Dat ze in veel Aziatische landen gek zijn op thee wist ik wel, maar dat theebladeren ook gegeten kunnen worden, klonk mij niet bekend
in de oren. Toch zijn de Birmezen helemaal gek van een zogenaamde theesalade en
wordt dat veelal als snack of als toevoeging aan de maaltijd genuttigd. Mijn
eerste ervaring met het eten van gefermenteerde theebladeren was in een klein theeshopje in Yangon. Ik was op zoek naar een lekker ontbijt en in Birma is het
heel gewoon om gezamenlijk, buiten de deur te ontbijten. En dat is niet met een
simpele boterham-met-kaas, maar met uitgebreide Mohinga (een vis-noedel gerecht), vettige maar o-zo lekkere samosa’s,
complete curries en voor de liefhebber een theesalade om het geheel af te
maken. Wellicht voor ons wat zwaar op de maag, maar op reis geldt voor mij de
uitdrukking do it as the locals do!. Als
echte theeleut vond ik dan ook dat ik deze (voor mij) gekke combinatie maar
eens uit moest proberen. En zo zat ik
om 8 uur ’s ochtends aan een laag tafeltje in een druk bezocht en duidelijk
populaire theeshop, aan een kop vers gezette, bittere groene thee te nippen en
een bijpassende, zeer verfrissende, gefermenteerde theebladeren salade op te
peuzelen.
Een traditionele theesalade staat dan ook wel op de meeste menukaarten van traditionele theeshops of Birmese restaurantjes.
Theesalade wordt vaak gegeten als snack of als toevoeging van de maaltijd en
kan voor zowel ontbijt, lunch en diner worden gegeten. Ondanks dat de
gefermenteerde theebladeren zelf vrij bitter zijn, valt deze bittere smaak in
combinatie van alle toevoegingen bijna weg. Een theesalade bestaat meestal uit
verse sla, theebladeren, knoflook, verse tomaten, soms avocado, een citroentje,
sesamzaadjes en uiteraard pinda's! Al deze ingrediënten in combinatie met de
bittere theebladeren maken het geheel tot een verfrissende snack en maaltijd. Hoewel
de meeste Birmezen het apart eten, at ik het graag in combinatie met mijn
curry. Dat maakt de maaltijd voor mijn gevoel net wat lichter – en wat gezonder
door alle groenten die aan de theesalade toe gevoegd kunnen worden. Uiteraard
kent elk restaurant zijn eigen versie en worden er soms ook komkommers,
garnalen, bonen en wortelrasp aan toegevoegd.
Gefermenteerde thee wordt ook wel Laphet genoemd. Zodra de theebladeren wordt geplukt, wordt het direct gestoomd, gekneusd en dan
gerold. De volgende dag worden de theebladeren gesorteerd (niet per machine
maar per hand!) De kwaliteitsbladeren worden eruit gevist en de overige
bladeren worden verkocht op de lokale markt. De theebladeren worden in grote
zakken gestopt, zo fermenteert het zichzelf. Dit hele proces duurt minimaal 4
maanden en kan soms wel 2 jaar duren!
Sarah in Myanmar, februari 2017
Recept theesalade
Uiteraard kan je deze zeer geliefde Laphet ook thuis maken, echter vraagt het heel veel tijd en nauwkeurigheid. Voor goede
kwaliteitsthee (gedroogde theebladeren) raden wij je aan om online eens te kijken bij gespecialiseerde online theewinkels.
Ingrediënten voor het fermentatieproces:
1 kopje groene theebladeren
1 kopje groene kool (of boerenkool)
halve kop koriander
halve kop lente ui, fijngesneden
2 tenen knoflook
verse gember
2 groene chilipepers (zonder zaadjes. Als je niet van pittig houdt kan je dit
ook weg laten)
limoensap
zout
Giet allereerst de gedroogde theebladeren goed af. Leg ze vervolgens in een ruime kom en giet er 4 kopjes heet water overheen. Roer
goed en laat de bladeren ongeveer 10 minuten weken. Giet het geheel in een zeef
en druk de theebladeren goed aan, zodat het meeste water uit de bladeren trekt.
Gooi eventuele takjes of harde stukjes weg. Spoel de bladeren vervolgens in
lauwwarm water af en blijf de bladeren nog even zachtjes kneden. Giet ze
vervolgens weer af: herhaal deze handeling twee maal. Leg ze dan vervolgens in
koud water. Laat de bladeren minimaal 1 uur staan (een hele nacht kan zelfs
ook). Hoe langer de theebladeren geweekt worden, hoe minder bitter en scherp de
bladeren zullen zijn.
Nadat de bladeren lang genoeg zijn geweekt laat je de
bladeren goed uitlekken en pers je ze goed uit. Gooi alle harde deeltjes weg.
Snijd vervolgens de bladeren fijn en meng ze dan met de fijngehakte (boeren)kool,
koriander, lente ui, gember, knoflook, limoensap, een flinke snuf zout en de
eventuele chili pepers. Stop alle ingrediënten in een goed afsluitbare kom of
zak, er mag geen lucht meer inzitten. Zet dit vervolgens 2 à 3 dagen in een
donkere, koele plek zodat dit kan gaan fermenteren.
Ingrediënten voor de dressing en salade
1 krop ijsbergsla
verse tomaten
1 teentje knoflook
2 eetlepels sesamzaad (licht aangebakken)
3 eetlepels pinda’s (in grove stukken gehakt, meer mag uiteraard ook!)
3 eetlepels sojabonen
3 eetlepels geroosterde pompoenpitjes
3 eetlepels geroosterde zonnebloempitjes
Arachideolie
Knoflook olie (deze bereid je zelf, zie recept hieronder)
1 theelepel vissaus
verse limoensap
zout
Optioneel:
Avocado, aardappeltjes, garnalen, komkommer, wortelrasp
Plaats een droge koekenpan op middelhoog vuur en bak de sesamzaadjes kort aan. Blijf goed roeren zodat ze niet aanbakken. Leg ze hierna
apart en laat ze goed afkoelen. Hetzelfde doe je met de pompoenpitjes en
zonnebloempitten.
Verwarm de Arachideolie in de koekenpan en bak hierin de
knoflook licht aan. Zodra de knoflook goudbruin is leg je deze apart (laat ze
goed uitlekken). Giet de knoflook olie in een schaaltje en voeg de visolie en
limoensap toe en roer goed door. Voeg een flinke snuf zout toe en roer opnieuw.
Voeg ingrediënten toe naar smaak. Vervolgens haal je de gefermenteerde
theebladeren uit de kom en leg deze in het midden van een ruime schaal. Voeg
vervolgens de sesamzaadjes, zonnebloempitjes, pompoempitjes, sla, tomaten,
sojabonen, pinda’s, aangebakken knoflook en alle overige groentesoorten toe. Giet
de dressing (naar smaak) over je salade en smullen maar!
De website van Dimsum Reizen maakt gebruik van cookies. Deze cookies onderscheiden we in de categorieën functionele, analytische, advertentie en Social Media Cookies.