China Reizen Tips | Dimsum Reizen

Praktische reistips voor een individuele reis naar China. Wat is de tijd, hoe betaal je, welke stekkers heb je nodig?

Praktische reistips voor een rondreis naar China

China en Corona

Ook China is getroffen door het corona-virus, met de nodige reisbeperkingen van dien. De laatste informatie over China en het Corona virus vindt u op onze China corona pagina.

Handig om te weten

Geldzaken
Pinnen
De laatste jaren verschijnen er elke dag nieuwe geldautomaten in het straatbeeld van de Chinese steden. Bij deze automaten kunt u geld opnemen met uw gewone bank- of giropas met maestro of visa embleem.
 
In China (inclusief Tibet) wordt de lokale munteenheid de yuan (kuai)
onderverdeeld in 10 jiao (mao). Eén yuan is ongeveer €0,14. In Hongkong is de lokale munteenheid de Hongkong dollar. Eén HK$ is ongeveer €0,09. Kijkt u voor de laatste wisselkoers op www.oanda.com. Controleert u goed bij uw bank of u met uw pinpas kan pinnen in het buitenland.
We raden u aan om naast het gebruik van de geldautomaat wat zakgeld in cash euro’s mee te nemen voor het geval een pinautomaat is uitgevallen. In China is het gebruik van creditcards slechts beperkt mogelijk. In de grote steden kunt u, tegen hoge kosten, wel geld hiermee opnemen. Wij raden aan een creditcard mee te nemen voor calamiteiten. Bedenk dat u bij een ongeval de kosten eerst zelf betaalt en eventueel achteraf pas het geld terug kan vorderen van uw verzekeringsmaatschappij.
 
Fooien en commissies
Het geven van fooien in China wordt steeds gebruikelijker.
Aan taxichauffeurs en de bediening in restaurants hoeven geen fooien te worden gegeven. In het geval van lokale gidsen en chauffeurs van toeristenbusjes evenals de ‘bell boys’ in de hotels worden fooien op prijs gesteld. Daarnaast is het opstrijken van commissies in winkels en restaurants inmiddels gebruikelijk in China. Het geven van een fooi aan het eind van een excursie of (meerdaags) arrangement, wordt zeker gewaardeerd door uw gids en/of chauffeur. Als vrijblijvende richtlijn kunt u aanhouden: in de grote steden RMB 100 per dag aan gids en RMB 80 per dag aan chauffeur, in kleinere plaatsen RMB 75 per dag aan gids en RMB 50 aan chauffeur. Deze bedragen lijken in verhouding relatief hoog maar zijn toch als richtbedrag gebruikelijk in de toeristenbranche in China.
 
Afdingen
In winkels kan gewoonlijk niet worden afgedongen. Op straat kunt u wel afdingen, evenals bij straatventers die hun spullen bij veel bezochte bezienswaardigheden aanbieden. Hoeveel u moet afdingen is natuurlijk moeilijk te zeggen. Veel Chinezen denken dat Westerlingen zonder uitzondering rijk zijn en beginnen met een ridicule vraagprijs, die echter razendsnel naar beneden kan gaan.

U kunt vantevoren al vreemde valuta online bestellen door onze samenwerking met het GWK.

Seniorenkorting
In China krijg je als 60+ en 70+ veelal korting op de toegang van bezienswaardigheden. Het loont dus om (met uw paspoort) te informeren of er sprake is van korting.

Tijdsverschil
Alhoewel China (inclusief Tibet) een uitgestrekt land is en 5 tijdszones overlapt, wordt er in het hele land maar één officiele tijdzone gehanteerd. In de zomer is het 6 uur later dan in de Benelux, in de winter 7 uur later.

Klimaat en kleding
China is een reusachtig land met grote klimaatverschillen. Het uiterste noorden is Siberisch koud, terwijl het zuiden subtropisch is. Als u een denkbeeldige lijn trekt van Shanghai via Xi’an naar Urumqi dan is de lucht ten noorden van deze lijn droog en ten zuiden ervan vochtig. Over het algemeen is het van mei tot en met september in heel China warm tot zeer warm. De regenperiode valt in juli en augustus, voornamelijk in het zuiden van het land. Het westelijk deel van China, Xinjiang, is het hele jaar door zeer droog, en is het in de winter erg koud. In het zuidoosten zijn de winters kort en nat. Bedenk dat, waar u ook bent in China, het in hoger gelegen gebieden ook in de zomer koud kan zijn. Vooral na zonsondergang kunnen de temperaturen sterk dalen. We raden de reizigers in het voor- en najaar aan ook warme kleding mee te nemen voor koele dagen en avonden.

Electriciteit
De netspanning in China is 220 volt. Het is verstandig om een wereldstekker mee te nemen indien u elektrische apparaten van thuis wilt gebruiken. In sommige stopcontacten passen onze stekkers wel. Op deze website vindt u meer informatie over voltages wereldwijd.

Vervoer

Vluchten
De binnenlandse vluchten worden allemaal uitgevoerd door Chinese luchtvaartmaatschappijen die meestal met recent aangekocht materieel vliegen (vnl. Airbus en Boeing). Bij slechte weersomstandigheden kunnen de vluchten vertraging oplopen en soms worden de vluchten zonder vooraankondiging afgelast.
 
Treinen
De Chinese treinen zijn in vier klassen verdeeld: hard- en softseat, hard- en softsleeper. Hardsleeper-klasse: open compartimenten met iedere keer drie slaapbanken boven elkaar. Deze banken zijn overigens niet hard, de bank is bekleed met een schuimrubberlaag. Softsleeper-klasse: in de afsluitbare cabine bevinden zich vier bedden, twee bedden aan weerszijden boven elkaar. In beide klassen is beddengoed aanwezig. Op sommige trajecten zijn deluxe softsleeper cabines aanwezig, hier zijn twee bedden in een af te sluitencabine aanwezig. In de trein bevindt zich meestal een restauratiewagen, waar u kunt lunchen en dineren. Ook komt er geregeld personeel langs met een karretje vol snacks en drankjes. De maaltijden zijn niet bij de prijs van het treinkaartje inbegrepen. Op het station zelf kunt u voor het instappen ook allerlei versnaperingen inkopen. In de trein is een kokend water-tap aanwezig, dus het is zeker aan te raden om instant noodles mee te nemen.
 
Bussen
Voor de openbare bus op de meeste trajecten geldt dat er weinig been- en/of zitruimte is en dat u te maken heeft met rammelende ramen. Gecombineerd met het feit dat het wegdek regelmatig nog in een slechte staat verkeert, betekent dit dat de busreizen vaak zwaar zijn en tijd een rekbaar begrip is. Verzachtende omstandigheden zijn natuurlijk het uitzicht dat u onderweg hebt en de indruk die u krijgt van het dagelijks leven in de dorpen. De bus stopt onderweg regelmatig voor sanitaire stops en een maaltijd. Tegenwoordig zien we op heel veel trajecten de luxe touringcar verschijnen die gebruikt wordt als openbaar vervoer. Indien het mogelijk is voor onze agent kaartjes te bemachtigen, zullen wij deze ook voor u regelen.
 
Taxi’s
In de grote steden zijn taxi’s volop aanwezig. Op de buitenkant van de auto staat vermeld wat een taxi per kilometer kost, variërend van 1,80 tot 2,80 yuan per km. De meeste taxi’s hebben een meter, zorg ervoor dat die ook wordt aangezet door de chauffeur. Doet hij dit niet, spreek dan vooraf een prijs af.

Communicatie

Internet
In de meeste hotels in China is tegenwoordig wifi of een internetverbinding beschikbaar. In de grote Chinese steden kunt u buiten uw hotel in steede meer cafés en bars gebruik maken van het internet. Ook zijn er in veel plaatsen internetcafés te vinden, zelfs in wat kleinere dorpen. In China in Tibet is er sprake van internetcensuur. Het is niet mogelijk om informatie op te vragen over bijvoorbeeld Tibet, Taiwan en andere politiek gevoelige onderwerpen. 

De lijst van media die door de Chinese overheid worden geblokkeerd wordt steeds groter. Houdt u er rekening mee dat momenteel onder andere Gmail, Google, Facebook, Twitter en Youtube niet toegankelijk zijn in China. Om de blokkade te omzeilen kunt u voor vertrek een VPN downloaden op uw telefoon en – indien u enkel een Gmail-adres heeft – een tijdelijk mailadres aanmaken op bijvoorbeeld hotmail.com.

Tip! Google Translate app
Via de Google Translate app kunt u voordat u op reis gaat al de gewenste talen downloaden en deze in het buitenland gebruiken. U kunt ook een foto van een woord maken en deze wordt dan voor u vertaald, erg handig! Ideaal om bijvoorbeeld een Chinese menukaart te ontcijferen of om te communiceren. Vergeet niet om dit vóór vertrek te doen: u kunt de app in China dan offline gebruiken (dus zonder roaming of wifi). Eenmaal in China is het, door de bovengenoemde blokkade, niet meer mogelijk om deze app te downloaden. 
 
Telefoneren
In Chinese steden kunt u overal met uw mobiele telefoon bellen. Informeer voor vertrek wel bij uw provider of uw toestel en abonnement telefoneren in het buitenland toestaan. Wilt u met uw Nederlandse telefoon(-nummer) een Chinees nummer bellen, dan dient u de landcode +86 te gebruiken.
Als u langer verblijft in China en regelmatig telefoneert naar iemand binnen China is het handig om een Chinese Sim-kaart te kopen voor in uw eigen mobiele telefoon. De aanschaf van de sim-kaart is rmb 100 (€ 10) en u kunt er steeds beltegoed op kopen van rmb 100. Dit is goedkoper dan bellen vanuit uw hotel of met uw Nederlandse sim kaart.
 
Brievenpost
De postbezorging in China is betrouwbaar. Postzegels zijn bij de meeste hotelrecepties en bij kiosks verkrijgbaar. Luchtpost van China naar Nederland en Belgie doet er ongeveer een week over.

Chinese talen
In China spreekt men verschillende talen. De officiële taal van China is het Mandarijn, een taal die is gebaseerd op de taal die rond de hoofdstad Beijing wordt gesproken. Het wordt gebruikt op scholen en in de nationale media. De Chinese spreektaal heeft een geheel andere structuur en andere klanken dan bijvoorbeeld de westerse talen. De intonatie bepaalt de betekenis van het woord. Spreekt u een woord niet uit in de juiste toon, dan zegt u waarschijnlijk iets anders dan u bedoelt en zullen Chinezen in de meeste gevallen niet begrijpen wat u zegt. Toch zijn ze altijd erg onder de indruk van buitenlanders die zich aan een paar woordjes Chinees wagen. Het is dus zeker de moeite waard om wat handige woorden uit uw hoofd te leren.
 
Het pinyin is een systeem om Chinese karakters uit te schrijven in letters. Dit is niet per se handig: de uitspraak is anders dan wij zouden verwachten, en in China weten met name de oudere Chinezen niet eens raad met het pinyin. Heeft u een adres alleen in het pinyin, vraag de jeugd dan om het naar karakters om te zetten, zodat u bijvoorbeeld de taxichauffeur het Chinese adres kunt laten zien.

Klaar om op reis te gaan naar China? Onze reisspecialist maakt uw reis verder 100% op maat!

Ontvang onze nieuwsbrief

Uw e-mail adres:

Cookies en privacy

De website van Dimsum Reizen maakt gebruik van cookies. Deze cookies onderscheiden we in de categorieën functionele, analytische, advertentie en Social Media Cookies.

Cookiebeleid Dimsum Reizen
Privacy policy