Startdatum: 3 maart 2025 | groepsgrootte: minimaal 10 - maximaal 14 deelnemers
- Verdiepende kennismaking met de Japanse Keuken en haar ingrediënten
- Traditioneel Kaiseki diner in een restaurant in Osaka naar Yoko’s keuze
- Bezoek aan lokale markten
- Bezoek aan een messenwinkel Tower Knifes in Osaka
- Gids Yoko Inagaki: food & fermentatie expert en schrijfster van het kookboek YOKO samen met Christel van Bree
- Mix van Japanse en westerse hotels
- Overnachtingen bij mensen thuis rondom het Biwa Meer
- Verblijf in een Onsen-hotel met traditioneel Kaiseki diner en ontbijt
- Lokaal gemeenschapstoerisme rondom het Biwa meer
- Kookworkshop ‘tempelfood’ in eeuwenoude Boeddhistische tempel Biwa
- Wagashi workshop in Kyoto
- Traditionele theeceremonie in een Zen-tempel, begeleid door een priester
- Bezoek aan sojasaus-huisbrouwerijen
- Bezoek aan traditionele Isshi Miso brouwerij
- Bezoek aan een Masumi sake-brouwerij inclusief proeverij
- Fietsen in Kyoto langs tempels en door onder andere de geisha wijk
- Plattelandsleven in combinatie met hypermoderne steden
- Bezoek aan vissersdorpen, markten, tempels en pagodes
Met heel veel plezier en enthousiasme hebben we samen met thuiskok en food professional Yoko Inagaki, kookboekauteur Christel van Bree en Takoko uit Maibara (Biwako) deze fantastische en zeer bijzondere reis voor foodies naar Japan ontwikkeld.
Japan is natuurlijk een land van het verfijnde eten en daar duiken we op deze reis helemaal in. Samen met Yoko onderzoeken we de finesses en de geheimen van de Japanse keuken.
De exclusiviteit van deze foodtrip zit ‘m niet zozeer in de haute cuisine van Japan - hoewel we dat wel krijgen voorgeschoteld - maar vooral in de introductie tot de diverse lokale keukens en ingrediënten waar je zelf niet zo snel op komt.
Yoko en haar vrienden openen deuren die je toegang verlenen tot de keuken van het familiehuis op het platteland, maar ook tot de vissers die de verse vis in hun netten vangen voor lokale visgerechten. Je bezoekt traditionele miso - en sojasaus brouwerijen waar het lekkere umami-spul rijpt in immense houten vaten en smult van lokale boekweit-soba die in Japan op een hele andere wijze wordt gegeten dan je zou verwachten. Een bezoek aan de beroemde en exclusieve Masumi Sake-brouwerij inclusief een uniek inkijkje in de kluis van de Heilige Graal, maakt deze reis tenslotte met een woord uniek.
Wist je dat de Japanse keuken niet alleen draait om hoe het gerecht smaakt en eruit ziet? Minstens zo belangrijk is de textuur van het gerecht. Sommige van die texturen zijn voor ons nog wat vreemd terwijl de Japanner bij het proeven ervan linea recta naar de hemel stijgt. Op deze reis leer je zoveel over de Japanse benadering van eten dat je na thuiskomst nooit meer op dezelfde manier een Japans restaurant binnenstapt. Zeker weten!
Startdatum: 3 maart 2025 | groepsgrootte: minimaal 10 - maximaal 14 deelnemers
- Verdiepende kennismaking met de Japanse Keuken en haar ingrediënten
- Traditioneel Kaiseki diner in een restaurant in Osaka naar Yoko’s keuze
- Bezoek aan lokale markten
- Bezoek aan een messenwinkel Tower Knifes in Osaka
- Gids Yoko Inagaki: food & fermentatie expert en schrijfster van het kookboek YOKO samen met Christel van Bree
- Mix van Japanse en westerse hotels
- Overnachtingen bij mensen thuis rondom het Biwa Meer
- Verblijf in een Onsen-hotel met traditioneel Kaiseki diner en ontbijt
- Lokaal gemeenschapstoerisme rondom het Biwa meer
- Kookworkshop ‘tempelfood’ in eeuwenoude Boeddhistische tempel Biwa
- Wagashi workshop in Kyoto
- Traditionele theeceremonie in een Zen-tempel, begeleid door een priester
- Bezoek aan sojasaus-huisbrouwerijen
- Bezoek aan traditionele Isshi Miso brouwerij
- Bezoek aan een Masumi sake-brouwerij inclusief proeverij
- Fietsen in Kyoto langs tempels en door onder andere de geisha wijk
- Plattelandsleven in combinatie met hypermoderne steden
- Bezoek aan vissersdorpen, markten, tempels en pagodes
Met heel veel plezier en enthousiasme hebben we samen met thuiskok en food professional Yoko Inagaki, kookboekauteur Christel van Bree en Takoko uit Maibara (Biwako) deze fantastische en zeer bijzondere reis voor foodies naar Japan ontwikkeld.
Japan is natuurlijk een land van het verfijnde eten en daar duiken we op deze reis helemaal in. Samen met Yoko onderzoeken we de finesses en de geheimen van de Japanse keuken.
De exclusiviteit van deze foodtrip zit ‘m niet zozeer in de haute cuisine van Japan - hoewel we dat wel krijgen voorgeschoteld - maar vooral in de introductie tot de diverse lokale keukens en ingrediënten waar je zelf niet zo snel op komt.
Yoko en haar vrienden openen deuren die je toegang verlenen tot de keuken van het familiehuis op het platteland, maar ook tot de vissers die de verse vis in hun netten vangen voor lokale visgerechten. Je bezoekt traditionele miso - en sojasaus brouwerijen waar het lekkere umami-spul rijpt in immense houten vaten en smult van lokale boekweit-soba die in Japan op een hele andere wijze wordt gegeten dan je zou verwachten. Een bezoek aan de beroemde en exclusieve Masumi Sake-brouwerij inclusief een uniek inkijkje in de kluis van de Heilige Graal, maakt deze reis tenslotte met een woord uniek.
Wist je dat de Japanse keuken niet alleen draait om hoe het gerecht smaakt en eruit ziet? Minstens zo belangrijk is de textuur van het gerecht. Sommige van die texturen zijn voor ons nog wat vreemd terwijl de Japanner bij het proeven ervan linea recta naar de hemel stijgt. Op deze reis leer je zoveel over de Japanse benadering van eten dat je na thuiskomst nooit meer op dezelfde manier een Japans restaurant binnenstapt. Zeker weten!
Dag 1: (3 maart 2025) vertrek Amsterdam
Dag 2: (4 maart 2025) aankomst Osaka – transfer naar hotel / einde middag foodtour door Dotonbori & welkomstdiner in lokale Izakaya
Dag 3: (5 maart 2025) Osaka / foodtour met bezoek aan Kuromon markt, een messenshop & Kaiseki diner in de avond
Dag 4: (6 maart) Osaka – dagexcursie naar Nara / bezoek sojasaus brouwerij, Grote Boeddha-hal in Nara Hertenpark
Dag 5: (7 maart) Osaka – Kyoto / Vegan Ramen Lunch bij aankomst & fietsexcursie in de middag
Dag 6: (8 maart) Kyoto / theeceremonie & Wagashi workshop
Dag 7: (9 maart) Kyoto – Maibara (Biwako) / bezoek vissersdorpje Onoe + boottocht met vissers, kookworkshop in een boeddhistische tempel & wandeling door Sake dorpje Kinomoto
Dag 8: (10 maart) Biwako - wandeling door Kaminyu in de ochtend, lokale ‘ryotei’ lunch, wandeling door Samegai – per bullettrein verder naar Matsumoto & bezoek Ishii Miso Brouwerij in de middag
Dag 9: (11 maart) Matsumoto - Suwa (Nagano) / bezoek Masumi Brouwerij
Dag 10: (12 maart) Suwa - wandeling door Shimosuwa in de ochtend - Matsumoto – bullet trein naar Tokyo
Dag 11: (13 maart) Tokyo – vertrek
Vanuit Amsterdam Schiphol Airport vertrek je vandaag naar Osaka – Japan.
Welkom in Japan! Vandaag komt je aan op de luchthaven van Osaka. Bij aankomst op de luchthaven staat er een lokale vertegenwoordiger op je te wachten om je naar je hotel in Osaka te brengen. Osaka is de tweede stad van Japan en een stad vol tegenstellingen.
Later op de dag ben je er misschien klaar voor om al je zintuigen te laten prikkelen door Osaka’s levendige Dotonbori. In deze hysterische winkelstraat - versierd met talloze neonlichten en reclameborden – vind je automatenhallen, alle soorten winkels, karaokebars en restaurants: een overweldigend winkelcentrum. Yoko wacht jou en de rest van de groep rond 16:00 uur op in de lobby van het hotel en neemt je mee door het labyrint van eettenten, neonlichten, automaathallen en naar haar favoriete Izakaya!
Een Izakaya is een typisch Japans fenomeen en heeft meestal het uiterlijk van een bart, compleet met flessen drank achter de toog. De persoon achter de toog is echter niet alleen een barman: ook een ware chef-kok die voor je kookt terwijl jij toekijkt. De chef noem je vaak een master en hij of zij maakt kleine hapjes klaar van de kaart. Hoe dit allemaal in zijn werk gaat: Yoko vertelt het je graag!
Yoko is gepassioneerd thuiskok, fermentatie-fanaat, schrijft kookboeken en deelt graag haar kennis over de Japanse (eet) cultuur en gewoontes.
Ook vandaag neemt Yoko Inagaki je mee op pad door Osaka. In de ochtend bezoek je de lokale Kuromon Ichiba markt. Hier kun je letterlijk alles vinden wat je ook maar zou willen hebben en proeven! Van verse zeevruchten, kogelvis en gespecialiseerde viswinkels waar je de raarste zeewezens kunt kopen, tot restaurants, fruit- en groentewinkels, slagers, Japanse zoetigheden en gedroogd eten. De markt bruist van energie en Yoko zal je meenemen langs haar favoriete plekjes. Uiteraard valt er onderweg genoeg te proeven; de markt vormt een perfecte plek om te genieten van ‘Tabe Aruki’ – een cultuur in Osaka waarbij je eet terwijl je wandelt.
Ook neemt Yoko je mee naar een beroemde messenwinkel. Wist je dat de geschiedenis van het koksmes begint bij het samoerai-zwaard? De techniek die in de Edo-periode gebruikt werd om het perfecte samoeraizwaard te smeden, wordt nog steeds toegepast op het Japanse mes. Meer informatie lees je in het Yoko kookboek – pagina 76 - 77.
Halverwege de middag keer je terug naar het hotel en heb je wat vrije tijd. Vanavond staat er een heel bijzondere ervaring op het programma. Yoko neemt je mee naar een van haar favoriet Kaiseki restaurants; een intieme fine-dining plek waarbij je kennis zult maakt met de heerlijkste, van hoge kwaliteit Japanse gerechten. Eet smakelijk!
Kaiseiki is de Japanse Haute Cuisine. Een Kaiseki diner wordt bereid door chef-koks en bestaat uit een flink aantal gangen waarbij elke gang wordt gepresenteerd op bijpassend keramiek. Een diner met acht gangen is geen zeldzaamheid, bereid u dan ook voor op een heel culinaire avond! Het eten is verfijnd, shun (verser dan vers) en in smaak, textuur en uiterlijk perfect in balans.
Per trein reis je vandaag verder naar Nara. Nara is een klein stadje, gelegen in het centrum van de oudste Japanse cultuur. Nara is een aangename stad waarin de meeste bezienswaardigheden op loopafstand liggen. Er zijn door de vr oege keizers verschillende steden gesticht in dit gebied, maar toen Nara in 710 werd gebouwd, was het de eerste stad die echt met het predicaat ‘hoofdstad’ kon worden aangemerkt. In deze periode werd het boeddhisme vanuit China in Japan geïntroduceerd, dat bekend werd als de Zes Nara-scholen. Deze sektes bouwden machtige tempelcomplexen op in deze nieuwe hoofdstad, waarvan er velen goed bewaard zijn gebleven. De bekendste is ongetwijfeld de reusachtige Tôdaiji tempel, het grootste houten gebouw ter wereld. De tempel herbergt een zestien meter hoog bronzen beeld van de Boeddha Roshana. Niet ver hiervandaan is het Nara Park. Het park wordt bevolkt door tamme herten die – gelokt door schoolkinderen met koekjes – nooit ver van de toeristische attracties zijn verwijderd.
Niet alleen historisch gezien is Nara een belangrijke plek, ook Sojasaus en Miso hebben een belangrijke rol gespeeld in de lokale keuken van Nara. Dankzij de rijke geschiedenis van fermentatie en de invloed van de boeddhistische tempelkeuken, hebben deze ingrediënten een centrale rol in het dagelijkse leven en de eetcultuur van de stad. Je bezoekt vandaag dan ook een kleinschalige sojasausbrouwerij waarbij je wordt meegenomen in het gehele brouwproces.
Sojasaus is voor Japanners dé belangrijkste smaakmaker. Het wordt gebruikt om – in de eerste plaats – het eten te zouten en smaken te versterken. In de Japanse keuken wordt oorspronkelijk dan ook geen zout gebruikt, zoals wij gewend zijn. Dat heeft een reden: vroeger was dat omdat in Japan enkel zout uit de oceaan gewonnen kon worden, wat een relatief kostbaar proces was. Maar ook omdat ze het niet goed konden bewaren in het vochtige klimaat van Japan. Volgens Yoko heeft het ook te maken met het feit dat zout te gewoon en lekker simpel is. Zout heeft geen umami – en soja natuurlijk wel! Meer info lees je in het Yoko kookboek - pagina 86-87.
Vandaag reis je verder naar Kyoto. Kyoto is de oude hoofdstad van Japan en kwam tot bloei tijdens de Heian periode. In deze tijd ontstond de verfijnde hofcultuur rondom het keizerlijk paleis. Nô-theater, hofliteratuur als de Genji Monogatari, en de tot de verbeelding sprekende geisha-cultuur vinden hier hun oorsprong. Ook vind je in Kyoto de bekendste Shintô schrijnen, boeddhistische tempels en de meest beroemde Japanse tuinen. Er zijn wel meer dan 2000 tempels en shintô-heiligdommen te bewonderen, en met het bezoek aan de belangrijkste hiervan kunt u al uw tijd besteden. In Kyoto voelt en ruikt u, tussen de voegen van de hypermoderne samenleving door, de nog springlevende Japanse tradities.
Na een heerlijke vegan-ramen lunch op een zeer bijzondere plek staat er een leuke fietsexcursie op het programma. Met meer dan 2000 tempels en schrijnen en maar liefst 17 UNESCO Werelderfgoed sites is het lastig kiezen wat te bezoeken in Kyoto. Voor deze fietstocht hebben wij een leuke route voor je uitgestippeld. Deze route brengt je langs verschillende tempels, kanalen en rivieren naar het Gion district. Hier slinger je door de steegjes van Kyoto ‘s beroemde geisha- en theehuizendistrict, waarna u verder fietst naar de spectaculaire Tofukuji tempel. Na een korte rust fiets je vervolgens verder naar het Fushimi Inari schrijn waar je een korte wandeling maakt door de oranje Torii poorten.
De route is ongeveer 16 kilometer en duurt ongeveer 3-4 uur.
Dompel je onder in een traditionele Japanse theeceremonie onder Engelstalige begeleiding. De kunst van de theeceremonie ligt dicht bij het hart van de Japanse cultuur, deze beleving geeft je een dieper inzicht in deze eeuwenoude ambacht, smaken en geschiedenis. Je bent te gast in de een klassiek boeddhistische Zen tempel. De Taizo-In-Zen tempel is een van de 46-sub tempels die zich bevinden in het grootste Zen-boeddhistisch klooster van Japan: de Myoshinji-tempel.
Deze tempel is een van de weinige tempels die het gehele jaar open is voor publiek. De connectie tussen de traditionele theecultuur van Japan en deze tempel is daarbij erg bijzonder. Er was een tijd dat de theeceremonie verboden was voor Zen-beoefenaars in Myoshinji, omdat het werd beschouwd als een belemmering voor Zen-training. Het verhaal gaat echter dat priester Senzan, de zesde in rang, zo gepassioneerd was over thee dat hij deze theekamer (waar de ceremonie plaatsvindt) in het geheim heeft gebouwd. Het is zo vaardig ontworpen dat je nauwelijks kunt zien dat het een theekamer is wanneer je het van buitenaf bekijkt
Tijdens deze bijzondere theeceremonie krijg je les van een Zen priester. In een informele setting leer je over de Japanse cultuur en tradities.
Na afloop staat er een wagashi workshop op het programma. Wagashi zijn traditionele Japanse snoepjes en werd oorspronkelijk alleen tijdens theeceremonies gegeten. Het zijn kleine eetbare kunstwerkjes die vaak verwijzen naar de natuur om men heen en het seizoen waarin men zich bevindt. Het zijn van oorsprong kleine offers in boeddhistische tempels en in Japan al vanaf de 8e eeuw bekend. Een uniek aspect van wagashi is de hiërarchie onder deze Japanse snoepjes. Het gaat niet alleen maar om een lekker of mooi zoet hapje. Sommige Wagashi zijn vrij kostbaar en eet je om historische redenen op een bepaalde dag. Andere kun je dagelijks eten. Deze wagashi wordt nooit door elkaar gehaald en wordt zelfs in verschillende patisserieën gemaakt.
En wat betekent Wagashi nou eigenlijk? Wa is Japan en Kashi betekent zoetigheid. Alle soorten Japanse snoepjes noemen Japanners Wagashi maar meestal bedoelen ze de jo-namagashi: de high end kleine zoetigheden die worden geserveerd tijdens theeceremonies. Zij vormen de top van de hiërarchische wagashi piramide. Deze traditionele wagashi zijn altijd klein, zien er prachtig uit en zijn met veel zorg met de hand gemaakt door speciaal opgeleide patissiers. Het lijkt alsof ze van marsepein zijn gemaakt maar in de basis is dat vooral shiratamako (kleefrijstmeel) en azuki (zoete bonen pasta). Meer info lees je in het Yoko kookboek – pagina 169.
Even ontsnappen aan de drukke steden en toeristische attracties ten gunste van eenvoudige lokale gemeenschappen waar de traditionele cultuur op natuurlijke wijze samengaat met het moderne leven. Het Biwa Meer is een van de oudste zoetwatermeren ter wereld en is de grootste van Japan. Het is gelegen ten noorden van Kyoto, en met een uur ben je op deze mooie plek. Vandaag staan er tal van leuke activiteiten op het programma die je dichterbij de lokale gemeenschap brengt.
Ontmoet de lokale bewoners in Japan aan de oevers van het Noordelijke Biwa Meer, wandel langs boeddhistische tempels en bezoek een sakebrouwerij met lokale gids. Ontdek de authentieke charme van het landelijke Japan terwijl je jezelf onderdompelt in de tijdloze, rustige omgeving, weg van de drukke steden.
Bij aankomst op het station van Maibara staat je lokale gids op je te wachten. De dag begint met een boottocht waarbij je samen met een van de lokale vissers over het Biwa Meer vaart. Tijdens de boottocht vertellen ze je graag meer over de eeuwenoude traditionele manier van het vangen van zoetwatervissen. Eenmaal terug aan land bezoek je een lokale boerenmarkt waar allerlei lokale producten worden verkocht.
Rond het middaguur staat er een bijzondere kookworkshop op het programma. In de grootste boeddhistische tempel van de regio maak je kennis met het boeddhistisch tempel-eten. Japans Tempelfood wordt ook wel Shōjin ryōri genoemd en is een traditionele, volledig vegetarische keuken uit Japan die zijn oorsprong heeft in boeddhistische tempels. Deze eenvoudige en seizoensgebonden gerechten zijn ontworpen volgens de boeddhistische filosofie van geweldloosheid en mindfulness. Het eten is niet alleen bedoeld voor fysieke voeding, maar ook als spirituele oefening. Onder begeleiding maak je vandaag enkele tempelfood gerechten. Bekende gerechten zijn onder andere goma-dōfu (sesamtofu), yudōfu (gekookte tofu), en diverse gekookte en gepekelde groenten.
Na de zelfbereide lunch maak je een wandeling door Kinomoto, een historische shukuba-machi stad met eeuwenoude traditionele bedrijven. De ligging op het kruispunt van Noord-, Oost- en West-Japan, samen met de overvloedige ondergrondse waterbron, maakte het tot een centrum voor de productie van sake en sojasaus.
Dit stadje toont een unieke mix van noordelijke en centrale Japanse culturen. Kinomoto heeft veel van zijn lokale cultuur en historische charme behouden, waaronder kleine familiebedrijven die hun traditionele activiteiten voortzetten zonder te worden omgevormd tot toeristische attracties. Het stadje wordt omringd door pittoreske plattelandsdorpjes die hun tradities eeuwenlang hebben behouden en zijn verweven met een devotionele en de spirituele cultuur, beïnvloed door de heilige Mt. Hiei, en shugendo, een op animisme gebaseerde berg-religie.
De unieke religieuze tradities hebben het leven in deze dorpen gevormd die nog steeds levendig zijn. Deze regio biedt een blik op een ver verleden, waar de tijd lijkt stil te staan. Dit is een zeldzame kans om het oude Japanse plattelandsleven in al zijn volheid te ervaren.
Als voormalig overnachtingsplaatsje langs de historische Nakasendo postroute uit de Edo-periode, heeft het stadje dus veel van zijn oorspronkelijke charme behouden door de gemeenschap van lokale familiebedrijven in stand te houden. Terwijl veel sake-rondleidingen in Japan zich richten op grote groepen en de basisbeginselen van het sake maken leren, is onze rondleiding gericht op de hechte gemeenschap en de geschiedenis en tradities van deze lokale brouwers.
Je zal het personeel van deze familiebedrijven zelf ontmoeten, hun sake proeven en word je als gast uitgenodigd om een kijkje te nemen in de eigenlijke privé brouwruimte achter de winkelpui.
Eind van middag word je naar je Minshuku (Japans pension) of guesthouse gebracht waar je zult verblijven bij een Japanse familie thuis. Een top-ervaring!
In de ochtend wordt je opgehaald bij je overnachtingsplek en start je met een verfrissende ochtendwandeling door Kaminyu, een wandeling van zo’n vier kilometer. Kaminyu is een kleine gemeenschap van traditionele ambachtslieden, verscholen in een bergvallei. Het parcours is half vlak, dan wat bergop en een beetje bergaf. Geniet hier van de mix van landelijke landschappen, van rijstvelden tot plaatselijke bossen.
Geniet dan van een vroege lunch met lokale lekkernijen in een authentiek ryotei-restaurant dat ooit een voormalige honjin van de poststad was (woonhuis van de hoogste klasse , gereserveerd voor Edo-ambtenaren). De gerechten bevatten lokale ingrediënten, zoals regenboogforel die in de nabijgelegen wateren wordt gekweekt.
Na de lunch maak je een laatste wandeling door het historische dorp Samegai. Samegai is een poststation dorp van het historische Nakasendo pad, een van de twee hoofdroutes die Edo (het oude Tokio) en het keizerlijke Kyoto met elkaar verbonden. Een kleine kristalheldere rivier stroomt door het hart van het dorp, gevoed door een nabijgelegen bergbron, en trekt ook elk jaar zomergasten die komen voor de zeldzame baikamo of waterboterbloem, een waterbloem die alleen groeit in zeer schoon en helder water. Aan het eind van de wandeling wordt je naar het Maibara station gebracht en stap je op de trein naar Matsumoto.
Matsumoto is een stad gelegen aan de voet van de Japanse Alpen. Hier bezoek je vanmiddag een traditionele miso-brouwerij. Miso is een echte traditionele Japanse smaakmaker die heerlijk umami-smaak aan gerechten geeft. Het is niets anders dan een gefermenteerd mengsel van sojabonen, zout en koji en ziet eruit als een dikke pasta.
In Japan wordt miso dagelijks gebruikt. Vooral in soep, maar zeker ook als smaakmaker in veel andere gerechten. Je struikelt in Japan over de miso en de reden daarvan is heel eenvoudig: het is makkelijk te maken en ook nog eens lekker goedkoop. Miso geeft daarbij een ware umami-explosie aan gerechten en is daardoor onmisbaar. Miso is zo verschillend per regio – wat logisch is: het klimaat en gesteldheid van het land zijn over het langgerekte Japan zo verschillend dat de hoofdingrediënten van miso en de toepassing ervan overal anders uitpakken. Meer informatie: Kookboek Yoko – pagina 44 - 45.
De prefectuur Nagano – waar Matsumoto onder valt – is de grootste producent van miso in Japan. Wat bijzonder is aan de Ishii brouwerij die je vandaag bezoekt, is dat de miso wordt gerijpt in grote houten vaten van een meter of twee hoog. De misomaker laat je met veel enthousiasme zien hoe de miso wordt gemaakt en bewaard. Het gehele proces gaat hier nog met de hand.
Natuurlijk kunnen er ook machines worden ingezet en kan er gebruik worden gemaakt van plastic vaten, maar dat heeft natuurlijk wel wat minder charme. De Ishii miso wordt in deze vaten tussen de een en drie jaar bewaard om door te fermenteren. Bij miso werkt het net als whisky: hoe langer het in het vat zit – hoe zachter de smaak en hoe duurder het eindproduct. Je proeft vandaag enkele verschillende miso en wie weet neem je wel wat mee naar huis!
Per bus reis je vandaag naar Kobuchizawa. Hier staat een lokale vertegenwoordiger van Masumi op je te wachten. Per bus reis je vervolgens ongeveer 20 minuten verder naar de afgelegen brouwerij buiten het stadje. Deze dag staat in het teken van een rondleiding door de brouwerij, een proeverij en een lunch.
De dag ziet er in grote lijnen als volgt uit:
09:36 - aankomst Kobuchizawa, ontmoeting vertegenwoordiger Masumi Brouwerij & verder naar locatie.
10:10 - start rondleiding brouwerij (waar je ook achter de schermen het brouwproces mee kunt maken).
12:00 - einde tour / lunch in een lokaal Soba-noedel-restaurant.
13:45 - proeverij van verschillende Masumi sake in Kamisuwa onder begeleiding van een sake- specialist en ruimte om de prachtige winkel te bezoeken.
15:00 - einde tour in Kamisuwa aan het Suwa Meer.
De Masumi Brouwerij is een beroemde Japanse sakebrouwerij. De brouwerij werd opgericht in 1662 en heeft een lange geschiedenis in het maken van hoogwaardige sake. De brouwerij staat bekend om zijn traditionele methoden en innovatie binnen de sake-industrie. Een van de redenen waarom Masumi zo bekend en gerespecteerd, is vanwege de ontdekking van de "Kyokai No. 7" gist in 1946. Deze gistsoort wordt tegenwoordig door veel sakebrouwerijen in Japan gebruikt vanwege de schone, frisse smaak die het aan sake geeft. Meer uitleg hierover volgt tijdens de rondleiding.
In Kamisuwa liggen nog vier andere sakebrouwerijen en deze namiddag is er tijd om deze winkeltjes te bezoeken en ook hun sake te proeven.
Shimosuwa ligt net als Kamisuwa aan het Suwa meer en staat onder meer bekend om 2 van de 4 historische Shinto Suwa Taisha-schrijnen. Het is met maar een kleine 10 minuten met het treintje vanaf Kamisuwa waar je logeert.
Dit pittoreske stadje biedt een perfecte combinatie van natuurlijke schoonheid en cultureel erfgoed. Bezoekers kunnen al wandelend genieten van Akimiya en Harumiya Shinto schrijnen, het bescheiden Honjin Iwanami Samoerai huis met fantastische tuin en het meer dan prachtige Boeddhistische Jiun Ji tempel. Samen met Yoko kun je op zoek naar lokale lekkernijen zoals Oyaki , Owagashi en de droge tevens volle Shinshu-sake. Met haar warme gastvrijheid en tijdloze charme is Shimosuwa een plaatsje dat zeker indruk zal maken. Deze ochtend ga je met Yoko op pad ; de exacte dag invulling is nog nader te bepalen.
In de middag neem je afscheid van Yoko en word je naar het treinstation in Kamisuwa gebracht. Per supersnelle Expresstrein reis je in de middag vervolgens naar hoofdstad Tokyo.
In Tokyo ontvouwt zich het laatste hoofdstuk van de Japanse geschiedenis. Na hereniging van het land aan het eind van de 16e eeuw, na een tumultueuze tijd waarin de Samurai aan de macht waren, werd de hoofdstad van Japan gevestigd in het kleine vissersplaatsje Edo. Hier kwam vervolgens en stadscultuur tot volle bloei en zo ontstond Tokyo, dat uitgroeide tot een van de belangrijkste cultuurcentra van de moderne tijd. Het huidige Tokyo is een bruisende metropool met een enorm gevarieerde bevolking en een al even zo gevarieerd straatbeeld. De modernste architectuur van imposante wolkenkrabbers en futuristische constructies gaat er hand in hand met traditionele houten tempels. Elke wijk in Tokyo heeft zo zijn eigen karakter, met een eigen kleur en smaak, en met het uitgebreide metronetwerk is elke plek snel te bereiken.
Het hypermoderne Rappongi Hills, met het Mori Museum, en een schitterend uitzicht over Tokyo is een moderne aanrader, evenals als het nieuwe architectuur complex Tokyo Midtown. Dit mega complex omvat kantoren, winkels, restaurants en een nieuw aangelegd park. Is het voor ons een kijkje in de toekomst? Spectaculaire architectuur van wereldformaat vindt u aan de luxe winkelstraat Omotesando, waar dure modehuizen als Prada en Cartier hun winkels hebben gevestigd in de meest hippe gebouwen. Deze moderniteit staat in schril contrast met de wat meer volkse Takeshita boulevard, net om de hoek in de wijk Harajuku. Hier komen de teenagers zoeken naar hun extravagante kleding; van pikzwarte gothics tot babydoll, kunststof spikes, Misty-outfits, groen haar of plastic armbanden van knalroze kauwgomballen. Sommigen lijken rechtstreeks uit een Manga te zijn gestapt, de populaire Japanse stripalbums. Ook in het trendy district Shibuya ontmoet u de bruisende jeugdcultuur van Tokyo in al haar facetten. Het beroemde Shibuya voetgangers-kruispunt Hachiko wordt hier omringd door torenhoge videoscreens met daarop non-stop voorbij flitsende beelden. Zodra het stoplicht op groen springt, krioelt de mensenmassa als een peloton mieren over de zebrapaden. Zoveel mensen, zoveel neon en beweging op één enkel punt!
Per bus vertrekt je naar Narita airport (of Haneda), voor de terugvluchtn aar Amsterdam.
Wil je de reis verder (individueel) verlengen met of zonder food specials? Dat kan! Neem gerust contact op met de reisspecialisten van Dimsum Reizen om de mogelijkheden te bespreken.
Onze Dimsum Japan reisspecialist kiest fijne liefst karakteristieke hotels uit voor u. Wilt u meer comfort of een verblijf op een écht onvergetelijke locatie? Kijk dan naar onze extra comfortabele opties.
Heeft uw ruimte voor nog meer beleving? Dan kunt u uw reis naar Japan uitbreiden met de volgende bouwstenen:
De website van Dimsum Reizen maakt gebruik van cookies. Deze cookies onderscheiden we in de categorieën functionele, analytische, advertentie en Social Media Cookies.