Onze Georgië reisspecialist Sarah maakt uw reis graag 100% op maat
Afwisselende rondreis door het mooie bergachtige Georgië
Ontdek de verrassende smaakvolle Georgische keuken in verschillende regio's
Maak kennis met de goede wijnen in een van oudste wijnlanden ter wereld
Wandel door het oude en tevens bruisend en hippe Tbilisi
Mooi vervallen dorpjes op het platteland
Meet-a-local tijdens heerlijke maaltijden en mogelijke kooklessen
Deze reis kan met auto en chauffeur of als selfdrive in een huurauto geboekt worden.
Bekijk hier ons culinaire fotoalbum!
U zult er wellicht niet direct aan denken, maar Georgië is een echt paradijs voor wijnliefhebbers en fijnproevers! Druiven worden hier al meer dan 8000 jaar verbouwd in bijvoorbeeld het oosten van Georgië, dat vooral bekend staat om zijn wijnen. Georgië is immers een van de oudste wijnregio’s in de wereld. En bij wijn hoort goed eten. Eten in Georgië is een uitgebreide en belangrijke aangelegenheid waarbij over het algemeen flink wordt uitgepakt. U zult werkelijk versteld staan van de variaties aan heerlijke gerechten die op tafel worden geserveerd!
Duurzaam op reis in Georgië: Hoe doen wij dat?
Tijdens deze 10 daagse reis maakt u kennis met het veelzijdige Georgië, haar culturen, gewoontes en uiteraard de lokale keuken. U begint de reis in de sfeervolle hoofdstad van Georgië, Tbilisi. Hierna reist u verder naar het schilderachtige, ommuurde stadje Sighnaghi, waarna u een bezoek brengt aan de regio Kakhetië met z’n vele kloosters, kerken en wijnboerderijen. Hier schuift u aan bij een lange tafel vol smakelijke Georgische gerechten en wijnen en zult toasten zoals het hoort met de gastheer! In Mtskheta kunt u de indrukwekkende kathedraal bezoeken. Over de Georgian Military Highway rijdt u vervolgens hoog het Kaukasus gebergte in. Hier overnacht u in het mooi gelegen dorpje Stepantsminda aan de voet van de imposante ruim 5.000 meter hoge Mt. Kazbeg. U bezoekt de geboorteplaats van Stalin: Gori. Bij Kutaisi ontdekt u de beroemd eeuwenoude Georgische kerken en maakt u kennis met de lokale specialiteiten. Via het bergdorpje Sachkhere, waar u kennis maakt typische gerechten uit deze regio, reist u weer terug naar Tbilisi.
Korte-impressie: bezoek aan wijnregio Georgië 2017 door Sarah
Afwisselende rondreis door het mooie bergachtige Georgië
Ontdek de verrassende smaakvolle Georgische keuken in verschillende regio's
Maak kennis met de goede wijnen in een van oudste wijnlanden ter wereld
Wandel door het oude en tevens bruisend en hippe Tbilisi
Mooi vervallen dorpjes op het platteland
Meet-a-local tijdens heerlijke maaltijden en mogelijke kooklessen
Deze reis kan met auto en chauffeur of als selfdrive in een huurauto geboekt worden.
Bekijk hier ons culinaire fotoalbum!
U zult er wellicht niet direct aan denken, maar Georgië is een echt paradijs voor wijnliefhebbers en fijnproevers! Druiven worden hier al meer dan 8000 jaar verbouwd in bijvoorbeeld het oosten van Georgië, dat vooral bekend staat om zijn wijnen. Georgië is immers een van de oudste wijnregio’s in de wereld. En bij wijn hoort goed eten. Eten in Georgië is een uitgebreide en belangrijke aangelegenheid waarbij over het algemeen flink wordt uitgepakt. U zult werkelijk versteld staan van de variaties aan heerlijke gerechten die op tafel worden geserveerd!
Duurzaam op reis in Georgië: Hoe doen wij dat?
Tijdens deze 10 daagse reis maakt u kennis met het veelzijdige Georgië, haar culturen, gewoontes en uiteraard de lokale keuken. U begint de reis in de sfeervolle hoofdstad van Georgië, Tbilisi. Hierna reist u verder naar het schilderachtige, ommuurde stadje Sighnaghi, waarna u een bezoek brengt aan de regio Kakhetië met z’n vele kloosters, kerken en wijnboerderijen. Hier schuift u aan bij een lange tafel vol smakelijke Georgische gerechten en wijnen en zult toasten zoals het hoort met de gastheer! In Mtskheta kunt u de indrukwekkende kathedraal bezoeken. Over de Georgian Military Highway rijdt u vervolgens hoog het Kaukasus gebergte in. Hier overnacht u in het mooi gelegen dorpje Stepantsminda aan de voet van de imposante ruim 5.000 meter hoge Mt. Kazbeg. U bezoekt de geboorteplaats van Stalin: Gori. Bij Kutaisi ontdekt u de beroemd eeuwenoude Georgische kerken en maakt u kennis met de lokale specialiteiten. Via het bergdorpje Sachkhere, waar u kennis maakt typische gerechten uit deze regio, reist u weer terug naar Tbilisi.
Korte-impressie: bezoek aan wijnregio Georgië 2017 door Sarah
Dag 1: Aankomst Tbilisi
Dag 2: Tbilisi / koken met Teona
Dag 3: Tbilisi - Sighnaghi / via David Gareja
Dag 4: Sighnaghi - Telavi / via Kvareli, Nekresi, Gremi en Velistsikhe en lokale lunch en wijnproeverij onderweg
Dag 5: Telavi - Stepantsminda / via Mtskheta
Dag 6: Stepantsminda / zelf: wandelen Gergeti en Sno vallei
Dag 7: Stepantsminda - Kutaisi / via Gori & Uplistsikhe
Dag 8: Kutaisi / excursie Gelati & Samegrelo regio met lokale lunch
Dag 9: Kutaisi - Tbilisi / lunch en wijnproeverij in Sachkhere
Dag 10: Tbilisi - vertrek
U komt aan in de Georgische hoofdstad Tbilisi. Bij aankomst wordt u opgewacht door een vertegenwoordiger van de lokale agent en naar het geboekte hotel gebracht. Afhankelijk van uw aankomsttijd kunt u de stad al gaan verkennen en genieten van een eerste Georgische maaltijd, eventueel met een wijntje erbij.
De ochtend is ter vrije besteding. Het moderne deel van de stad bereikt u via het Vrijheidsplein, met het standbeeld van St. Joris en de draak, De Rustaveli Gamdziri is de belangrijkste straat van de stad. Hier bevinden zich naast verschillende winkels en musea het Operahuis en het parlementsgebouw. Het National Museum kent een prachtige collectie juwelen. Het Georgische Museum van Schone Kunsten toont werken van beroemde Georgische schilders; maar kent ook Europese en Perzische kunst. Verder interessant zijn het Etnografisch Museum en het Museum van de Sovjet-bezetting.
Aan de overkant van de rivier kunt u het presidentieel paleis en de prachtige nieuwe Sameda kathedraal zien liggen. De kathedraal is de grootste van het land en werd gebouwd na de onafhankelijkheid van het land (1995-2004). Een bezoek is zeker de moeite waard en u geniet er van mooie uitzichten over de stad. De moderne, glazen Brug van de Vrede is een nieuwe blikvanger en staat in scherp contrast met de gebouwen in het oude stadsdeel.
Vervolgens gaat u met een taxi of metro (eigen gelegenheid) naar de markt, om daar Teona te ontmoeten. Zij woont tegenwoordig in een mooi huis met dito tuin in een buitenwijk van de stad. Zij spreekt Duits en leert u enkele fijne kneepjes van het bereiden van typische Georgische gerechten. De tour begint met kopen van de ingrediënten op de Dezerter bazaar. Het woord 'Dezerter' zal u wellicht bekend in de oren klinken: het betekent deserteur. De bazaar is genoemd naar de deserteurs die hier in het begin van de 20e eeuw waren verkochten om aan geld te komen. Tegenwoordig is het de grootste voedselmarkt van de stad. Welk gerecht u gaat bereiden hangt af van de periode van het jaar en uw wensen en voorkeuren. Naast het bereiden is er natuurlijk tijd voor een gezellig gesprek en een goed glas Georgische wijn voor de liefhebbers.
U reist via het holenklooster van David Gareja naar de wijnregio Kakhetië. Dit uit de 6e eeuw stammende klooster ligt in schitterend in een soort van halfwoestijn. Het klooster bestaat eigenlijk uit twee delen. U wordt naar het Lavra klooster gebracht. Hiervandaan kunt u een pittige wandeling, van ruim een uur de berg op, naar het Udabno klooster maken. Hier vindt u grotten met beschilderde fresco's en heeft u een fraai uitzicht richting Azerbeidzjan. Vervolgens reist u naar het oude, ommuurde stadje Sighnaghi in de regio Kakhetië. Dit nostalgisch plaatsje uit de 18e eeuw is een van de leukste in deze streek. De onlangs gerenoveerde stadsmuur telt maar liefst 23 wachttorens. Het hele stadje is trouwens gerestaureerd.
Neem de ochtend de tijd om Sighnaghi te bekijken. U maakt vervolgens een mooie dagtocht door de streek Kakhetië. Deze staat bekend om haar kloosters, kastelen en kerken; maar bovenal om haar wijngaarden en de lokale wijnen. Het typische plattelandsleven van Georgië maakt u op een traditionele wijze mee door bij mensen thuis te lunchen. Een uitgebreide maaltijd vol heerlijke Georgische gerechten en wijnen staat voor u klaar. Alles komt uit eigen tuin en eigen wijnkelder. De traditionele 'Tameda', de tafelheer, zet de toon en bepaalt welke toosten worden uitgesproken. Enkele gerechten uit de regio die u vandaag waarschijnlijk zult proeven zijn:
- Mtsvadi: vergelijkbaar met het voor ons bekende Shaslick's (gegrild varkenvlees)
- Churchkela: een Georgische lekkernij gemaakt van walnoten die worden gedipt in een mengsel van druiven en bloem.
Onderweg naar Telavi bezoekt u het Nekresi klooster en het kasteel van Gremi. Daarna maakt u verder kennis met de bijzondere manier van wijn maken tijdens een bezoek aan een driehonderd jaar oude wijnkelder in Velistsikhe, Hier komt u meer te weten over de Georgische wijnen en de eeuwenoude wijnproductie en natuurlijk mag een proeverij niet ontbreken. Niet voor niets was Georgië de wijnleverancier van de Sovjet-Unie.
Eindpunt van de dag is Telavi, het centrum van deze oostelijke provincie Kakhetië. De stad bevindt zich aan de voet van de Tsiv-Gombori Range op een hoogte van 500-800 meter boven zeeniveau. Het is de enige stad in Georgië met 4 vesting monumenten uit verschillende historische perioden. Ook zijn de oude stadsmuren Dzveli Galavani, uit de 9e en 10e eeuw nog te bezichtigen. Volgens enkele archeologen is de stad dan ook de enige 'middeleeuwse' stad in het land. Naast enkele oude kerken staat het stadje ook bekend om een 900 jaar oude, 45 m hoge esdoorn.
U reist terug richting Tbilisi dat u links laat liggen. Vlakbij ligt de oude hoofdstad en het religieuze centrum van het land: Mtskheta. Dit plaatsje ligt bij een samenvloeiing van twee rivieren. U bezoekt er het Jvari klooster uit de 6e eeuw en de Svetitskhvoleli kathedraal uit de 11e eeuw. Wanneer u de reis plant zodat u op zondag in Mtskheta bent, kunt u hier de indrukwekkende zondagsmis van de Georgische orthodoxe kerk meemaken. Binnen de met fresco’s beschilderde muren van de kathedraal wordt enkele uren lang een mis gehouden, waarbij de zangkoren van hemelse schoonheid zijn. Mensen lopen in en uit de kerk. Oude vrouwtjes zitten op de bankjes, priesters zwaaien met wierook en velen komen een gebedje voor hun favoriete icoon doen.
Vervolgens rijdt u over de historische Georgian Military Highway de bergen van de Kaukasus in. Eeuwenlang reisden legers en karavanen over deze route die Georgië met Rusland verbindt.Onderweg passeert u het 17e eeuwse klooster van Ananuri, mooi gelegen aan een meer. Via het 's winters populaire skioord Gudauri en de 2379 meter hoge Jvari pas reist u naar Stepantsminda (ook wel Kazbegi genoemd); waar u na een lange, doch fraaie reisdag uiteindelijk arriveert.
Stepantsminda wordt in de volksmond ook wel Kazbegi genoemd, naar de gelijknamige berg die de omgeving overheerst. Deze indrukwekkende 5033 m hoge piek is weer genoemd naar de gebiedsopzichter bij de bouw van de militaire weg: Kasibeg Tsjopikasjvili. Vanuit Stepantsminda heeft u een fraai uitzicht op deze, waarschijnlijk, mooist gelegen kerk van de Kaukasus: de Tsminda Sameba Gergeti (de Drie-eenheidskerk). Het silhouet van de kerk tekent zich af tegen de indrukwekkende besneeuwde top van Mt. Kazbeg. U kunt een wandeling naar dit spectaculair gelegen orthodoxe kerkje (op 2170 m) maken. Er zijn twee routes naar boven; eentje over de route waar ook auto's kunnen komen; de ander via een steiler (en dus pittiger) maar veel mooier wandelpad. Maakt u liever gebruik van het vervoer tot vlak bij het kerkje geef dit door aan uw reisspecialist; tegen een toeslag kan dit geregeld worden.
Vanaf het kerkje heeft u een fantastisch uitzicht op de omgeving. Het dorpje in de vallei met z'n omringende bergen en de indrukwekkende piek van Mt. Kazbeg. 's Middags wordt u naar de Sno vallei en het gelijknamige dorpje Sno gebracht. Hier kunt u ook weer mooie wandelingen maken.
Eventueel kan er voor vandaag ook een gids voor u geboekt worden die u begeleidt tijdens de wandelingen.
Over dezelfde route via de Jvari-pas en Gudauri reist u de Kaukasus weer uit richting Gori. Vlak voor Gori bezoekt u de grotstad Uplistsikhe. Hier woonden in het millennium voor de geboorte van Christus al mensen. In een uitgebreid stelsel van grotten vindt u hier woningen, kerken, bakkerijen en zelfs een theater. Gori is het centrum van de Kartli regio en heeft de fameuze reputatie als geboortestad van Jozef Stalin. U kunt er het Stalin Museum bezoeken, vol met Sovjet-attributen en talloze afbeeldingen van de 'rode tsaar'. Voor het museum staat het geboortehuisje van Stalin en staat nog een (weliswaar klein) beeld van de Man van Staal fier overeind. Een van de weinige steden waar nog een Stalinbeeld te vinden is. Tegenwoordig. U reist daarna door naar het meer dan 3000 jaar oude Kutaisi, de tweede stad van het land.
In Kutaisi bezoekt u de belangrijkste historische bezienswaardigheden van deze streek. De 12e eeuwse Gelati kerk, een van de oudste christelijke academies van Europa, en de 11e eeuwse Bagrati kerk. Vervolgens maakt u een dagtocht door de Samegrelo regio. Deze staat bekend om zijn relatief pittige keuken. U gaat vanmiddag op bezoek bij mensen thuis waar u van alles leert over de verschillende kruiden en sauzen die worden gebruikt bij het bereiden van de maaltijden. Enkele gerechten typerend voor de Samegrelo regio zijn: Sulguni: een milde, half-harde Georgische kaas, gemaakt van Koe, Buffalo & Geitenmelk Kharcho: rijst & rundersoep Elarji: hard geworden maismeel gemengt met maisbloem en Sulguni (kaas).
U keert terug naar de Georgische hoofdstad. Een reisdag die u langs het bergdorpje Sachkhere in de streek Imeretië brengt, waar u de laatste in's & out's van de Georgische keuken meekrijgt. Vele gerechten uit dit gebied worden hier bereid met walnoten en allerlei kruiden. Ook hier is weer een rijke wijn-cultuur. Khachapuri: kaasbrood (per regio verschillend)
Pkhali: spinazie óf rode bieten 'pasta' met knoflook & walnoten
Nigvziani Badrijani: aubergine gevuld met walnoten pasta & saus
Mchadi: brood gemaakt van maismeel.
Geniet 's avonds nog van de gezelligheid van de oude stad van Tbilisi en van een heerlijke laatste maaltijd met een goed glas Georgische wijn; voor de volgende dag weer naar de luchthaven wordt gebracht voor de vlucht naar huis.
Onze Dimsum Georgië reisspecialist kiest fijne liefst karakteristieke hotels uit voor u. Wilt u meer comfort of een verblijf op een écht onvergetelijke locatie? Kijk dan naar onze extra comfortabele opties.
Deze optionele excursies zijn met zorg door onze reisspecialisten uitgekozen om nog meer beleving aan uw reis toe te voegen.
Heeft uw ruimte voor nog meer beleving? Dan kunt u uw reis naar Georgië uitbreiden met de volgende bouwstenen:
Onze Georgië reisspecialist Sarah maakt uw reis graag 100% op maat
Ter inspiratie presenteren wij hier unieke rondreizen, bouwstenen, activiteiten en extra comfortabele hotels. Met onze vijf soorten belevingsactiviteiten wordt uw rondreis Georgië gegarandeerd ingericht naar uw smaak.
De website van Dimsum Reizen maakt gebruik van cookies. Deze cookies onderscheiden we in de
categorieën functionele, analytische, advertentie en Social Media Cookies.