Duurzaam Reizen zit ons in de genen en we zijn ervan overtuigd dat reizen op een verantwoorde manier een positieve bijdrage levert aan een duurzame wereld. We doen ons best om in iedere bestemming bij te dragen aan de bescherming en ontwikkeling van de lokale natuur en bevolking. Op deze pagina laten we u zien op welke manieren wij aandacht besteden aan duurzaam reizen in Turkije.
Veel accommodaties in Turkije proberen op eigen kracht milieuvriendelijk te zijn door vermindering van het verbruik van energie, water, milieubelastende stoffen en de
hoeveelheid afval. Bijna alle accommodaties die wij gebruiken, hebben een certificaat voor veilig
toerisme dat veel groene beperkingen dekt. Zo moeten bijvoorbeeld alle watertanks regelmatig worden schoongemaakt, hotelkamers moeten na elk verblijf worden ontsmet en het
beddengoed en de handdoeken moeten van recyclebaar katoen zijn. Bijna alle hotels gebruiken zonne-energie voor verwarming en sommige voor
elektriciteit.
Behalve het certificaat voor veilig toerisme kent men in Turkije ook het Green Star-certificaat
en het LEED / BREEAM-duurzaamheidscertificaat die het duurzame toerisme in Turkije proberen te verbeteren.
De meeste boetiekhotels in ons aanbod zijn door een familie gerunde hotels. Een leuk voorbeeld hiervan is het Celsus hotel in Selcuk. Vanaf het begin af aan hebben zij duurzaam gebouwd.
Een ander mooi voorbeeld in de camping in de Red valley, Cappadocië. Het restaurant haalt zijn elektriciteit en warm water uit zonne-energie. Ze gebruiken guano-meststoffen om hun fruit (druif,
abrikoos, amandel enz.) te verbouwen en serveren honing uit hun eigen
bijenkorven. Ze zetten deze service al 10 jaar lang op deze manier voort.
In Turkije struikel je bijna over de erfgoedsites en UNESCO ziet steeds meer in dat de groei van toerisme onherstelbare
schade kan aanrichten aan deze erfgoed sites. Om de grote bezoekersaantallen in
goede banen te leiden is het World Heritage Tourism Programme opgericht. Het
programma is erop gericht om toerisme in te zetten als middel voor behoud van
de erfgoed sites. Bijvoorbeeld door bij te dragen aan de bescherming van het
milieu en door de lokale bewoners, zowel economisch als op sociaal gebied, te laten profiteren van de erfgoed site. Dat lukt door rechtstreeks met gediplomeerde lokale gidsen te werken, zodat de bijdrage van onze reizigers volledig lokaal ten goede komt.
Er worden ook natuurgidsen opgeleid om op een juiste manier te genieten van de onderwaterwereld in Ka? en Kekova en misschien wel de caretta caretta zeeschildpad te spotten.
We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat onze gidsen en chauffeurs een eerlijk tarief krijgen voor hun diensten.
* Reizen met de trein is avontuurlijk én comfortabel maar bovenal duurzaam. In de trein kun je vaak even rondlopen, je ziet landschappen veranderen, je komt snel in contact met de lokale bevolking en van stress is geen sprake. Wil je helemaal naar het oosten van Turkije reizen, reis dan met de trein! Onze treinreis begint in Istanbul en gaat dwars door Turkije naar Iran
* Te voet van A naar B: CO2-neutraler kan het niet. In ons aanbod vindt u een meerdaags wandelarrangement in Cappadocië. Dit is voor de wandelliefhebber een uitgelezen gebied om een mooie meerdaagse trektocht te maken. Deze omgeving leent zich ook prima voor enkele prachtige (dag)wandelingen. Voor actieve reizigers de perfecte manier om uw ecologische voetafdruk in Turkije tot een minimum te beperken.
Wat wij nog meer doen op het gebied van Duurzaam Reizen?
U leest het hier.
* Het drinken van kraanwater wordt nog altijd afgeraden in Turkije. Het is daarom slim om een filterfles mee te nemen op reis. Als u ervoor zorgt dat u altijd een waterfles bij u heeft, dan zijn er veel plekken en accommodaties waar u onderweg zelf drinkwater kunt tappen.
* Er zijn verschillende handige apps die u tijdens uw reis door Turkije kunnen helpen uw ecologische voetafdruk te verkleinen: bijvoorbeeld Happy Cow (zoekt vega en vegan restaurants in uw omgeving).
Gerechten op basis van groenten en olijfolie komen veel voor
in de mediterrane keuken, met name in de mediterrane regio's van Turkije. De
traditionele mediterrane keuken is over het algemeen gebaseerd op granen
(vooral tarwe), olijfolie, fruit en groenten, zeevruchten, zuivelproducten en
specerijen. De meeste hotels waar we verblijven hebben ook goede restaurants.
In Assos en Selcuk en vele andere plaatsen verkopen de vrouwen op straat hun lokale kruiden en specerijen en In
E?irdir kunnen we, in de zomer, een nomadenmarktbezoek
toevoegen waar lokale producten verkocht worden.
De website van Dimsum Reizen maakt gebruik van cookies. Deze cookies onderscheiden we in de categorieën functionele, analytische, advertentie en Social Media Cookies.