Bij een bezoek aan de Sichuan provincie moet u de welbekende Sichuan Hotpot proberen. Dit kan uitstekend in de gezellige stad
Chengdu. Deze fondue soep
heeft zijn naam te danken aan de ontelbare rode pepers die door dit goedje
gaan. Het eten van deze soep is een heel
sociaal gebeuren in China, vrienden en families komen bij elkaar en maken
er een gezellige avond van! Het is een vergelijkbare activiteit met hoe wij in
Nederland gaan gourmetten.
De
hotpot soep wordt eigenlijk door heel China gegeten en ook in andere landen in
Azië zoals Cambodja en Japan is dit een bekend gerecht. Iedere streek/land
geeft weer z’n eigen draai aan de soep
door de kruiden en ingrediënten. In de provincie Sichuan houden ze wel van een pittige
bite en kijken ze niet op van een pepertje meer of minder! Voor
de gemiddelde Nederlander die niet zo'n held is in pittig eten zoals de
Chinezen, ziet de inhoud van de hotpot pan er haast angstaanjagend uit! Een rode borrelende hete soep waar vele
rode pepers door drijven.. van het kijken hiernaar krijg je het al warm!
Toch
vond ik het wel een uitdaging om deze heerlijke lekkernij te proberen. Na wat
rondgelopen te hebben in de levendige wijk bij het Wenshu klooster vond ik een
hip hotpot restaurantje. Ik was de eerste klant, keurig op een Nederlands
tijdstip van 17:30 uur. Via Google Translate legde ik de ober uit dat ik graag
Hotpot wilde proberen, maar met iets minder pepers dan de gebruikelijke versie.
Eerst maakte ik een keuze uit de véle
stokjes met vlees, vis of groente, deze gaan de soep in om gaar te koken.
Vervolgens de keuze uit het type noodle en dipsausje hiervoor. Dit sausje is een
smakelijke mix van olie, azijn, uitjes en verschillende kruiden werd voor mij
klaargemaakt om straks m’n noodles door heen te dippen. Ook was er nog een selectie
van verschillende bloedsoorten in gelei, bijvoorbeeld eend of varken, maar hier
bedankte ik vriendelijk voor.
Daar
ging ik dan, mijn pan met soep ging aan en de soep ging langzaam warm borrelen.
Zodra het op juiste temperatuur was kon ik beginnen m’n stokjes gaar te laten koken. Nadat ook de noodles gaar waren
schepte ik met een grote lepel mijn kommetje vol met deze heerlijk geurende
soep met noodles! Het was super lekker! Uiteraard wel pittig, maar mijn maag
kon het wel handelen. Ik had namelijk de ‘light’ versie qua soep gekregen, een heerlijk gekruide bouillon met tomaat en
uien. Toch was ik wel blij met het warme water dat ik had gekregen om mijn
mond te ‘blussen’, want zo pittig eet ik normaal gesproken niet. Na heerlijk
gesmuld te hebben bracht ik mijn lege stokjes waar eerst het vlees aanzat naar
de weegschaal, enkel voor dat gewicht hoefde ik te betalen.
Benieuwd hoe het eruit zag? Bekijk dan het filmpje van Dimsummer Rosalie in Chengdu:
Hotpot kun je ook lekker thuis maken en je kunt er geheel je eigen draai aan geven! Lees
hieronder de benodigde ingrediënten en bereidingswijze.
Ingrediënten & benodigdheden hotpot:
- Een pan met (gas/ elektrische) brander
om warm te houden
- Lange satéprikkers
- Fonduenetje / of grote opscheplepel
- Rode pepers
- Chinese noodles
- Kant-en-klare bouillon van de toko (of
maak het zelf)
- Dun gesneden vlees/vis/tofu naar wens
zoals rundvlees, buikspek, rauwe garnalen, inktvis, kippendij
- Dun gesneden groentes zoals wortels,
champions naar wens
- Sausjes om te dippen mix bijvoorbeeld:
Chinese BBQ saus of Hoisin saus, met chiliolie, sojasaus, koriander en
fijngesneden bosui
Bereidingswijze:
Maak de
bouillon klaar in de pan, als je het lekker vindt kun je ook nog extra plakjes
tomaat of gekookt ei aan de bouillon toevoegen om het helemaal op smaak te
brengen. Voor de echte liefhebber van pittig eten, voeg je daarna de rode
pepers toe aan de soep zoveel je wenst, laat dat eerst even een tijdje koken en
intrekken. Als je niet van heel pittig houdt kan je natuurlijk ook een paar
kleine stukjes rode peper toevoegen om het niet te heet te maken. Vervolgens
zet je de fonduepan op de warmhoud brander / plaat en kan het smullen beginnen!
Je prikt de ingrediënten aan de lange satéprikkers en laat deze in de pan
gaarkoken. De noodles gooi je in de soep en roer ze door tot ze gaar zijn. Hào
ch?!
Rosalie, augustus 2018
De website van Dimsum Reizen maakt gebruik van cookies. Deze cookies onderscheiden we in de categorieën functionele, analytische, advertentie en Social Media Cookies.