Op een hete zondagmiddag liep ik wat rond in Georgetown. Niet alleen voor de koloniale architectuur en overheersende Chinese cultuur moet je in deze stad zijn, maar vooral voor het lekkere eten. Zoals ik al schrijf: er woont een grote Chinese community op het eiland waardoor de Peranakan keuken (mix van Chinese en Maleise keuken) voornamelijk overheersend is. Ook heel lekker, maar ik had wel weer eens zin in een echte, authentieke Maleise maaltijd. Na wat rondgedwaald te hebben kwam ik in een achteraf straatje uit waar ik eigenlijk niet zo veel te zoeken had. Maar toen opeens stuitte mijn oog op een piepklein restaurantje – het was eigenlijk meer een klein hawker stalletje maar dan overdekt – waar alleen maar Maleise families aan het eten waren! Dit kon niet anders betekenen dan dat het eten hier sowieso verrukkelijk moest zijn, de Maleisiërs zijn immers erg kieskeurig als het aankomt op buitenshuis eten.
Ik besloot om naar binnen te gaan en gelukkig was er nog een plekje vrij een klein en laag plastic tafeltje. Makan-makan, of te wel: eten maar! Het concept van zo’n hawkerstalletje is simpel: op tafel staat een bestekmandje met een vork en lepel (in Maleisië wordt er nauwelijks gebruik gemaakt van een mes, je eet met je rechterhand) en een wc-rol dat dient als servet. En uiteraard is alles gemaakt van plastic. Vervolgens sluit je aan in de rij van de hongerige gasten die net als ik, ook niet meer konden wachten om ons bordje vol te scheppen. Verse vis curries (geserveerd met kop en al, dit is immers het meest smaakvolle stukje vis), groentegerechtjes met vers gewokte koolsoorten, varens, wortels en boontjes, maar ook ei gerold in sambal, kippenpoten en uiteraard Nasi Goreng en Nasi Putih stonden allemaal prachtig opgediend.
Alles rook naar verse specerijen en werkelijk alles zag er zo smakelijk uit: ik werd direct besluiteloos door alle lekkernijen die voor mijn neus uitgestald stonden. En toen ik mijn bordje eigenlijk al helemaal vol had geschept, stond er aan het einde van het buffet een grote pan met mijn Maleis lievelingsgerechtje: versbereide en lang gegaarde Rendang! De keuze was opeens snel gemaakt: hoe vol ik ook zit, ik ga hoe dan ook voor een ronde twee en daarbij schep ik alleen maar Rendang op! Door alle kruiden die er gebruikt worden in de Rendang vond er een ware smaakexplosie plaats in mijn mond. Het vlees was zo ontzettend mals en ook de ingedikte saus, die perfect was bereid in kokosmelk, in combinatie met de loeihete Nasi Putih en een klein beetje Sambal voor de spiciness, deed alles naar meer smaken. Nadat mijn buik op ontploffen stond rekende ik af en wist ik zeker: deze Rendang verdient zeker een plekje bovenaan mijn ‘favoriete Rendang’ lijst
Sarah, augustus 2018
Recept Rendang
Met dit gemakkelijk te volgen recept bereid je zelf je eigen gesmoorde Rendang. Let op! Het bereiden van Rendang vraagt veel geduld: het rundvlees moet namelijk een aantal uur op langzaam vuur garen. Wist je dat ze het vlees in Maleisië soms de hele nacht laten garen en dat de mannen(!) ’s nachts een aantal keren moeten roeren door de saus, zodat dit niet aanbakt? Rendang wordt in principe gemaakt van rundvlees, zo wordt het in Maleisië bijna overal ook gegeten. Maar soms gebruikt men ook wel kippenvlees, geitenvlees of lamsvlees. En mocht je vegetarisch zijn dan kun je het vlees uiteraard ook gemakkelijk vervangen door er verse groenten aan toe te voegen. Dan hoeft het gerecht ook niet zo lang te garen. Het vlees wordt vervolgens in enkele uren langzaam gegaard in kokosmelk en kruiden. Je serveert de Rendang met witte rijst.
TIP: De Rendang smaakt eigenlijk het best als je het een dag van te voren bereid. Alle kruiden worden namelijk opgenomen in het vlees, waardoor de Rendang nog smakelijker is!
Ingrediënten
1 kg rundvlees, gesneden in stukjes
2 gesnipperde uien
1 eetlepel vers geraspte gemberwortel
4 tenen knoflook (geperst)
2 eetlepels suiker
1 theelepel tamarindeconcentraat
5 rode pepers zonder zaadjes (minder mag uiteraard ook als u niet van pittig eten houdt!)
1 liter kokosmelk
1 eetlepel olie
1 eetlepel komijn
1 theelepel kurkuma
1/4e theelepel chilipoeder
1 stengel cintroengras (gekneusd)
Bereidingswijze
Meng de uien, knoflook, pepers, gember en 2 eetlepels kokosmelk in een keukenmachine tot een gladde pasta. Verhit vervolgens de olie in een ruime pan en voeg de kruidenpasta en het vlees toe. Blijf goed roeren. Voeg hierna de overige specerijen toe en giet vervolgens de kokosmelk erover heen. Breng dit allen aan de kook en laat dit voor ongeveer 1,5 uur onafgedekt sudderen op een laag vuur*. Zodra de meeste vloeistof is verdampt en als het vlees lekker mals is, roert u de suiker en de taraminde erdoor. Serveer met witte rijst. Selamat Makan!
* Het kan zijn dat de olie van de kokosmelk gaat schiften. Als dit gebeurt, blijf dan roeren totdat de olie door het vlees wordt opgenomen.
De website van Dimsum Reizen maakt gebruik van cookies. Deze cookies onderscheiden we in de categorieën functionele, analytische, advertentie en Social Media Cookies.