Dag tot dag beschrijving

Kleurrijk India Rajasthan in 10 dagen

Dag 1 vertrek Amsterdam , aankomst Delhi

Na aankomst op de luchthaven van Delhi wordt u afgehaald en naar het hotel gebracht. De eerste kennismaking met de hectische Indiase hoofdstad is voor menige bezoeker een zware beproeving. Delhi heeft zo’n 10 miljoen inwoners en is daarmee de derde stad van het land (na Kolkata en Mumbai). Het is een metropool vol schrijnende tegenstellingen: hemelshoge moderne kantoorgebouwen laten zien dat het India economisch voor de wind gaat, maar vlak daarnaast wonen hele gezinnen onder een zeiltje op de stoep. Terwijl de rijken druk in de weer zijn met hun mobiele telefoons en computers, hebben veel armen niet eens schoon water of voldoende te eten.


Dag 2 Delhi
Eenmaal uitgeslapen van de vlucht heeft u vandaag de tijd om de eerste indrukken van deze enerverende stad op u te laten inwerken. Het chaotische verkeer, het gekrioel van mensen in de overvolle bazaars, het geschreeuw van de straatventers, de bedelaars die uw aandacht vragen, de loslopende koeien: de eerste dag zult u beslist ook geconfronteerd worden met de minder mooie kanten van Delhi. Maar weldra zult u tussen alle wanorde zeker ook de schoonheid van deze fascinerende stad ontdekken.
Delhi bestaat uit twee delen: de oude, ommuurde stad uit de gloriedagen van keizer Shah Jahan (Old Delhi) en de moderne stad ten zuiden daarvan (New Delhi), opgericht nadat in 1911 het hoofdkwartier van de Britse onderkoning in India vanuit Calcutta hierheen werd verplaatst.?Old Delhi is een wirwar van nauwe steegjes en bazaars, met als kleurrijke hoofdstraat de Chandni Chowk. Hier is op de markten en in de vele kleine winkeltjes werkelijk alles te koop. Een korte wandeling door deze exotische wijk geeft al een goed beeld van het Indiase leven, zoals u dat later op de reis nog beter zult leren kennen. In Old Delhi vindt u daarnaast ook het Rode Fort en de grootste moskee van India: de Jama Masjid.?New Delhi is het weids opgezette 20ste eeuwse stadsdeel, dat met zijn statige villa’s en koloniale overheidsgebouwen beduidend rijker aandoet. De meest opvallende bouwwerken in dit deel van Delhi zijn de India Gate, de residentie van de president en de parlementsgebouwen. Het centrum is van oudsher het met schaduwrijke zuilengalerijen omgeven Connaught Place, een rond plein waar alle belangrijke wegen naartoe leiden.

Vandaag krijg u een stadsexcursie en een riksjarit aangeboden. Een ideale manier om kennis te maken met India en haar hoofdstad door zowel oud als nieuw Delhi met een Engelssprekende gids.


Dag 3 Delhi - Mandawa
Na een vroeg ontbijt vertrekt u naar Mandawa, gelegen in de landelijke regio Shekhawati in het noorden van de deelstaat Rajasthan. Dit gebied is in heel India bekend om zijn herenhuizen 'haveli's' met vaak prachtige fresco’s, die het de bijnaam 'openlucht kunstgaleij van Rajasthan' heeft doen opleveren. ??Shekhawati lag al eeuwen op het kruispunt van een aantal belangrijke handelsroutes en was tot grote economische bloei gekomen. Toen de Britten in 1803 echter handels- en tolbelastingen begonnen te heffen, vertrokken veel kooplieden uit Shekhawati naar elders om hieraan te ontkomen. Velen van hen bleken hierbij bijzonder succesvol. Een niet onbelangrijk deel van hun winsten investeerden ze in hun geboorteplaatsen, waar ze prachtige herenhuizen met binnenplaatsen lieten bouwen (haveli’s). Meestal bleven de kooplieden zelf elders wonen en werden de koopmanshuizen betrokken door hun familie. In de loop van de 19de eeuw werd het mode om de haveli’s te versieren met fresco’s. Aanvankelijk waren het vooral mythologische afbeeldingen en illustraties van lokale legenden, maar later betrof het steeds vaker taferelen uit het dagelijkse leven.
De omgeving van Mandawa ligt bezaaid met bezienswaardige steden en rustieke dorpjes. Vele daarvan worden gedomineerd door een fort. De heersers van weleer pikten namelijk een aardig graantje mee van rijkdom die de handelslieden naar de regio brachten en lieten voor zichzelf indrukwekkende paleizen en kastelen bouwen. Ook deze werden rijkelijk opgesierd met muurschilderingen. Het Castle Mandawa herbergt een van de oudste fresco’s van het stadje, maar ook in de bazaar vindt u veel beschilderde huizen. De meest extravagante daarvan zijn de haveli’s van de Chokhani-, Ladia-, Goenka-, en Saraf-families.
Andere bekende plaatsen in Shekhawati zijn Nawalgarh, Mahansar, Fatehpur en Ramgarh. Het zal u opvallen hoe heerlijk rustig het nog is in dit deel van Rajasthan. Doordat de drukke verkeersaders tussen Delhi en grote steden als Jaipur en Bikaner ver om Shekhawati heenlopen, heeft de regio haar landelijke karakter weten te behouden en zijn veel bewoners voor hun transport nog aangewezen op kamelen- en ezelskarren of de benenwagen.

Dag 4 Mandawa- Puskhar

De rit van vandaag brengt u naar het pittoreske witte pelgrimsplaatsje Pushkar, een uur of zes, zeven rijden. ?Pushkar is gebouwd rondom het heilige gelijknamige meer. Volgens een legende dankt dit meer zijn bestaan aan Brahma, die een lotusbloem liet vallen op de plaats waar vervolgens een heilige bron ontstond. Pushkar puilt uit van de vele tempels, maar de Brahma-tempel is de belangrijkste. Over de gehele wereld zijn maar een paar tempels die aan deze god zijn toegewijd.?De oevers van het Pushkar-meer worden geheel in beslag genomen door maar liefst 52 ghats. Het is verboden deze trappen, waar dagelijks religieuze rituelen plaatsvinden, met schoeisel te betreden. In de vroege ochtend is het het drukst bij de ghats, wanneer de vele pelgrims zich komen baden in het heilige water. Toeristen zijn hierbij niet altijd welkom. Uw aanwezigheid wordt alleen toegestaan wanneer u de rituele handelingen met het nodige respect tegemoet treedt.?Vanwege de heilige status mag er in Pushkar geen vlees en geen alcohol genuttigd worden. Ook mag er officieel geen gemotoriseerd verkeer het stadje in en gelden er strenge kledingvoorschriften dan in andere plaatsen. Met de komst van de vele toeristen is men wat dat laatste betreft tegenwoordig wel iets toleranter geworden.

U bezoekt het beroemde Pushkar pelgrimsmeer en u mag een Hindoe ceremonie onder begeleiding bijwonen.

Dag 5 Pushkar – Jaipur
Het is maar een korte drie-urige rit naar de hoofdstad van Rajasthan. Vanwege de kleur van de ommuurde oude stad met zijn indrukwekkende poorten en gebouwen wordt Jaipur ook wel de 'Roze Stad' genoemd. De stad werd opgericht in het begin van de 18de eeuw door maharadja Jai Singh II, die hiermee de hoofdstad van de Kuchwaha’s verplaatste van de heuvels van Amber naar deze nieuwe lokatie in de vlakte. De roze kleur werd pas aangebracht ter gelegenheid van het bezoek van Prins Albert in 1883. Roze was indertijd de traditionele welkomstkleur.
Jaipur is een heksenketel van knetterende brommertjes, kamelenkarren en loslopende heilige koeien. De oude stad wordt omringd door een imposante vestingmuur met zeven indrukwekkende poorten. De belangrijkste doorgangsweg loopt van de Suraj Pol (de Zonnepoort) in het oosten naar de Chand Pol (de Maanpoort) in het westen. Het City Palace ligt in een blok aan de noordzijde hiervan. Het paleis bestaat uit een reeks binnenplaatsen, tuinen en gebouwen, die een mengeling van Rajasthani- en Mughal-architectuur vertonen. Bezienswaardig zijn met name de zeven verdiepingen tellende Chandra Mahal, de Diwan-i-Am (de Zaal der Openbare Audiënties) en de Diwan-i-Khas (de Zaal der Besloten Audiënties). Het grootste deel van het City Palace fungeert tegenwoordig als museum. Een deel van het paleis wordt nog bewoond door de familie van de maharadja.
Het meest opvallende bouwwerk binnen de muren van de oude stad is zonder twijfel het Paleis der Winden (Hawa Mahal), eigenlijk niet meer dan een façade, vanwaar de hofdames van de maharadja onopgemerkt het dagelijkse leven op de straat beneden konden gadeslaan. Het is mogelijk om de gevel vanaf de binnenkant te beklimmen. Interessant om te bezoeken is zeker ook het nabijgelegen Observatorium (Jantar Mantar), dat in 1728 opgericht werd door Jai Singh II vanwege zijn passie voor de astronomie.

U krijgt een stadsexcursie aangeboden met Engelssprekende gids.


Dag 6 Jaipur /excursie Amber Fort

Vandaag maakt u een excursie naar het beroemde Amber Fort, gelegen op een heuvel ongeveer 11 kilometer buiten de stad. Eeuwenlang was Amber de hoofdstad van de Kuchwaha’s, totdat maharadja Jai Singh II er in 1728 voor koos om zijn zetel te verplaatsen naar Jaipur. Het paleis van Amber met zijn vele zalen met marmeren vloeren, fijn bewerkte plafonds en muren met mozaïeken, is een uitmuntend staaltje van Rajput-architectuur. Het opvallendste gebouw binnen de paleismuren is ongetwijfeld de Jai Mandir. Deze met ontelbare spiegeltjes ingelegde 'Hal der Overwinning' is een goede weerspiegeling van de pracht en praal uit de glorieuze tijden van de Rajputs. Vanaf de Jai Mandir heeft u een goed uitzicht over de het paleis en de omgeving. Tegenover de Jai Mandir ligt de Sukh Mahal (de Zaal van Plezier), met deuren ingelegd met ivoor en sandelhout. De marmeren ruimte werd destijds koel gehouden door water te laten lopen door kleine openingen in de muren. De schitterende Sheesh Mahal, waarvan de muren zowel van binnen als van buiten geheel bedekt zijn met fijne mozaïeken van spiegeltjes en gekleurd glas, omvatte de privé-kamers van de maharadja en zijn vrouw.?Het Amber Fort ligt ongeveer tien minuten lopen van de hoofweg verwijderd.

Naast het bezoek aan Amber Fort, krijgt u een stadsexcursie in een rikjsa aangeboden.

Dag 7 Jaipur - Bharatpur en Keoladeo Nationaal Park

After breakfast drive to Bharatpur, upon arrival check into the hotel. Afternoon Visit to Keoladeo Bird Sanctuary. One of the finest bird parks in the world, Bharatpur Bird Sanctuary (Keoladeo Ghana National Park) is a reserve that offers protection to faunal species as well. Nesting indigenous water- birds as well as migratory water birds and waterside birds, this sanctuary is also inhabited by Sambar, Chital, Nilgai and Boar.


Dag 8 Bharatpur – Agra via Fatehpur Sikri

U vervolgt uw reis naar Agra. Voordat u daar aankomt, maakt u eerst nog een stop bij de verlaten stad Fatehpur Sikri. Keizer Akbar, die beschouwd wordt als de belangrijkste keizer van de Moghuls, liet hier bij het dorp Sikri zijn hoofdstad bouwen. Een lokale heilige - Shaikh Salim Christhi - had namelijk voorspeld dat hij op deze plek eindelijk een zoon zou krijgen. Tussen 1571 en 1585 heerste Akbar vanuit Fatehpur Sikri over bijna het gehele noorden van India. De stad werd door velen gezien als de ideale stad en keizer Akbar genoot aanzien over de gehele wereld. Onder andere vanwege zijn vooruitstrevendheid en zijn grote tolerantie jegens de andere wereldreligies. Onder zijn vijfduizend koppen tellende harem bevonden zich behalve islamitische dan ook vele hindoe- en christenvrouwen.?Helaas was de glorietijd van Fatehpur Sikri maar kort. De toevoer van voldoende water bleek een onoplosbaar probleem en weldra na Akbar's dood verlieten de bewoners de stad. De spookstad Fatehpur Sikri bestaat uit een aantal in zeer goede staat bewaard gebleven paleizen, waaronder de Birbal Bhawan, de Hawa Mahal (het Paleis der Winden), Jodha Bai’s Palace en het ‘gouden paleis’ van Akbar’s vrouw Mariyam.

Een bezoek aan de verlaten stad geeft u een goed beeld geven van de rijkdom die hier ooit heerste. Het meest indrukwekkende bouwwerk in echter nog altijd in gebruik: de schitterende Jama Masjid (de Grote Moskee) met naar men zegt de grootste toegangspoort van heel Azië, de Buland Darwaza.

Vanaf Fatehpur Sikri is het nog maar een uur rijden naar Agra, waar u dus nog mooi op tijd aankomt om de sprookjesachtige Taj Mahal bij zonsondergang te bezichtigen. Dit beroemde mausoleum - door keizer Shah Jahan uit liefde voor zijn vrouw Mumtaz gebouwd, nadat zij bij de geboorte van haar vijftiende kind gestorven was - is geheel opgetrokken uit wit marmer, dat ingelegd is met ontelbare halfedelstenen. Tussen 1631 en 1653 werkten in totaal meer dan 20.000 mensen mee aan de bouw van het momument.

Dag 9 Agra – Delhi
De Taj Mahal is beslist meer dan één bezoek waard. Deze ochtend heeft u de gelegenheid om dit bijzondere gebouw bij zonsopgang te aanschouwen. De beste tijd om de Taj de bezoeken is bij zonsopgang of -ondergang, wanneer de muren zacht roze kleuren en een oranje gloed krijgen.?Onder begeleiding van een Engels sprekende gids brengt u een bezoek aan dit prachtige gebouw.
De Taj Mahal is één van de zeven architectonische wereldwonderen en wordt gezien als het hoogtepunt van de Moghul-architectuur. Het complex is omgeven door een prachtige tuin, waar hele families zich graag laten fotograferen met hun favoriete bouwwerk op de achtergrond. ??Later kunt u het Agra Fort bezoeken, waarvandaan u een prachtig zicht op de Taj Mahal hebt. U kunt ook de Itimad-ud-Daulah bezoeken, de tombe voor de dochter van een Perzische edelman en vrouw van keizer Jahangir; ook wel genoemd de 'baby-taj'.. De Taj Mahal is enigszins op deze ook in marmer uitgevoerde tombe gebaseerd.

Vandaag krijgt u een Tonga (paardenkar) rit aangeboden in een stadsexcursie.

's Middags reist u terug naar Delhi waar u naar de luchthaven wordt gebracht.

Dag 10: aankomst Amsterdam

Ontvang onze nieuwsbrief

Uw e-mail adres:

Cookies en privacy

De website van Dimsum Reizen maakt gebruik van cookies. Deze cookies onderscheiden we in de categorieën functionele, analytische, advertentie en Social Media Cookies.

Cookiebeleid Dimsum Reizen
Privacy policy

Social media

Facebook Flickr Twitter Instagram Youtube