Foodies Blog | Blog voor foodies in Iran

Persoonlijk reisblog foodies in Iran door onze Iran reisspecialisten

Blog voor foodies in Iran

Voer voor foodies: Een knalgele en ijskoude smaaksensatie in Isfahan!

In Iran, ‘het land van de saffraan’ kun je verwachten dat dit luxe kleurrijke kruid op vele manieren wordt gebruikt in de lokale keuken. Het wordt in vele vleesgerechten en zelfs door drankjes verwerkt. Tijdens een warme middag in Isfahan brachten we een bezoek aan het wereldberoemde Abassi Hotel, dit indrukwekkende complex werd gebouwd in de tijd van koning Sultan Husayn, zo’n 300 jaar geleden. Het is als traditionele karavanserai gebouwd en is zo schitterend dat het zelfs als decor heeft gediend voor vele films! Dit is misschien wel één van de mooiste hotels in heel Azië,  het vriendelijke personeel wijst je daar graag op dat dat zo is.

In de tropische binnentuin zaten vele groepjes mensen gezellig op het terras heerlijk uitziende ijscoupes te eten, met knalgeel ijs! Dat zag er natuurlijk meer dan uitnodigend uit. Lang hoefde ik er niet over na te denken voor ik deze grootse ijscoupe zelf voor m’n neus had staan. En wat bleek toen ik een hap nam, het was geen ‘gewoon’ Iraans pistache ijs zoals ik eerder had gegeten, maar er zat zelfs saffraan in! Het ijs bevat de typische Iraanse ingrediënten zoals échte saffraan, rozenwater en pistachenootjes, die zorgen voor een unieke smaaksensatie! Verrukkelijk zoet, maar toch ook met een hartige bite door de pistachenootjes én natuurlijk verfrissend! 

Dit Perzische ijs wordt ook wel ‘Bastani’ genoemd, dat in het Farsi letterlijk ijs betekent. Dus zin in een speciale ijscoupe in Iran met een verrassende smaak? Ga dan lekker smullen van dit vrolijke saffraan ijs! Ik kan u verzekeren dat het niet bij één keer een ijscoupe blijft!


Zelf eens Saffraan IJs kopen in Nederland, kijk dan op deze website van Silkroad Icecream

Recept Saffraan ijs

Zelfs zonder ijsmachine kun je dit smakelijke dessert thuis namaken, lees hieronder het recept en de benodigde ingrediënten.

Ingrediënten: 
250 ml volle melk 
200 ml slagroom  
110 gr (basterd) suiker 
3 eierdooiers 
1 tl saffraan 
2,5 el rozenwater

Bereidingswijze:
In een steelpannetje schenk je de melk, slagroom en de saffraan, laat dit eerst minstens een half uur trekken. Vervolgens breng je het mengsel aan de kook. Zodra het kookt, haal dan het pannetje van het vuur en voeg het rozenwater toe. Klop ondertussen in een kom de eierdooiers met suiker luchtig door. Hierna schenk je het warme melk-mengsel bij de eieren, blijf ondertussen doorkloppen. Nadat alles keurig is vermengd, giet het mengsel terug in de pan en breng het al roerend op een temperatuur van +/- 85 graden, dus niet aan de kook! Uiteindelijk zul je merken dat het mengsel wat dikker gaat worden door het kloppen, dan is het klaar!

Laat het mengsel afkoelen in een aparte schaal. Indien je een ijsmachine hebt, kun je het mengsel hierna door de machine draaien. Mocht je deze niet hebben, schenk dan een bakje vol en zet het in de vriezer. Het is dan wel belangrijk om de eerste uren het mengsel, om het uur, even om te scheppen en terug in de vriezer te zetten. Hierna wachten tot het ijs volledig bevroren is.

Bij het serveren kun je nog stukjes gemalen pistachenootjes naar wens toevoegen om het helemaal op z’n Iraans af te maken! Smullen maar!

Rosalie, augustus 2018 

Ontvang onze nieuwsbrief

Uw e-mail adres:

Cookies en privacy

De website van Dimsum Reizen maakt gebruik van cookies. Deze cookies onderscheiden we in de categorieën functionele, analytische, advertentie en Social Media Cookies.

Cookiebeleid Dimsum Reizen
Privacy policy