Ankara - Amasya - Trabzon - Kars - Ani - Dogebeyazit - Van - Mardin - Sanli Urfa - Nemrit Dag

Maak een avontuurlijke reis door het oosten van Turkije. Uw reis start in Ankara en vandaar reist u door het Taurus gebergte via het mooi gelegen Amasya naar het hangende klooster van Sumela naar het oosten van Turkije.  Nomaden, overblijfselen van eeuwenoude beschavingen, bijbelse vindplaatsen en Mt Ararat domineren uw route door Turkije. U bezoekt eeuwenoude beschavingen bij Gaziantep en Sanliurfa, de indrukwekkende beelden op Nemrut Dag, het Van meer, oude Armeense kerken, de karavanserai bij Dogebeyazit met uitzicht op Mt. Ararat

De reis is zowel mogelijk als selfdrive, alsmede dat u wordt rondgereden door een privéchauffeur.

Aanpassingen in de route en het aantal dagen is uiteraard mogelijk. Wij maken uw reis persoonlijk 100% op maat!

Lees meer

Ankara - Amasya - Trabzon - Kars - Ani - Dogebeyazit - Van - Mardin - Sanli Urfa - Nemrit Dag

Maak een avontuurlijke reis door het oosten van Turkije. Uw reis start in Ankara en vandaar reist u door het Taurus gebergte via het mooi gelegen Amasya naar het hangende klooster van Sumela naar het oosten van Turkije.  Nomaden, overblijfselen van eeuwenoude beschavingen, bijbelse vindplaatsen en Mt Ararat domineren uw route door Turkije. U bezoekt eeuwenoude beschavingen bij Gaziantep en Sanliurfa, de indrukwekkende beelden op Nemrut Dag, het Van meer, oude Armeense kerken, de karavanserai bij Dogebeyazit met uitzicht op Mt. Ararat

De reis is zowel mogelijk als selfdrive, alsmede dat u wordt rondgereden door een privéchauffeur.

Aanpassingen in de route en het aantal dagen is uiteraard mogelijk. Wij maken uw reis persoonlijk 100% op maat!

Kort Reisplan Rondreis Oost Turkije (16 dagen / 15 nachten)

Dag 1: Aankomst Ankara

Dag 2: Ankara / excursie Hattusa

Dag 3: Ankara - Trabzon via Amasya

Dag 4: Trabzon

Dag 5: Trabzon - Erzurum via Sumela klooster

Dag 6: Erzurum - Kars

Dag 7: Kars / excursie Ani

Dag 8: Kars - Van via Dogebeyazit

Dag 9: Van - Diyarbakir

Dag 10: Diyarbakir - Mardin

Dag 11: Mardin / excursie Darra en Hasankeyf

Dag 12: Mardin - Sanliurfa via Harran

Dag 13: Sanliurfa / excursie Gobekli Tepe

Dag 14: Sanliurfa - Adiyaman via Nemrut Dag

Dag 15: Adiyaman - Gaziantep

Dag 16: Vertrek Gaziantep

Kort reisplan & reisbeschrijving

Kies een dag

Aankomst Ankara

U komt aan de Turkse hoofdstad Vandaag kunt u het Mausoleum van Atatürk, de oprichter van de Turkse Republiek en de eerste president van het land, bezoeken. De prachtige tombe werd gebouwd in 1953. Het beslaat 750.000 m² en bestaat uit museum, torens en eregalerij. Het mausoleumcomplex vertegenwoordigt de vroege Seltsjoekse en Ottomaanse architectuur.

Ankara / excursie Hattusa

De reis van vandaag staat in de bakermat van de Anatolische geschiedenis. Hattusa is de hoofdstad van het Hettitische rijk in de late bronstijd. De ruïnes liggen in de buurt van het moderne Bogazkale. Hattusa werd in 1986 toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst. Hattusa is een prachtig Turks verhaal over uithoudingsvermogen, mysterie en diep gelaagde geschiedenis. De site werd pas in 1834 ontdekt door de Fransman Charles Texier en naarmate de opgravingen vorderden, werd er steeds meer ontdekt over deze oude stad, wie er woonden en hoe ze met elkaar omgingen. Daarna kunt u een bezoek brengen aan Yazilikaya; een openluchtheiligdom van het Hettitische rijk. Het is gebouwd van een natuurlijke rots en bestaat uit twee kamers en een Hettitische tempel ervoor die de kenmerken van de Hettitische architectuur weerspiegelt.

Ankara - Trabzon via Amasya

Vandaag rijdt u naar Trabzon, gelegen aan de Zwarte Zee. U rijdt door groene bergen, vol theeplantages, maar ook veel tabaksvelden en boomgaarden.  Onderweg bezoekt u Amasya. Deze historische stad is schitterend gelegen aan de oevers van de Yesilirmak rivier, midden in een bergachtig landschap. U vindt hier mooie houten Ottomaanse huizen, een daarvan nu te bezichtigen als etnologisch museum. In de derde eeuw voor Christus werd de stad Amasya gesticht als hoofdstad van het Griekse koninkrijk Pontus. Volgens de overlevering zouden hier de amazonen vandaan komen, de mythologische Griekse vrouwelijke strijders. U vindt hier nog de oude koningsgraven van de Pontische koningen. Na een bezoek aan Amasya kunt u de Kaap van Jason bezoeken, hier zou Jason met z'n argonauten op zoek zijn gegaan naar het Gulden Vlies. Vervolgens door naar Trabzon

Trabzon

Trabzon is prachtig gelegen met vele mooie dorpen in de groene heuvels om de stad heen. U kunt ervoor kiezen om Trabzon zelf te verkennen of een uitstapje te maken in de omgeving. U kunt het Uzungol meer bezoeken, gelegen in een mooie vallei. Of bezoek het dorp Santa, ooit een belangrijke pleisterplaats op oude handelsroutes, U vindt nog steeds de overblijfselen uit deze tijd. In Trabzon zelf vindt u een mooi oud centrum met houten huizen, kleine straatjes en de kleine Aya Sofia.

Trabzon - Erzurum via Sumela klooster

Een van de hoogtepunten van de reis is het orthodoxe Sumela klooster. Het klooster is gebouwd in de 4e eeuw en gewijd aan Maria.Het klooster ligt op 1200 meter en is spectaculair gebouwd tegen een rotswand. De rotskerk is zowel van binnen als buiten bedekt met fresco's. U kunt Erzurum bezoeken met z'n moskeeën en medressen. Bezoek zeker de medresse met de tweeling minaretten. Vanaf het kasteel van Erzurum heeft u een mooi uitzicht over de stad.

Erzurum - Kars

U rijdt verder naar Kars, een van de grootste steden in Oost-Turkije. De stad ligt op 1750 meter en niet ver van de grens met Georgië en Armenië. Ook hier valt nog van alles te zien. Bezoek de citadel uit 1153, de Kumbut moskee en de Fetiye moskee. Eventueel kunt u onderweg het Osvank klooster bezoeken, de Tortum watervallen en/of het Cildir meer.

Kars / excursie Ani

Vandaag kunt u een bezoek brengen aan de Armeense ruïnestad Ani. Ooit werd dit de stad der duizend kerken genoemd. In de 14e eeuw werd de stad verwoest door een aardbeving en kwam langzaam in verval.

Kars - Van via Dogebeyazit

U rijdt naar het prachtig gelegen Dogebeyazit, vlakbij de grens met Iran. Hier vindt u het paleis van Ishak Pasha, met uitzicht op de legendarische berg Mt. Ararat, daar waar de Ark van Noah zich zou bevinden. Vervolgens reist u door een woest landschap, door een gebied dat ooit deel uitmaakte van het Armeense rijk. In het Armeense rijk waren drie heilige meren, het Sevan meer, het Meer van Urumiye en het Van meer. Bij dat laatste vindt u ook de Armeense kerk van Akhdamar, een van de mooiste Armeense kerken in Turkije. Deze kerk van het Heilige Kruis ligt op het Akhdamar eiland in het Van meer. Ook kunt u een bezoek brengen aan het 8e eeuwse Cavustepe, opgravingen van een oude stad en aan Tushpa, ooit een hoofdstad van het rijk Urartu.

Van - Diyarbakir

U rijdt verder naar Diyarbakir met weer enkele mogelijkheden tot sighsteeing onderweg. Bezoek bijvoorbeeld de Malabadi brug, een 12e eeuwse boogbrug over de Batman rivier. In de brug vind je nog kamers, vroeger verblijfplaats voor gestrande reizigers. Ook een bezoek waard is de Nemrut caldera, de grootste van Turkije. En de begraafplaats van Ahlat waar u tweeduizend jaar oude graven vindt. Diyarbakir is een van de grootste steden in het Turkse deel van Koerdistan en ook een stad met een eeuwenoud verleden. Gesticht door de Romeinen en daarna bewoond door vele volkeren. Altijd een belangrijke stad in diverse rijken geweest. Eenmaal aangekomen in Diyarbakir kunt de oude moskee bezoeken, de stadsmuren, de brug over de Tigris en de Heysel tuinen. De stad heeft duidelijk een Koerdische sfeer.

Diyarbakir - Mardin

Onderweg naar Mardin kunt u de overblijfselen van een oud Romeins kasteel bezoeken, Zerzevan, ook wel bekend als Samachi. U reist verder naar Mardin, een van de mooiste steden in Turkije. De zesduizend jaar oude stad heeft prachtige architectuur met vele handelshuizen, moskeeën, kerken en kloosters. Het is dan ook heerlijk om een tijd door deze oude stad te dwalen. Bezoek zeker Deit al Zafaran, ooit het centrum van de Syrisch Orthodoxe kerk.

Mardin / excursie Darra en Hasankeyf

Vandaag kunt u de omgeving van Mardin verkennen. Niet ver van Mardin ligt de archeologische vindplaats van Darra. Dit is een oude byzantijns fort, ooit gelegen op de grens met het Perzische rijk. U vindt er naast de overblijfselen van het fort, oude waterreservoirs. U kunt ook een bezoek brengen aan Midyat, waar het Assyrische Nor Gabriel klooster staat, een van de oudste en nog steeds actieve Christelijke kloosters ter wereld. Bij Hasan Keyf staat u aan de oevers van de Tigris en kunt u een boottochtje over deze beroemde rivier maken.

Mardin - Sanliurfa via Harran

U reist verder naar de historische stad Sanliurfa. De stad Sanliurfa ademt met haar traditionele architectuur met arabeske boogportalen en boogramen, een Midden-Oosterse sfeer. De mensen zijn uiterst gastvrij en een bezoek aan de bazaar is een ware belevenis. U brengt een bezoek aan Harran met zijn met zijn bijenkorfachtige woningen. Het was ooit een belangrijke handels- en landbouwstad waar katoen, honing, snoep en meetinstrumenten werden geproduceerd. Het was echter pas in 718–913 dat Harran zijn gouden periode beleefde toen het een centrum voor cultuur en kennis was, aangezien beroemde islamitische geleerden hier opgroeiden. Tegenwoordig herinneren de ruïnes van Harran met de minaret, de Grote Moskee, het fort en de goed bewaarde kümbets (huizen van modder en baksteen) aan het glorieuze verleden. De mensen die momenteel in Harran en omgeving wonen, staan ook bekend als buitengewoon gastvrij en nodigt de bezoeker vaak uit in hun huizen waar lokale gerechten worden bereid. Harran is niet alleen een plek om de geschiedenis te verkennen, maar ook om de lokale bevolking te leren kennen.

Sanliurfa / excursie Gobekli Tepe

Vanuit Sanliurfa bezoekt u de Göbekli Tepe tempel. Met een indrukwekkende leeftijd van zo’n 11.500 jaar is dit het oudste bekende tempelcomplex ter wereld. De oude tempel is dan ook niet voor niets één van de belangrijkste neolithische ontdekkingen.Het gebouw bestaat uit enorme ronde stenen constructies en monumentale pilaren tot wel 5,5 meter hoog. Er wordt aangenomen dat de tempel is gebouwd door jager-verzamelaars wat vrij opmerkelijk is want de architectonische complexiteit is hoogst ongebruikelijk voor hen.De tempel bestaat uit prachtige monolithische T-vormige pilaren. Deze zijn versierd met reliëfs van leeuwen, stieren, zwijnen, vossen, gazellen, reptielen en vogels. Daarnaast zijn er verschillende abstracte pictogrammen op de pilaren afgebeeld. Sommige T-pilaren hebben zelfs armen. Of dit om gestileerde mensen gaat of mythische wezens, is onduidelijk.

Sanliurfa - Adiyaman via Nemrut Dag

U rijdt naar Adiyaman, gelegen bij de legendarische berg Nemrut. De top van de berg Nemrut herbergt een van de meest iconische bezienswaardigheden van Turkije. De fascinerende en griezelige grafheuvel van koning Antiochus I van het koninkrijk Commagene bevindt zich bovenop deze 2150 meter hoge top. Onder de 50 meter hoge, door mensen gemaakte grafheuvel zou het graf van Antiochus verborgen zijn (hoewel zijn graf, ondanks uitgebreid archeologisch werk nooit is gevonden), maar bovenop de heuvel bevindt zich een van de belangrijkste attracties van oost Turkije. De spectaculaire terrassen hier zijn bezaaid met de omgevallen overblijfselen van gigantische stenen beelden die ooit majestueus stonden opgesteld om Antiochus glorie te vieren. Vanaf de parkeerplaats tot de begrafenisterrassen is het een wandeling van 600 meter omhoog.

Adiyaman - Gaziantep

Uw laatste halte is Gaziantep. Hier kunt u het beroemde Zeugma Mozaïekmuseum bezoeken, met een van de grootste collecties mozaïeken die allemaal uit de oude stad Zeugma zijn mee gebracht. Ook kunt u tijd doorbrengen in de oude straten en markten van Gaziantep met zijn straatverkopers en oude werkplaatsen.

Vertrek Gaziantep

De Reisroute

Onze keuze uit hotels in Turkije

Onze Dimsum Turkije reisspecialist kiest fijne liefst karakteristieke hotels uit voor u. Wilt u meer comfort of een verblijf op een écht onvergetelijke locatie? Kijk dan naar onze extra comfortabele opties.

  • Turkije, Ankara, Divan hotel

   Divan Ankara Hotel combineert een eigentijdse sfeer en veelzijdige functionaliteit met verfijnde smaak in hartje Ankara. Het heeft een uitgebreide spa en verschillende eetgelegenheden.

   Inbegrepen bij uw rondreis

  • Turkije, Adiyaman, hotel Antiochos

   Centraal gelegen nabij openbare voorzieningen biedt dithotel comfortabele kamers aangevuld met een volledig scala aan faciliteiten.

   Inbegrepen bij uw rondreis

  • Turkije, Gaziantep, Ibis Gaziantep Hotel

   Gaziantep Ibis is een van de toonaangevende hotels van Zuidoost-Anatolië en verwelkomt u in een comfortabele omgeving met schone kamers, comfortabele bedden, breedbeeldtelevisie en een lichte werkhoek. Het uitzicht op de stad maakt het hotel aantrekkelijk voor stadsverkenners.

   Inbegrepen bij uw rondreis

  • Turkije, Sanliurfa, Hotel El-Ruha

   Gelegen op de prachtige locatie in Sanliurfa biedt het hotel comfortabele kamers waar traditionele architectuur en moderne kamers samen gaan.

   Inbegrepen bij uw rondreis

Bouwstenen

Heeft uw ruimte voor nog meer beleving? Dan kunt u uw reis naar Turkije uitbreiden met de volgende bouwstenen:

Reissom

Rondreis Oost Turkije

16 dagen

vanaf €3795,-

Reissom vanaf € 3795,- per persoon, op basis van twee personen in een tweepersoonskamer.

Het arrangement is inclusief:

 • accommodatie in Dimsum standaard hotels inclusief ontbijt
 • huurauto (standaardklasse)

Het arrangement is exclusief:

 • internationale vlucht
 • overige niet genoemde maaltijden en drankjes
 • tips en fooien
 • persoonlijke uitgaven
 • entreegelden bezienswaardigheden tenzij anders vermeld
 • optionele bij te boeken excursies (zie tabblad excursies)
 • toeslag (optionele) comfortabele hotels (zie tabblad hotels)

  NB; tegen toeslag is het mogelijk om een auto met chauffeur te huren en eventueel ook een gids bij te huren.

Offerte aanvragen

Ontvang onze nieuwsbrief

Uw e-mail adres:

Cookies en privacy

De website van Dimsum Reizen maakt gebruik van cookies. Deze cookies onderscheiden we in de categorieën functionele, analytische, advertentie en Social Media Cookies.

Cookiebeleid Dimsum Reizen
Privacy policy

Social media