Rond lunchtijd plofte ik neer aan een klein tafeltje van een typisch Thais restaurantje aan het strand, zo’n eentje dat je herkent aan de felle, met neon-verlichte uithangborden, plastic stoelen en plaatjes op de menukaart. Wellicht klinkt dit niet heel aantrekkelijk maar inmiddels had ik geleerd dat het uiterlijk van een restaurant in Zuidoost Azië niks wilt zeggen over de kwaliteit van het eten, die (over het algemeen) erg hoog is in Thailand! Na een korte inspectie op de menukaart koos ik voor een gerechtje wat ik nog niet eerder had gegeten, maar een curry met aardappel en kip klonk mij wel goed in de oren. Al vrij snel kwam de serveerster met twee enorme kommen aangelopen. Was dit allemaal voor mij? En jawel, allebei de kommen werden voor mijn neus neergezet. Eet smakelijk! Mijn kom was tot bijna aan het randje gevuld met malse kippendij stukken, zacht gegaarde aardappels, grote stukken ui, pinda’s, knaloranje wortels en courgette stukken. En dat alles was gemengd in een kruidige specerijenpasta en romig kokosmelk. Nee, in Thailand zijn ze zeker niet zuinig als het op eten aan komt! Alleen van de overheerlijke geur van kruiden en specerijen liep het water me al in de mond. De andere kom was gevuld met hete, witte rijst waar de stoom nog vanaf kwam.
Deze Massamam curry komt officieel uit het zuiden van Thailand, waar het grootste gedeelte van de bevolking islamitisch is. Het kent dan ook wat Arabische invloeden, door bijvoorbeeld het gebruik van kaneel, nootmuskaat en komijn - kruiden die niet veel gebruikt worden in de Thaise keuken. Ik zocht naar een ‘nette’ manier om deze curry op te eten, maar ik kwam al snel tot de conclusie dat die er niet echt is. Ook een extra bordje om mijn curry op te scheppen ontbrak uiteraard, maar gelukkig komen de tafelmanieren niet zo nauw in Thailand. Ik besloot dan ook maar om mijn rijst in de kom met curry te scheppen en dit als een soort soepje op te eten, zo zag ik het de Thaise op het terras het per slot van rekening ook doen! De curry smaakte verrassend lekker en was niet echt te vergelijken met andere, typische Thaise curries die ik al eerder gegeten had. Allerlei smaken rolden over mijn tong: de zoetigheid van de kaneel, pittigheid van de rode pepertjes, de frisheid van citroengras en dat alles in een sausje van romige kokosmelk. Zeker een van de meest verrassende en lekkerste curries die ik in Thailand heb gegeten!
- Sarah in Thailand
Net op reis geweest en deze Massamam curry niet gegeten? Wees niet getreurd want het is heel gemakkelijk om zelf te maken! Hieronder vind je een recept waarbij je ook zelf de Massamam curry pasta maakt, maar deze kan je ook kant-en-klaar kopen in de Toko of in een grote supermarkt. De curry wordt in principe met kip bereidt maar dit kan je uiteraard vervangen door lam of rundvlees toe te voegen aan de curry. Je serveert deze smaakvolle curry met witte rijst.
Voor de currypasta heb je nodig:
4 teentjes knoflook
1 grote ui
Stuk verse gember
1 stengel citroengras
100 ml water
1/4e theelepel chilivlokken (of een rode peper, uiteraard na smaak)
half kopje kippenboullion
1 eetlepel bruine (of palm) suiker
3 laurierbladeren
2 theelepel vissaus
halve theelepel witte peper
1 theelepel tamarindepasta (vaak te koop in de Toko of in grote supermarkten)
1 theelepel garnalenpasta (ook vaak te vinden in een Toko of grote supermarkt)
1 theelepel bruine suiken
1 theelepel kurkuma
1 theelepel komijnzaad
1 theelepel korianderzaad
3 kardemon peulen
flinke hand ongezouten cashnewnoten (maar kan en mag uiteraard!)
Pers de knoflook, snijd de ui en gember in kleine stukjes.
Snijd vervolgens de onderkant van de citroengras stengel weg en haal het buitenste laagje eraf – dit is vaak niet zo lekker. Je gebruikt overigens slechts alleen de onderkant van de citroengras stengel dus gooi deze niet weg! Snijd deze fijn. Zet vervolgens de wok op hoog vuur en giet de arachideolie in de wok. Voeg de knoflook, ui, chilivlokken, knoflook en gember toe. Voeg na ongeveer twee minuten de kippenbouillon, citroengras, laurier, cashewnoten, koriander, komijnzaad, witte peper, kardemon, tamarinde en garnalenpasta, vissaus en de suiker toe. Blijf na iedere toevoeging goed roeren en laat het geheel lichtjes koken.
Ondertussen snijd je de kip in kleine stukken, deze voeg je toe aan het kruidenmengsel. Giet ook langzaam de kokosmelk, aardappels en wortels toe en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur lager zodat nog zo’n 40 minuten langzaam door kan sudderen. Blijf af en toe goed roeren, tot dat de kip, aardappels en wortels gaar zijn. Snijd de tomaat en voeg dit samen met de rode peper aan het einde toe. Als de curry helemaal op smaak is haal je de curry van het vuur. Serveer vervolgens de met witte rijst. Eet smakelijk!
Tip: als je van dunne saus houdt, laat dan de deksel op de pan zitten. Als je van juist een dikkere saus houdt, haal dan de deksel van de pan. Vind je de curry nog wat te flauw? Voeg dan wat extra vissaus toe. En mocht je van pittig eten houden kan je altijd een extra peper aan het gerecht toevoegen.
De website van Dimsum Reizen maakt gebruik van cookies. Deze cookies onderscheiden we in de categorieën functionele, analytische, advertentie en Social Media Cookies.