel van de Wit-Russische industrie. Tijdens uw bezoek kunt u een tractorrit van 10 minuten maken met een bestuurder! Rondleidingen worden georganiseerd op werkdagen om 10 en 13 uur.

  De prijs is gebaseerd op een prive-tour. Op sommige dagen is het mogelijk om een goedkopere join-in tour te boeken. Neem contact op met ons voor de mogelijkheden.

  Wit-Rusland Kayakken

  • €150 per persoon

  Wit-Rusland Kayakken

  € 150 per persoon

  Heerlijk de hele dag ontspannen in de natuur. U wordt naar een riviertje gebracht op zo'n uurtje rijden buiten Minsk. Hier kunt u ontspannen kayakken, een eenvoudige tocht van 4-5 uur door de mooie natuur. Langzaam maar zeker vaart u van de natuur de stad in. Een lunch is inbegrepen en aan het einde van de dag kunt u (optioneel) de spieren tot rust laten komen in een traditionele banya (sauna).

  ps. houdt er rekening mee dat u onderweg een paar keer de kano over een bruggetje of ander obstakel moet tillen (uiteraard helpt de gids daarbij)

Ontvang onze nieuwsbrief

Uw e-mail adres:

Cookies en privacy

De website van Dimsum Reizen maakt gebruik van cookies. Deze cookies onderscheiden we in de categorieën functionele, analytische, advertentie en Social Media Cookies.

Cookiebeleid Dimsum Reizen
Privacy policy