De keuken van Vietnam heeft zijn eigen karakter en zijn eigen smaak. Van oorsprong is de keuken dan wel Chinees maar de Vietnamezen brengen een hele eigen stijl en smaak in het eten. Hierdoor kent Vietnam een overheerlijk en zeer gevarieerde keuken! In het zuiden heeft de jarenlange Franse overheersing duidelijk sporen nagelaten. Hier kunt u 's morgens nog een stokbrood halen voor ontbijt.
Maar wat het land echt tot leven brengt, is de levendige streetfood-scene. Elke hoek van de straat, elke markt en zelfs de kleinere steegjes bieden een overvloed aan geuren, kleuren en smaken die je zintuigen prikkelen. Van stomende noedelsoepen tot gebakken snacks; Vietnam biedt een ware culinaire ontdekkingsreis die je niet mag missen.
Als u denkt de Vietnamese keuken te kennen vanuit Nederland door een loempia of bapao te bestellen bij een Vietnamese snackbar, heeft u het mis. In Vietnam zijn de gerechten veel gevarieerder, met een overvloed aan groente, vis en rijst. Typische Vietnamese gerechten zijn onder andere Pho: een noedelsoep die werkelijk overal te koop is en bij voorkeur als ontbijt wordt gegeten. Chai goi: gefrituurde loempia's. Nem: dé beroemde Vietnamese loempia. Elephant Ear Fish: deze gevaarlijk uitziende vis is heerlijk en erg populair in de Mekong Delta en de Goi Ngosen: een overheerlijke salade gemaakt van lotus, garnalen en noten.
En de ouden regel is: eet alles met stokjes!
Het eten is in Vietnam een sociale gelegenheid, ze nemen er de tijd voor en veel verschillende gerechten worden op de tafel gezet. Eten op de Vietnamese manier is leuk en gezellig. Proef van de lokale sfeer en gewoontes en kies vooral voor een plaatselijk restaurant in plaats van de grote restaurantketens. Dit is niet alleen leuk en interessant maar op die manier geeft u ook een positieve impuls aan de lokale werkgelegenheid en ontwikkeling. Wanneer u door de honger wordt overvallen, hoeft u alleen maar uw neus achterna te lopen, in de richting van de dag- en nachtmarkten met de gezellige eetstalletjes waar u kleine hapjes of hele maaltijden kunt kopen. In een gloeiend hete wok worden de Vietnamese specialiteiten voor u klaar gemaakt voor een bijzonder lage prijs. U krijgt hier eigenlijk altijd waar voor uw geld.
Tafelmanieren
Vietnamese zijn gezellige mensen en het samen eten, drinken en samenzijn speelt een belangrijke rol in Vietnam.
Hieronder een paar tips:
- Gaat u nooit zo zitten dat uw voetzolen te zien zijn. Dit wordt namelijk als een belediging ervaren.
- Vietnamezen bereiden altijd meer eten dan nodig is. Alle borden netjes leegeten, zoals bij ons, is hier dus niet nodig. Het betekent zelfs dat u nog meer wilt hebben. Voor u het weet staan er weer drie schalen! Lege glazen op tafel nodigen uit om gevuld te worden.
- Zwaai niet met uw stokjes en wijs er niet mee naar andere mensen, dit wordt als onbeschoft gezien. Tik niet met uw stokjes tegen de zijkant van uw kom, dit doen alleen bedelaars. Prik vooral niet met uw stokjes in uw eten omdat het niet lukt om op de juiste wijze met stokjes te eten! Vraag dan gerust naar een vork en een mes.
- Praat niet over zaken of over politieke onderwerpen tijdens het eten. Zorg ervoor dat de schenktuit van de theepot naar niemand aan tafel wijst, maar naar een andere tafel waar niemand zit.
Klaar voor een echt streetfood avontuur? Ga dan mee op een leuke excursie met een echte foodie-gids door de straten van Hanoi.
Aan het begin van de avond wordt u bij uw hotel opgehaald door uw foodie-gids. Samen slentert u door de drukke smalle straatjes van de Old Quarter. Uw gids vertelt u graag meer over de geschiedenis van de oude markten die in deze wijk al generaties lang worden gehouden en neemt u mee naar verborgen en, onder de locals, welbekende restaurantjes. Proef bijvoorbeeld de traditionele Phó Bon (noedelsoep met rundvlees-reepjes) of Ban Cuon: rijstpapieren loempia's met wilde champignons en rundvlees. Op de meeste plekken in Vietnam wordt dit gerechtje overigens met kip geserveerd, alleen serveert men in Hanoi dit gerechtje met varkensvlees; zo beweren de locals dat dit de beste smaak heeft. En de echte lekkerbekken kunnen zich vergapen aan slakken en kikkerbilletjes - ook deze zijn namelijk (dan wel niet op Vietnamese wijze) te verkrijgen in Hanoi, het walhalla voor echte food-lovers.
Ga mee op een smakelijke excursie door Cholon in Ho Chi Minh City. Dit is de grootste en oudste Chinatown ter wereld, waar u meer te weten kunt komen over de traditionele waarden en levensstijlen die u in Saigon kunt vinden. De tour belicht de straatstalletjes, door families beheerde restaurants, verborgen cafés en alles daartussenin. De Cholon Hidden Gem Gems Tour zal u de verhalen bieden over het fascinerende eten en drinken in het legendarische Cholon. U begint de tour met een drankje in een van de meest elegante rooftopbars van Saigon, waar u betoverd zult worden door adembenemende panoramische uitzichten op de indrukwekkende skyline van de stad. Vervolgens wordt u meegenomen door het historische Cho Lon - van onze favoriete sui cao en Chinese zoete soepen tot stomende kommen met Hongkongse rundvleesnoedels, met als afsluiting een geitenstoofpot.
De website van Dimsum Reizen maakt gebruik van cookies. Deze cookies onderscheiden we in de
categorieën functionele, analytische, advertentie en Social Media Cookies.