Schitterende landschappen in Oost-Turkije

Maak een avontuurlijke reis door het oosten van Turkije. Uw reis start in Antakya en vandaar reist u via de Anatolische hoogvlakte en Koerdistan naar Kars. Nomaden, overblijfselen van eeuwenoude beschavingen en Mt Ararat domineren uw route door Turkije. U bezoekt eeuwenoude beschavingen bij Gaziantep en Sanliurfa, de indrukwekkende beelden op Nemrut Dag, het Van meer, oude Armeense kerken, de karavanserai bij Dogebeyazit met uitzicht op Mt. Ararat en sluit de reis af in de Oost-Turkse stad Kars.

De reis is zowel mogelijk als selfdrive, alsmede dat u wordt rondgereden door een privéchauffeur.

Aanpassingen in de route en het aantal dagen is uiteraard mogelijk. Wij maken uw reis persoonlijk 100% op maat!

Lees meer

Schitterende landschappen in Oost-Turkije

Maak een avontuurlijke reis door het oosten van Turkije. Uw reis start in Antakya en vandaar reist u via de Anatolische hoogvlakte en Koerdistan naar Kars. Nomaden, overblijfselen van eeuwenoude beschavingen en Mt Ararat domineren uw route door Turkije. U bezoekt eeuwenoude beschavingen bij Gaziantep en Sanliurfa, de indrukwekkende beelden op Nemrut Dag, het Van meer, oude Armeense kerken, de karavanserai bij Dogebeyazit met uitzicht op Mt. Ararat en sluit de reis af in de Oost-Turkse stad Kars.

De reis is zowel mogelijk als selfdrive, alsmede dat u wordt rondgereden door een privéchauffeur.

Aanpassingen in de route en het aantal dagen is uiteraard mogelijk. Wij maken uw reis persoonlijk 100% op maat!

Kort Reisplan Oost-Turkije reis (13 dagen / 12 nachten)

Dag 1: Aankomst Antakya

Dag 2: Antakya

Dag 3: Antakya - Gaziantep

Dag 4: Gaziantep - Adiyaman via Nemrut Dag

Dag 5: Adiyaman - Sanliurfa via Harran en Gobeklitepe

Dag 6: Sanliurfa - Mardin

Dag 7: Mardin / excursie Darra en Hasankeyf

Dag 8: Mardin - Diyarbakir via Zerzevan

Dag 9: Diyarbakir - Tatvan

Dag 10: Tatvan - Van via Akhdamar

Dag 11: Van - Dogebeyazit

Dag 12: Dogebeyazit - Kars

Dag 13: Kars / bezoek Ani / vertrek

Kort reisplan & reisbeschrijving

Kies een dag

Aankomst Antakya

U komt aan in Antakya, gelegen in het zuidoosten van Turkije. Deze eeuwenoude stad stond vroeger bekend als Antiochie en was een van de belangrijkste steden in het Romeinse Rijk en een belangrijk stad voor de opkomst van het Christendom. Arabieren, Byzantijnen, Seldsjoeken, Kruisvaarders, Mamelukken en Ottomanen, allemaal hielden ze huis in deze stad en lieten hun sporen na.

Antakya

De hele dag om Antakya te verkennen. Bezoek de Kerk van Petrus, hier zou Petrus vanuit een grot zijn eerste gebedsdienst gegeven hebben. Toen de Romeinen het Christendom aanvaarden, werd hier een kerk gebouwd, waarvan het Christendom verspreid werd. Een bezoek aan met mozaïek museum is ook zeker aan te raden, met een prachtige collectie aan Romeinse en Byzantijnse mozaïeken. De Titus tunnel is een eeuwenoud bouwwerk om te voorkomen dat de haven dicht zo slibben. En dan is er natuurlijk altijd de bazaar, waar het heerlijk slenteren is tussen de vele geuren en kleuren van een typische Turkse bazaar.

Antakya - Gaziantep

U gaat op pad naar Gaziantep om het Zeugma Mozaïekmuseum te bezoeken. Zodra u aankomt in Gaziantep kunt u het Zeugma Mozaïekmuseum bezoeken met een van de grootste collecties mozaïeken die allemaal uit de oude stad Zeugma zijn mee gebracht. De rest van de middag kunt u doorbrengen in de oude straten en markten van Gaziantep met zijn straatverkopers en oude werkplaatsen.

Gaziantep - Adiyaman via Nemrut Dag

Na het ontbijt bezoekt u Nemrut Mt. De top van de berg Nemrut herbergt een van de meest iconische bezienswaardigheden van Turkije. De fascinerende en griezelige grafheuvel van koning Antiochus I van het koninkrijk Commagene bevindt zich bovenop deze 2150 meter hoge top. Onder de 50 meter hoge, door mensen gemaakte grafheuvel zou het graf van Antiochus verborgen zijn (hoewel zijn graf, ondanks uitgebreid archeologisch werk nooit is gevonden), maar bovenop de heuvel bevindt zich een van de belangrijkste attracties van oost Turkije. De spectaculaire terrassen hier zijn bezaaid met de omgevallen overblijfselen van gigantische stenen beelden die ooit majestueus stonden opgesteld om Antiochus glorie te vieren. Vanaf de parkeerplaats tot de begrafenisterrassen is het een wandeling van 600 meter omhoog. Vervolgens door naar Kahta, aan de voet van de berg,  waar overnacht wordt.

Adiyaman - Sanliurfa via Harran en Gobeklitepe

Onderweg naar Sanliurfa bezoekt u de Göbekli Tepe tempel. Met een indrukwekkende leeftijd van zo’n 11.500 jaar is dit het oudste bekende tempelcomplex ter wereld. De oude tempel is dan ook niet voor niets één van de belangrijkste neolithische ontdekkingen. Het gebouw bestaat uit enorme ronde stenen constructies en monumentale pilaren tot wel 5,5 meter hoog. Er wordt aangenomen dat de tempel is gebouwd door jager-verzamelaars wat vrij opmerkelijk is want de architectonische complexiteit is hoogst ongebruikelijk voor hen. De tempel bestaat uit prachtige monolithische T-vormige pilaren. Deze zijn versierd met reliëfs van leeuwen, stieren, zwijnen, vossen, gazellen, reptielen en vogels. Daarnaast zijn er verschillende abstracte pictogrammen op de pilaren afgebeeld. Sommige T-pilaren hebben zelfs armen. Of dit om gestileerde mensen gaat of mythische wezens, is onduidelijk. Vervolgens bezoekt u Harran met zijn met zijn bijenkorfachtige woningen. Het was ooit een belangrijke handels- en landbouwstad waar katoen, honing, snoep en meetinstrumenten werden geproduceerd. Het was echter pas in 718–913 dat Harran zijn gouden periode beleefde toen het een centrum voor cultuur en kennis was, aangezien beroemde islamitische geleerden hier opgroeiden. Tegenwoordig herinneren de ruïnes van Harran met de minaret, de Grote Moskee, het fort en de goed bewaarde kümbets (huizen van modder en baksteen) aan het glorieuze verleden. De mensen die momenteel in Harran en omgeving wonen, staan ook bekend als buitengewoon gastvrij en nodigt de bezoeker vaak uit in hun huizen waar lokale gerechten worden bereid. Harran is niet alleen een plek om de geschiedenis te verkennen, maar ook om de lokale bevolking te leren kennen. De stad Sanliurfa ademt met haar traditionele architectuur met arabeske boogportalen en boogramen, een Midden-Oosterse sfeer. De mensen zijn uiterst gastvrij en een bezoek aan de bazaar is een ware belevenis.

Sanliurfa - Mardin

U reist verder naar Mardin, een van de mooiste steden in Turkije. De zesduizend jaar oude stad heeft prachtige architectuur met vele handelshuizen, moskeeën, kerken en kloosters. Het is dan ook heerlijk om een tijd door deze oude stad te dwalen. Bezoek zeker Deit al Zafaran, ooit het centrum van de Syrisch Orthodoxe kerk.

Mardin / excursie Darra en Hasankeyf

Vandaag kunt u de omgeving van Mardin verkennen. Niet ver van Mardin ligt de archeologische vindplaats van Darra. Dit is een oude byzantijns fort, ooit gelegen op de grens met het Perzische rijk. U vindt er naast de overblijfselen van het fort, oude waterreservoirs. U kunt ook een bezoek brengen aan Midyat, waar het Assyrische Nor Gabriel klooster staat, een van de oudste en nog steeds actieve Christelijke kloosters ter wereld. Bij Hasan Keyf staat u aan de oevers van de Tigris en kunt u een boottochtje over deze beroemde rivier maken.

Mardin - Diyarbakir via Zerzevan

U vervolgt uw tocht oostwaarts. Volgende halte is Diyarbakir, ook gelegen aan de Tigris. Dit is een van de grootste steden in het Turkse deel van Koerdistan en ook een stad met een eeuwenoud verleden. Gesticht door de Romeinen en daarna bewoond door vele volkeren. Altijd een belangrijkse stad in diverse rijken geweest. Onderweg naar Diyarbakir kunt u de overblijfselen van een oud Romeins kasteel bezoeken, Zerzevan, ook wel bekend als Samachi. Eenmaal aangekomen in Diyarbakir kunt de oude mosee bezoeken, de stadsmuren, de brug over de Tigris en de Heysel tuinen.

Diyarbakir - Tatvan

U rijdt verder naar Tatvan met weer enkele mogelijkheden tot sighsteeing onderweg. Bezoek bijvoorbeeld de Malabadi brug, een 12e eeuwse boogbrug over de Batman rivier. Ook een bezoek waard is de Nemrut caldera, de grootste van Turkije. En de begraafplaats van Ahlat waar u tweeduizend jaar oude graven vindt.

Tatvan - Van via Akhdamar

U reist door een woest landschap, door een gebied dat ooit deel uitmaakte van het Armeense rijk. In het Armeense rijk waren drie heilige meren, het Sevan meer, het Meer van Urumiye en het Van meer. Bij dat laatste vindt u ook de Armeense kerk van Akhdamar, een van de mooiste Armeense kerken in Turkije. Deze kerk van het Heilige Kruis ligt op het Akhdamar eiland in het Van meer. Ook kunt u een bezoek brengen aan het 8e eeuwse Cavustepe, opgravingen van een oude stad en aan Tushpa, ooit een hoofdstad van het rijk Urartu.

Van - Dogebeyazit

U rijdt naar het prachtig gelegen Dogebeyazit, vlakbij de grens met Iran. Hier vindt u het paleis van Ishak Pasha, met uitzicht op de legendarische berg Mt. Ararat, daar waar de Ark van Noah zich zou bevinden.

Dogebeyazit - Kars

U rijdt verder naar Kars, eindpunt van uw reis en een van de grootste steden in Oost-Turkije. De stad ligt op 1750 meter en niet ver van de grens met Georgië en Armenië. Ook hier valt nog van alles te zien. Bezoek de citadel uit 1153, de Kumbut moskee en de Fetiye moskee.

Kars / bezoek Ani / vertrek

U kunt een bezoek brengen aan de Armeense ruïnestad Ani. Ooit werd dit de stad der duizend kerken genoemd. In de 14e eeuw werd de stad verwoest door een aardbeving en kwam langzaam in verval. Na een bezoek aan Ani rijdt u naar de luchthaven van Kars.

De Reisroute

Onze keuze uit hotels in Turkije

Onze Dimsum Turkije reisspecialist kiest fijne liefst karakteristieke hotels uit voor u. Wilt u meer comfort of een verblijf op een écht onvergetelijke locatie? Kijk dan naar onze extra comfortabele opties.

    • Turkije, Antakya, The Museum Hotel

      Een modern hotel maar toch met een rijke historie. Tijdens het bouwen van het hotel zijn er oude artefacten en kunstwerken gevonden en is er besloten ze te bewaren. Ga terug in de tijd terwijl u geniet van de moderne faciliteiten die dit hotel te bieden heeft.

      Inbegrepen bij uw rondreis

    • Turkije, Gaziantep, Tugcan Hotel

      Het Tugcan Hotel ligt in het centrum van de stad Gaziantep dichtbij allerlei lokale attracties en restaurant. Ook is het makkelijk om de rest van de stad en de omliggende omgeving te verkennen door de centrale locatie.

      Inbegrepen bij uw rondreis

    • Turkije, Adiyaman, Park Dedeman

      Park Dedeman ligt aan de rand van de stad Adiyaman en met ongeveer 10 minuten rijden bent u in het centrum van de stad. Vanuit hier kunt u de stad makkelijk verkennen, maar kunt u ook op ontdekking gaan in de omgeving. Zo is het een makkelijke uitvalsbasis om de historische stad van Perre en de Nemrut berg te bezoeken.

      Inbegrepen bij uw rondreis

    • Turkije, Sanliurfa, Hotel El-Ruha

      Gelegen op de prachtige locatie in Sanliurfa biedt het hotel comfortabele kamers waar traditionele architectuur en moderne kamers samen gaan.

      Inbegrepen bij uw rondreis

    • Turkije, Sanliurfa, Hilton Garden Inn Sanliurfa

      Een stijlvol hotel midden in het hart van de stad Sanliurfa ook wel bekend als Urfa. Modern en met ruime kamers dichtbij vele bezienswaardigheden en restaurant. Waar u gebruikt kunt maken van het restaurant die Turkse en internationale gerechten serveert.

      Inbegrepen bij uw rondreis

    • Turkije, Mardin, Reyhani Kasri Hotel

      Het Reyhani Kasri Hotel is gevestigd in een herenhuis uit de 19e eeuw dat gerestaureerd is in de stad Mardin. De orginele architectonische kenmerken van dit gebouw zijn bewaard gebleven en iedere kamer is ingericht met traditioneel Turks meubilair. En vanaf het terras heeft u een panoramisch uitzicht over de Mesopotamische vlakten en de stad.

      Inbegrepen bij uw rondreis

    • Turkije, Diyarbakir, Amida Boutique Hotel

      In het hart van de historische wijk van Diyarbakir ligt het Amida Boutique Hotel. Het is gelegen in een gerenoveerd 19e eeuws Ottomaans herenhuis waar de kamers zijn ingericht met een mix van Ottomaanse en moderne elementen. 

      Inbegrepen bij uw rondreis

    • Turkije, Tatvan, The Crater Hotel

      The Cater Hotel ligt in Tatvan, een nabijgelegen locatie bij het Nemrut Kratermeer dat omgeven is door bergen en prachtige natuur. Aan het plaatsje grenst aan het Vanmeer en de stad is een belangrijk cultureel centrum, met andere woorden, de perfecte plek om geschiedenis en cultuur te ontdekken en tot rust te komen in de natuur.

      Inbegrepen bij uw rondreis

    • Turkije, Van, Elite World

      Een modern hotel gelegen in Van, een grote stad met met een rijke geschiedenis en cultuur. Het heeft een gunstige locatie vanuit waar u de stad en de bezienswaardigheden kunt bezoeken. En kunt u ook naar het aangrenzende Vanmeer waar u een prachtig uitzicht heeft over het meer en de omliggende bergen.

      Inbegrepen bij uw rondreis

    • Turkije, Dogebeyazit, Tehran Boutique Hotel

      Het Tehran Boutique Hotel is gelegen in Dogubeyazit en ligt op een gunstige locatie in het centrum van de stad. Hierdoor is het makkelijk om de bezienswaardigheden te bereiken en kunt u de Ararat berg beklimmen. Ook kunt u hier genieten van het uitzicht op de berg.

      Inbegrepen bij uw rondreis

    • Turkije, Kars, Isil Park Hotel

      Centraal gelegen in de historische stad Kars ligt het Isil Park Hotel. Vanuit hier kunt u het Kars kasteel, Ani ruïnes en de Selim brug goed bereiken. Neem de stad in u op en geniet van de omliggende natuur.

      Inbegrepen bij uw rondreis

Bouwstenen

Heeft uw ruimte voor nog meer beleving? Dan kunt u uw reis naar Turkije uitbreiden met de volgende bouwstenen:

Reissom

Oost-Turkije reis

13 dagen

vanaf €3150,-

Reissom vanaf € 3150,- per persoon, op basis van twee personen in een tweepersoonskamer.

Het arrangement is inclusief:

  • accommodatie in Dimsum keuze hotels met ontbijt
  • privé transfers:
  • autohuur (standaardklasse). **
  • museumpas voor 15 dagen

    ** het is mogelijk een chauffeur bij te boeken, de meerkosten bedragen € 600, p.p.


Het arrangement is exclusief:

  • internationale vlucht
  • overige niet genoemde maaltijden en drankjes
  • tips en fooien
  • persoonlijke uitgaven
  • entreegelden bezienswaardigheden tenzij anders vermeld
  • optionele bij te boeken excursies (zie tabblad excursies)
  • toeslag (optionele) comfortabele hotels (zie tabblad hotels)

Offerte aanvragen

Ontvang onze nieuwsbrief

Uw e-mail adres:

Cookies en privacy

De website van Dimsum Reizen maakt gebruik van cookies. Deze cookies onderscheiden we in de categorieën functionele, analytische, advertentie en Social Media Cookies.

Cookiebeleid Dimsum Reizen
Privacy policy

Social media