Een bezoek aan Taiwan is niet compleet zonder Stinky Tofu geproefd te hebben. Speciaal voor mensen met een sterke maag. Het zal je geen moeite kosten om een kraampje te vinden waar
dit gerechtje verkocht wordt want de geur komt je van mijlen ver tegemoet! En stinken! Stinken als een ...ja wat eigenlijk.. nou ja ..als stinky tofu! Volg de neus en de rest komt vanzelf. Een poging om de geur te omschrijven brengt me niet verder dan babypoep? Rottende kaas of oude sokken? Tsja, laten we zeggen dat de naam van dit
gerecht niet uit de lucht komt vallen.
Volgens de Taiwanezen is de lekkerste Stinky Tofu de soort die
het sterkst ruikt, dus wees voorbereid als je bij een druk kraampje dit
gerechtje gaat proberen.
Waarom stinkt het dan eigenlijk zo? Stinky Tofu is
gefermenteerde tofu. Beschimmelde tofu dus maar niet alle schimmels zijn schadelijk en zeker deze niet. Het
gerecht werd oorspronkelijk door militairen gegeten. Nadat de oorlog voorbij
was en de avondmarkten in Taiwan zich steeds verder ontwikkelden, kreeg dit
gerechtje ook een vernieuwde smaak.
Stinky Tofu is nu nog sterker van smaak, nog kruidiger en er zijn zelfs diverse
soorten te proberen. Het is in Taipei razend populair. Maar zoals meer
gerechten met een uitgesproken smaak zijn: you
love it or you hate it!
Na al een aantal dagen in Taipei te hebben doorgebracht en
vele malen met verbazing deze penetrante geur te hebben geroken, wilde ik wel
een gokje wagen.
Aangezien ik schimmelkaas heerlijk vind, maar niet om te ruiken, dacht ik dat het me vast ging meevallen. Helaas. Ik behoor tot de categorie you hate it.
Ik probeerde de Stinky Tofu in een klein restaurantje bij de
bruisende Shilin avondmarkt. Ik kreeg er wat rijst en groene kool bij ( handig
om de smaak ermee weg te spoelen). De tofu had
een zeer zachte beetje slijmerige textuur en een verbluffend sterke smaak. Alsof ik 100 keer gebruikte vieze sportsokken zat op te eten in de vorm van
kaas. Mmmm, doe mij maar een Frans schimmelkaasje. Desalniettemin wel een poging gewaagd En daar ben ik dan stiekem toch beretrots op. Wie weet lik jij je vingers erbij af, het is namelijk niet voor niets zo populair!
Post scriptem: De dagen daarna versnelde ik mijn pas maar wanneer ik weer
langs een Stinky Tofu kraampje liep en me de smaak in mijn mond weer even bovenkwam. Stinky Tofu heeft een grote indruk achtergelaten. Dat zeker!
Mocht u tot de categorie horen dat u het lekker vindt (klinken), lees dan
verder voor het recept. Maar dit is op eigen risico!
Ingrediënten voor 1 portie:
- 4 plakken stevige tofu gemarineerd in gefermenteerde melk (van de Toko)
- 3 kopjes olie (voor ongeveer 2 cm olie in de wok)
- 1 theelepel soja saus
- 1 theelepel chilisauas / of gedroogde chili vlokken
Bereidingswijze
Laat de olie heet worden in de wok, hierna is het tijd om de tofu te gaan
frituren. Laat de tofu zachtjes in de pan glijden en roer af en toe. De sterke
geur begint te komen! U kunt ook nog stoppen als het te vies wordt.
Mocht u het toch aangenaam vinden ruiken, dan nog maar even doorzetten. Zodra de onderkant een beetje bruin is geworden draai je
de tofu om. Laat het nog even 2-3 minuten doorfrituren en haal het daarna uit de pan. Even uitlekken op keukenpapier en tijd om de Stinky Tofu te serveren. Serveer de tofu met een beetje soja saus of chili saus naar wens.
Tip : Zet na het eten maar snel de ramen
open in uw huis!
Rosalie, augustus 2018
De website van Dimsum Reizen maakt gebruik van cookies. Deze cookies onderscheiden we in de categorieën functionele, analytische, advertentie en Social Media Cookies.